fbpx
Истории от лято 2022

"Горката жена..."

17 август 2022

Текстът на Нели Калайджиева е част от конкурса ни за летни разкази „Истории от лято 2022„. Споделете ни вашата лятна история и спечелете награди от Майко Мила и Неда Малчева.

Голямата награда ще получи един от вас и тя включва: книгата на Неда Малчева “Ще видиш ти, като родиш”, двете книги на Майко Мила – Да оцелееш като родител 1 и 2, пътеводителя “Стигнахме ли вече”, както и книгата на Красимира Хаджииванова Животът от нещата, плюс тапи за уши, безценно шишенце валерианови капки и чаша с дизайн от Неда Малчева. Ще раздадем и 10 поощрителни награди с някоя от емблематичните чаши на Неда.

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 10 септември. Няма ограничение за обем и жанр. Вие сте!


Неделя, 14-и август 2022 г., Южен плаж - Приморско

Димитър, на година и половина, познат още като “Пясъчното чудовище” или “Пищящият като го вадят от морето”, вече три дни тероризира плажуващите. За тези три дни събрах повече лоши погледи от мидичките по плажа, но се намериха някои и други жени, били на мое място, и на няколко пъти дочувах състрадателното “Горката жена”.

10:00ч.

Вече сме се разположили под чадър на 10-а линия от брега, опънали сме чаршафите, хавлиите, кофичките и лопатките, изкопала съм дупка за мини басейна тип “обърната шапка”, а мъжете са в морето. Аз, тъкмо изпила една-две глътки фрапе и преполовила цигарата, седя на хавлията и събирам тен.

Но радостта ми не трае дълго. След малко морският бриз ми гали с ухото с “Не, не, нееееее, уааааааааа”. Машинално ставам, вземам хавлията с надпис “Съкровището на баба и дядо” и заставам на пътеката. Отсреща Ангел (ММ) върви към мен и се бори с крещящо и мятащо се 11-килограмово шаранче (зодия Риби е, ако вярвате на тези неща).

Задачата му, обаче, този път е с повишена трудност, защото малкият е намазан обилно със слънцезащитен крем и е много хлъзгав. Увивам го с хавлията, сядам на чаршафа и вадя еко-мио-био царевични пръчки с надеждата да постои поне две минути мирен, за да изсъхне.

Да, ама не.

Отскубва се от ръцете ми, прави няколко кълбета на пясъка, хвърля няколко шепи върху мен и хуква. Преди да имам дете, си мислех, че най-лошото нещо е да имаш пясък в бирата. О, какви проблеми съм имала! Оказа се, че по-лошо от това е да имаш пясък под коронката на зъба.  Тръгвам след Митко, който вече е минал напряко през няколко хавлии, и аз чинно ги изтърсвам и се надявам хората да не ме видят, защото сигурно ще си помислят, че ги крада.

Два реда по-нагоре, доста встрани от нас, две семейства с две момиченца на около 5-6 годинки си лежат спокойно. Митачето се спира при тях, пуска една чаровна усмивка, защото иска да им вземе голямата лопатка и едното момиченце го пита как се казва. Мъжът от съседния чадър му отговаря:

– Това е Митко.

Аз, леко стъписана и без очила, се кьоря срещу мъжа, притеснена да не би да не съм го познала, и го питам:

– Извинете, познаваме ли се? - при което той ми отвръща:

– Не, но целият плаж го знае как се казва.

Толкоз за морето.

След това отиваме при баба му да го измие със светена вода и да му изгаси няколко клечки, защото със сигурност е урочасан.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross