fbpx
И аз съм човек

Голямото забелване

25 септември 2017

Един от големите въпроси, които вълнуват майките на момчета, наред с „Аз каква свекърва ще бъда?“ и „Мога ли да живея в дом без мебели, в които синът ми да се удря, докато тича като разгонен хипопотам?“, е въпросът как да се справим с пениса на детето и в частност:

„Трябва ли ние да забелваме пениса на момчето и кога да се случи това?".

Майките на момичета могат също да прочетат този текст. Първо, за да злорадстват, че имат момичета. И второ, за да знаят през какво са минали майките на бъдещите им зетове.

Защо изобщо говорим за това? Защото момчетата се раждат с така наречената вродена фимоза, което представлява непълно отделяне на вътрешния слой на препуциума – това е тънката кожа, която покрива главата на пениса от главичката на члена. Това не е здравословен проблем, нито аномалия, а нормалната физиология при над 90% от момчетата.

Трябва ли да забелваме пениса?

Тук няма едно категорично мнение.

Според част от педиатрите, препуциумът предпазва развиващият се пенис от изпражнения, бактерии и други вредни патогени, предпазва от обезчувствяване и кератинизиране (загрубяване на кожата) и намалява риска от инфекции на уринарния тракт. Те смятат, че в процеса на растеж на детето кожата сама ще се отдели от главичката. Този процес при някои момчета може да отнеме много години, а при други става почти отведнъж. Причината е. че хормоните играят важна роля в изменението на тъканта на препуциума. И не е ненормално, ако процесът не е завършен до края на пубертета.

Според друга част от педиатрите, обаче, aко пенисът не се забелва, съществува риск от локално възпаление в пространството между главичката и препуциума. Там се натрупват мъртви клетки от епитела, които при децата се наричат перлички, а при възрастните – смегма. Те представляват бялата консистенция, която се вижда при забелване на пениса на детето. Този секрет е добра среда за развитието на инфекции, особено когато момчето още няма навика да си мие ръцете преди да използва тоалетна.

Накои причини за забелването

Една от причините ЗА забелването е да се почисти това пространство и да се предотврати бъдеща инфекция (или поне да се намали рискът от такава). Това не значи еднократно забелване, а редовно забелване и почистване.

Незабелването на пениса на момченцата в ранна възраст може да доведе до фимоза, т.е. - стеснение на препуциума (фината кожа, която покрива главата на пениса). Фимозата не позволява свободното и безболезнено „заголване” на главата на пениса. Това се случва при много малък процент (1-2%) от момчетата на 18 години и се нарича истинска фимоза, която е различна от физиологичната, нормална фаза от развитието на пениса.

Фимозата се открива най-често по повод на проблеми при секс. Тогава пациентът изпитва болка или има проблеми със заголването на гланса. Всъщност тези мъже винаги са имали трудности със заголването на главата, но проблемът става по-осезаем едва при първите сексуални контакти. Лечението на истинската фимоза е хирургично – циркумцизия (circumcisio) от латински circum – около и caeder – режа. Народното ѝ име е обрязване.

Педиатрите, които подкрепят идеята за ранното и постепенно забелване, са на мнение, че е най-добре още от първия месец, при всяко къпане на момченцето да се забелва главичката с леко подръпване и областта под главичката да се почиства само с вода, без сапун. Системният упражняван натиск улеснява преодоляването на слепването. Когато това се случва постепенно, за бебето няма стрес и болка. Същото важи и за родителя, който е спокоен, че детето му не страда.

Някои родители и педиатри подхождат по малко по-радикален начин чрез рязко забелване. Обикновено това се случва някъде около 8-мия месец на бебето, когато по решение на родителя или на педиатъра главичката рязко се забелва с едно-две резки движения, което е изключително болезнено и стресово за малкото бебе и често води до разкъсвания и инфекция.

А защо против?

Педиатрите, които са категорично против насилственото отлепване на препуциума от главичката, съветват да оставите момчето на възраст между 1 и 3 годинки да преодолее фимозата и самичко да забели пениса по време на играта за опознаване на тялото си. Ако това обаче не стане и препуциумът продължава да покрива почти изцяло главата на пениса, е необходимо да се потърси намесата на специалист. Той ще помогне за премахване на фимозата. Така тя няма да бъде причина за усложнения – както инфекции, така и сексуални проблеми в бъдеще.

Ако отглеждате момче или повече момчета, със сигурност ще ви се наложи да избирате какво да направите. Нашият съвет е да се допитате до педиатъра, на който имате доверие, или да потърсите мнение на уролог. Така може да се запознаете с аргументите „за” и „против” (например мненията за забелване на експерти в по детска хирургия към МБАЛСМ „Н. И. Пирогов“).

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross