fbpx
Трети триместър

Как да се грижите за гърдите по време на бременност

8 февруари 2022

За бъдещата майка е от изключително значение да знае как се променя тялото ѝ по време на бременността и какво да очаква, за да може спокойно да приема промените, които ще настъпят. Всяка жена се вълнува и това е естествено, тъй като предстоят наистина важни и видими изменения във фигурата ѝ. И като добавим хормоналните промени, притесненията как ще изглежда, чуденията как ще се справя с всичко ново, което ѝ се случва, се озоваваме в перфектна буря. Срещу този ураган няма измислена защита, но знанието какво се случва ще намали силата му.

Промените в гърдите

След зачеването в тялото на жената настъпват промени, които засягат абсолютно всички органи и системи. Женските гърди не са изключение, още повече там промените са резки. Бюстът е важен фактор за външността и самочувствието на жените, затова неговата съдба по време на бременност и раждане е винаги обект на притеснения.

По време на периода на бременност гърдите претърпяват редица трансформации, които засягат техния размер и външен вид, състоянието на клетките на млечната жлеза и способността за кърмене.

Основната причина за промени в гърдите е повишаването на нивото на хормоните в организма. В процеса пряко участват естрогенът и прогестеронът, които се произвеждат в увеличено количество от плацентата. Под тяхното действие женската гърда е подготвена за следродилния период – тъканта на млечната жлеза се увеличава. Пролактинът започва да се произвежда под въздействието на естрогена, а неговите задачи включват контролиране на съзряването на млечната жлеза и образуването на кърма. След раждането, когато нивата на естроген и прогестерон спаднат рязко, пролактинът задейства активното производство на кърма.

Окситоцинът се произвежда активно по време на кърмене, когато бебето започва да суче от гърдите. Хормонът позволява на млякото да се отделя от гърдата. От действието на пролактина, окситоцина и прогестерона зависят важните промени в млечните жлези. Благодарение на тези хормони бъдещата майка ще може да храни детето си с най-добрата храна за новороденото – майчината кърма. Затова и тя ще трябва да понесе подготовката на гърдите за тази важна работа.

Цялото „изпитание“, през което ще преминат гърдите, започва веднага след оплождането на яйцеклетката и нейното закрепване към стената на матката. Тялото на жената започва да функционира по нов режим. Това, което бъдещата майка ще наблюдава и усеща, е увеличаване на обема на млечните жлези, повишена чувствителност и поява на болка, потъмняване на ареоловите кръгове – зоната около зърната, появяване на венозна мрежа на гърдите (вените и преди са си били там, но сега просто стават по-видими).

Докто кърмите гърдите ще останат по-големи от обичайния си размер. Те ще се върнат към него приблизително три месеца след като спрете да кърмите.

Как да се грижите за гърдите си

Млечните жлези започват да се увеличават по размер от първите дни на бременността и за целия период гърдата може да нарастне двойно или тройно. Промяната е стряскаща за повечето жени, затова е добре бъдещата майка да е готова да посрещне новите си гърди и да започне да полага грижи за тях – те са едни от най-важните инструменти за отглеждането на бебето.

Щом бременната жена усети, че гърдите ѝ нарастват и започват да тежат, трябва да извършва всекидневни действия, които ще спомогнат за поддържането на формата им и ще предотвратят образуването на стрии. Носенето на подходящ сутиен е много важно – няма причина стягащият сутиен да добавя болка към и без това болезнените зони. Сутиенът трябва да е повдигащ, но не стягащ.

Тъй като кожата расте с бързи темпове, тя може да стане суха и да се появи сърбеж – такъв сърбеж ще има и по опъваната кожа на корема, който също расте с дни. Много често сърбежите са концентрирани в зърната. Може да се появят дори и пъпчици по зърното – грапавини или подобно на висулки миниатюрни израстъци. Това са т.нар. туберкули, жлези, за които се счита, че спомагат кърменето. Те се появяват рядко, не са много на брой и може да не изчезнат след бременност. По зърната често има корички от изсъхналия секрет. Мийте ги с топла вода, а масаж заради сърбежа може да правите с груба хавлия.

Борба със стриите

Мажете гърдите с кремове, които предпазват появата на стрии – поне веднъж на ден. С помощта на кремовете ще ви е по-приятно и да ги масажирате, защото масажът има стягащ и ползотворен козметичен ефект. Научете се как да масажирате, а паралелно с това правете леки физически упражнения за стягане на гръдните мускули. Интернет е добър помощник в това отношение – може да намерите стотици различни видове.

Ако сте се грижили за гърдите си, шансът те да са привлекателни и след като мине периодът с кърменето е доста по-висок. След като отбиете детето, зърната ще си върнат и предишния по-светъл цвят. Стрии по гърдите се появяват при много малко жени, но все пак - ако масажът и упражненията за стягане на бюст се превърнат в навик, ще имате и бебе, и хубав бюст.

Разбира се, упражненията и масажите могат и е хубаво да продължат и след приключване на кърмаческия период, за да влезете напълно във форма. Това е във вашите ръце - и в буквален, и в преносен смисъл.

Болките в гърдите по време на бременност

Един от ранните признаци на бременност е повишена чувствителност и болка в областта на гърдите (другите признаци сме ги събрали тук). Често бъдещата майка отбелязва изтръпване или сърбеж на млечните жлези, което показва подготовката им за кърмене. Промените обхващат зърната, които заедно с околните ареоли стават по-тъмни. Диаметърът на ареолата може да се увеличи до 5 см, докато дължината на зърната в повечето случаи достига 1 – 1,3 см. През последните седмици от бременността жената започва да забелязва появата на капки течност, които „сълзят” от зърната. Това е началното образуване на коластра, която е необходима на бебетата в първите дни от живота им. Сутиенът ви ще се зацапва, ако отделянето на коластра стане обилно. Препоръчително е да използвате подложки, които да попиват секрета.

Разглеждайки гърдите си, ще забележите, че кръвоносната мрежа е изпъкнала и силно видима върху уголемени гърди. Това се случва поради увеличения кръвен поток и ще изчезне след раждането. Съответно не представлява опасност нито за здравето, нито за красотата на бъдещата майка.

По правило болката и болезнеността в областта на гърдите изчезват след първите седмици на бременността. В по-късните етапи се появяват други промени под формата на потъмняване на ареолите и уголемяване на зърната. Зърната остават много чувствителни на пипане през цялата бременност.

Сигнали за проблеми по гърдите

Тялото на всяка жена е различно, следователно всички промени, които се случват с млечните жлези, се проявяват по различни начини. Въпреки това има редица обезпокоителни симптоми в гърдите, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако забележите такъв, е задължително да се консултирате със специалист. Ето ги и тях:

  • Появата на кърваво оцветена течност от зърната, както и коластра с неприятна миризма или тъмнозелен цвят.
  • Непоносима болка в областта на млечните жлези с образуване на уплътнение.
  • Прибрани и хлътнали зърна, поява на така наречената портокалова кора на повърхността на гърдите.
  • Неравномерно увеличаване на обема – ако едната гърда стане много голяма, а другата видимо е много по-малка.
  • Поява на твърда и много болезнена област по гърдите или наличие на парещ участък с осезаемо по-висока температура по кожата на гърдата.
  • Липсата на каквито и да е промени в гърдите.

За финал

Важно е да запомните, че нарушението на нормалното развитие на млечните жлези по време на бременност може да е признак на извънматочна бременност.

Ако гърдите се променят, значи всичко е наред. Затова се разглеждайте и следете какво се случва с тях. Често жените не забелязват промени в гърдите, а също така не обръщат внимание на други промени, свързани с растящото в корема бебе. Но внимателното отношение към вашето тяло ще ви помогне да установите наличието на проблем навреме и да предотвратите бъдещи неприятности.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross