fbpx
Новини

Хора много, човеци малко - търсим ги!

4 ноември 2022

И тази година Български хелзинкски комитет (БХК) търси Човекът на годината, когото да посочим с гордост, а той леко да се смути, защото те така правят човеците на годината: вършат си работата тихо и кротко, без да чакат признание за това.

Наградата се дава за петнайсти път в 30-годишната история на организацията и се връчва традиционно около 10 декември - Международния ден на правата на човека. Преди това обаче се събират номинации от всички нас. После жури определя кой ще получи голямата награда и още няколко приза, които се раздават в рамките на инициативата.

Как да номинирате

Отивате на специалната платформа за номинации и попълвате полетата, които включват базова информация за номинирания човек или организация, както и вашата мотивация защо точно този човек или организация смятате, че заслужава приза Човек на годината. Номинацията си бихте могли да изпратите и по пощата на адрес на адрес 1504 София, ул. „Върбица“ 7, за БХК. Срокът за номинации е 15 ноември.

Какви са критериите

Можете да номинирате и хора, и организации заради тяхната правозащитна дейност, която е в защита на правата на човека, правата на животните или опазване на природата. Номинациите обхващат събития и практики, случили се до една година назад. т.е. между ноември 2021 и ноември 2022 г.

Допустими са и номинации на хора или организации, които са организирали мащабни благотворителни кампании в сферата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата.

Какво е правозащитна дейност?

„Дейност, която е насочена към утвърждаване и защита на правата на човека, правата на животните и опазване на природата, като изхожда от предпоставките на човешкото достойнство като абсолютна стойност и на справедливостта“. С това определение ще борави журито на наградите. Ползвайте го и вие, когато определяте хората, които биха заслужили вашите номинации.

Каква трябва да е дейността?

Ето ги критериите на журито, според които то ще оценява правозащитната дейност:

  • Да е прецедент в правозащитната сфера.
  • Да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото.
  • Да вдъхновява към действие.
  • Да се отличава с гражданска доблест.
  • Да е новаторска и оригинална.

Журито ще започне своето гласуване веднага щом се затворят номинациите в средата на ноември. Ще се обсъжда и гласува до 8 декември, а след това - на 9 декември, ден преди Международния ден на правата на човека - ще бъде връчена наградата.

Може би вече знаете кой ще е Човек на годината за 2022-ра - остава да го номинирате.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross