fbpx
Новини

Вид гризач, склонен към самоубийство от любов, е оцелял след пожарите в Австралия

17 август 2021

Застрашен вид торбеста мишка, приличаща на земеровка, чиито мъжки екземпляри умират от стрес след "интензивен" репродуктивен сезон, е оцелял от след опустошителни пожари в Австралия от миналата години, съобщава АФП, цитирано от dnews.bg.

Това са среброглавите антехини, чийто естествен хабитат беше до голяма степен унищожен след пожарите в националния парк Бълбърин в Куинсланд през 2020 г. Зоолозите бяха силно притеснени за бъдещето на вида, идентифициран официално през 2013 г. Паркът е едно от трите негови местообитания в Австралия.

"Открихме 21 антехини в горелите и в незасегнатите хабитати, което е страхотно. Това означава, че ще оцелеят", казва Андрю Бейкър от Технологичния университет на Куинсланд.

Специалистите са смятали, че може и да няма оцелели от вида, след като една трета от хабитата им е унищожен.

Среброглавите антехини се хранят основно с насекоми и паяци. А мъжките умират, преди да навършат една година вследствие на двуседмичен размножителен период. Женските рядко живеят до трето възпрозвеждане.

"При мъжките повишеното ниво на тестостерона, което се дължи на необичайно големите тестиси, пречи на блокирането на хормона на стреса - кортизол.

Затова се оказва, че през размножителния периог кортизолът им е прекалено много и в крайна сметка това ги отравя. Мъжките получават вътрешен кръвоизлив. Козината им окапва, понякога ослепяват. Дори и тогава продължават да търсят женски и да се съвкупляват буквално до смърт", пояснява Бейкър.

Учените са преброили среброглавите антехини с камери, а специални кучета следотърсачи са им посочили къде да ги поставят.

Андрю Бейкър все пак е притеснен, че бъдещето на вида е застрашено заради промените в климата, които предизвикват по-чести периоди на засушаване и пожари.

Освен това антехините са застрашени и от привнесените хищници, както и от намаляването на естествената растителност, в която живеят, заради кравите, конете и дивите прасета.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross