fbpx
от 0 до 3 години

Грижи за гърдите при отбиване

3 юли 2022

На хартия звучи лесно - бебето започва да яде допълващи храни и вие бавно спирате да го кърмите. Това е отбиването - процесът на спиране на храненето на бебето с кърма. Процесът продължава, докато кърмата бъде напълно заменена от други храни и напитки. Но всъщност не е толкова лесно, колкото звучи. 

Може да решите да спрете кърменето, когато или преди бебето да навърши 6 или 12 месеца. Може да да мислите за отбиване, когато се подготвяте да се върнете на работа. Или бебето ви може дори може само да започне процеса, но това е по-рядко срещано явление.

Ако ви предстои отбиване, изберете бавното отбиване. Това помага на бебето ви да свикне с промяната и на тялото ви да свикне да не прави мляко.

Независимо кога се отбива, много майки изпитват промени, които не са очаквали. Но тези промени всъщност са напълно нормални (което не улеснява минаването през тях).

Улесняване на процеса на отбиване

Ако решението за отбиване е ваше, може да се наложи да предложите на бебето заместител и на млякото, и на усещанията, които му дава кърменето, докато и двамата правите прехода към друг тип хранене - с шише или от чаша. Не пестете ласки и гушкане на бебето. Нека има повече време с вас, за да разбере, че с мама може да е хубаво, без да суче от нея. Така ще се чувства сигурно и обичано, без да разчита както досега на гърдите

Грижа за мама

Освен грижата за бебето, трябва да се погрижите и за себе си. И причината е, че спирането на кърменето има странични ефекти. Когато процесът с кърмене приключи, може да се почувствате разстроени. Може и да си поплаквате. Някои майки стават по-раздразнителни или тревожни от обикновено. Тези промени в настроението са резултат от хормонални промени.

Ако спрете да кърмите бързо, гърдите ви могат да се напълнят с мляко и да станат много тежки. Което причинява истински дискомфорт. За да предотвратите натежалите гърди, може да се наложи понякога да изцеждате млякото си. Но изцеждането трябва да е добре регулирано - ако изцеждате твърде много, производството на мляко няма да намалее. Така отбиването ще отнеме повече време.

Някои майки може да изберат да преминат от едно кърмене на ден към едно кърмене на всеки няколко дни. Това също помага да бъдат избегнати натежалите от мляко гърди.

Ако се чудите какво става с млякото, което остава в гърдите и не се изцежда - то всъщност се усвоява от организма. Това е естествен процес, също както създаването на майчино мляко. 

Ако отбивате с помощта на медикаменти, тогава в гърдите ви ще оставя много мляко. Причината е, че този метод не включва постепенно намаляване с изцеждания или рядко кърмене. Тогава организмът си „прибира” обратно млякото.

Колко време след спиране на кърменето все още има мляко

Тук няма конкретен отговор - всичко зависи от отделния случай. За някои майки това може да бъде няколко седмици след спиране на кърменето, а за други може да мине година. Има и фрапантни случаи - например жена продължава да изцежда кърма 11 години след раждане на последното си бебе.

За майките, които кърмят често в продължение на дълъг период от време, може да отнеме малко повече време. Просто телата им трябва свикнат с това, че вече няма нужда да правят мляко.

Ужас! Гърдите ми изглеждат зле!

След пълното спиране няма да ви харесва гледката на вашия бюст. Гърдите ще изглеждат по-слаби и увиснали, отколкото сте свикнали, докато кърмите. Все пак те са минали през големи изпитания през последните месеци или години. Страшно е, но не сте единствена (както ще разберете от този текст). 

Кожата на места ще се набере и те ще загубят формата си. На гърдите им трябва време, за да се възстановят и да влязат в хубав вид, но процесът не е необратим. Може да отнеме повече от година, но гърдите ви пак ще станат обемни и привлекателни (ако са били такива, де). Те просто трябва да понатрупат мастна тъкан, каквато са загубили, докато са били използвани за хранене. 

Преглеждайте гърдите за бучки

След като сте се погрижили за храненето на бебето с други храни, втората ви най-важна задача е да следите гърдите си. Внимавайте за бучки на гърдите ви, като трябва ежедневно да се преглеждате сама с опипване. Правете го от всички страни особено там, където усещате най-силно напрежение. Възпалената бучка може да означава запушен канал или да е началото на мастит. Ако усетите бучки, опитайте се да ги масажирате или да изцедите малко количество мляко. Масажите да са с топлата вода под душа и със съвсем леко размачкване. 

Ако някоя бучка е много болезнена и не е изчезнала след 24 часа или паралелно започнете да изпитвате грипоподобни симптоми, потърсете задължително медицинска помощ. И не го отлагайте! Нелекуваният мастит може да доведе до абсцес на гърдата, който е доста по-опасен и се лекува сложно. И може да ви откъсне от бебето.

Дълго време след като вече не кърмите, при стисване на гърдата може да сълзи мляко. Това е нормално и не бива да се стряскате, че кърмата се връща. Или че отбиването не се е случило както трябва. 

Други тревожни симптоми при отбиване

Освен за поява на мастит и запушени каналчета, следете и за други тревожни неща. Преди менструация ще имате класическото подуване и напрежение на гърдите - както и преди да забременеете. Ако обаче усещанията не изчезнат след идване на менструацията, а продължавате да усещате болки в едната или двете гърди и това продължи много време, е хубаво да се прегледате при специалист.

Разглеждайте гърдите си. Зърното не бива да е променено, нито да има смяна на цвета. Да не говорим за хлътване на места или подутини на релефа. Но дори и да нямате проблеми - годишният преглед при мамолог е задължителен. 

Отбиване, бременност и контрацепция

Кърменето ви осигурява известна защита срещу забременяване, особено ако

  • кърмите изключително
  • ако все още нямате цикъл
  • ако вашето бебе е на по-малко от шест месеца и не спи дълго време между храненията

Когато започнете да отбивате бебето. е добре да обмислите други форми на контрацепция. При някои жени  хормоналните медикаменти за контрацепция им помагат да се намали кърмата им. Нека обаче това хормонално хапче ви бъде изписано от лекар.

На вашите хормони може да отнеме известно време, за да се нормализират. При някои жени овулацията започва веднага щом намалят нощното хранене или започнат да отбиват. При други връщането на овулацията и менструацията отнема няколко месеца.

Още съвети при отбиване

  • Носете стегнат сутиен
  • Не се опитвайте да „превързвате” гърдите си, тъй като това може да доведе до запушени канали
  • Използвайте зелеви листа или студени компреси, за да облекчите усещането за тежест и болка и да помогнете за намаляване на производството на мляко
  • Говорете с лекар, ако решите да приемате различни билки

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross