fbpx
от 0 до 3 години

Хигиена на кърменето

24 март 2022

Всеки знае за ползите от кърменето за бебетата (и ние сме писали много по темата). Кърменето вече е почти сериозна „наука“. Овладяването ѝ обаче не е лесна задача и изисква специални съвети. И това е едно от сериозните постижения в последния век - твърдото убеждение, че майката трябва да бъде научена да кърми бебето си.

Природата е пренесла много процеси извън утробата на майката. Периодът на кърмене е период на „износване“ на бебето, в който то все още не може да бъде отделно от майката. Неговото автономно съществуване е само относително. И самият процес на кърмене е израз на тази връзка. В този процес се създава бъдещия възрастен индивид, неговите физиологични и психични характеристики, неговата връзка с околната реалност.

Освен това учените отдавна са доказали, че съвместният престой на майката и новороденото, ранно привързване и хранене при поискване в болницата помагат на жената да се възстанови по-бързо след раждането.

Кърмейки, майката създава условията, при които между нея и детето възникват обвързващи отношения. Всичко останало се случва автоматично.

Но този атоматизъм - хранене през час-два или три, постоянно изцеждане, измиване на зърната, следене на храната на майката - тези предписания се спазват от майките вече няколко десетилетия. Спазването им обаче превръща живота на младата майка в досадна рутина. Е, от нея спасение няма – така трябва да бъде. Но все пак има случаи, в които това води не само до проблеми с кърменето, но често и до следродилната депресия. Ако усещате такава – консултирайте се със специалист.

Хигиена на кърменето

Наистина няма нищо специално, което трябва да правите за гърдите си, когато кърмите. Докато гърдите ви се пълнят с кърма, може да забележите набъбване на гърдите, напрежение, изтръпване и изтичане на кърма. Всичко това е нормално. Така че най-важното е да се опитате да заставате възможно най-удобно. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се грижите за кърмещите си гърди. И съответно - да предотвратите някои от често срещаните проблеми.

Чистотата е здраве

Измийте ръцете си, преди да докоснете гърдите си. Поддържайте гърдите и зърната си чисти, като ги измивате всеки ден с топла вода под душа или ваната.

Избягвайте да използвате сапун върху гърдите си, тъй като той може да причини суха, напукана и раздразнена кожа. Той може също така да премахне естествената смазка, произведена от жлезите на Монтгомъри, разположени в тъмната зона около зърната ви. Тези секрети помагат за поддържане на зърната и ареолата чисти и овлажнени.

Носете поддържащ сутиен

Изберете сутиен за кърмачки или обикновен сутиен, който стои добре, но не е прекалено стегнат. Памукът е отличен избор на материя, тъй като позволява на кожата ви да се проветрява. Научването на детето ви да суче, както и честото кърмене - поне на всеки 2 до 3 часа - може да помогне за предотвратяване на развитието на болезнени проблеми с гърдите. В това число влизат възпалени зърна, запушване на гърдите, запушени млечни канали и мастит.

Сменяйте често подложките за гърди. Ако използвате подложки за гърди или квадратчета от памук във вашия сутиен, за да попиете кърмата от изтичащи гърди, не забравяйте да ги смените, когато се намокрят. Чистите, сухи подложки за кърмене могат да помогнат за предотвратяване на появата на възпалени зърна, млечница или мастит.

Овлажнете зърната с кърмата. След като кърмите бебето си, разтрийте малко от кърмата си върху зърната и ареолата. После я оставете да изсъхне.

Бъдете нежни с гърдите си

Издърпвайте гърдата от устата на детето си нежно и внимателно. При рязко изваждане, зърната ще се наранят. Когато сте готови да свалите бебето си от гърдата, не го дърпайте. Вместо това поставете пръста си в ъгъла на устата, за да прекъснете засмукването между устата и гърдата.

Ако гърдите ви станат болезнено твърди и подути, можете да използвате студени зелеви листа или студени компреси. Така ще намалите възпалението и ще облекчите болката.

Направете месечния си самопреглед на гърдите. Въпреки че кърмите, важно е да проверявате гърдите си всеки месец. Нормално в гърдите ви да се напипват бучки, когато са пълни с мляко - бучките трябва да изчезнат с кърменето, изцеждането или масажирането на гърдите ви. Ако забележите бучка, която не изчезва сама в рамките на няколко дни, свържете се с вашия лекар. Той ще я провери.

Внимавайте с продуктите за кожа

Добре е да не използвате лосиони, кремове или спрейове, с които иначе обичате да се мажете. Или обсъдете мазилата с лекар. Много продукти, които помагат на кожата ви, може да са вредни за бебето. Втрити в кожата на гърдите те могат да запушат млечните канали или да раздразнят кожата ви.

И не използвайте мокри кърпички, за да си почиствате гърдите. Голяма част от тях имат парабени, които не бива да попадат в организма на бебето.

Лекувайте възпалените зърна с кремове и овлажнители, които са ви предписали.

Процедурите в ритуала на кърмене

Тъй като бебето се храни по 7-8 пъти на ден в първите дни и месеци, самият процес на хранене се превръща в ритуал. И то ритуал, включващ доста сложни процедури.

Някои специалисти препоръчват следният алгоритъм. Преди всяко хранене майката трябва да си измие ръцете с вода и сапун и старателно да измие гърдите и зърната си с памучна кърпа, потопена в преварена вода. Първите няколко капки мляко се изцеждат и измиват.

Първите четири дни майката кърми легнала, а след това само седнала. Трябва да заемете удобна поза: да седите на нисък стол и да поставите пейка под крака си (според гърдата, която подавате на бебето). Ако ползвате възглавница за кърмене – още по-добре. С едната ръка майката държи бебето, а с другата слага зърното и част от ареолата в устата му. Тя го държи с пръст, така че гърдите да не запушват носа на детето и да не пречат на дишането.

Има майки, които имат специална нощница за кърмене. Има майки, които си прибират косата преди кърмене. Всяка жена има различни малки ритуали. Те също са хигиена на кърменето, защото ви успояват, което е важно.

Миризмата на мама

Добре е сапуните, които използвате, да не са със силни аромати. Бебето може да се отблъсне от вас, ако миризмата го дразни. Също така не е добре да се поставя сапун върху зърната. Той трудно ще бъде премахнат изцяло от грапавата им повърхност и ще остане мирис и вкус. А те със сигурност ще повлияят на сетивата на бебето ви. Детето свързва храненето с миризмата на кожата ви, която е подушило още в родилния дом. Това е вашата естествена миризма, която е уникална за вас, то вече я разпознава безпогрешно. Чрез нея вие се явявате „неговия човек”, който веднага е готов да го нахрани. То засуква без колебание щом ви надуши. Така че не го оставяйте да се колебае на какво ново мирише мама. Най-добре сапуните ви да са без миризма – неутрални.

Не прекалявайте

Лошата хигиена на кърменето е забранена при кърмачки. Постоянното миене и използване на антибактериални препарати обаче води до унищожаваме на полезните бактерии и даване възможност на патогените да се размножават по-усилено. Тоест не бива да се прекалява и в двете посоки.

Специалистите смятат, че редовното миене на ръцете със сапун, както и ежедневен душ на тялото са достатъчни като мерки за хигиена на кърменето. Другият ключов елемент е здравата майка. Затова, докато се миете и къпете,  следете и дали гърдите ви са здрави.

Грижата за гърдите е грижа и за бебето. Все пак основното, което ще прави бебето ви следващите поне шест месеца, е да се храни.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross