fbpx
Бременност

Голямото преброяване на ритници

3 август 2018

Бебешките движения са един от показателите за здравето на бебето, който лесно може да се следи и от самите жени. Както вече писахме в Бременността не е болест, в редица страни специалистите насърчават бъдещите майки да обръщат внимание на това кога и колко е активно бебето им, за да могат да забележат, ако настъпи някаква промяна в обичайното им поведение. Друг начин за това е броенето на ритници за определен времеви интервал.

У нас с този метод ни запознава съвместната кампания на Алианс на българските акушерки /АБА/ и Фондация „Макове за Мери” Как е бебето ти днес?. Неда Атанасова ни гостува, за да ни разкаже малко повече за методо от личен опит. Има няколко причини за това.

Първо, у нас броенето на движенията на бебето все още е подценявано от специалистите, провеждащи женска консултация.

Второ, „в повечето майчински форуми можеш да разбереш как да си направиш домашен адронен колайдер от чушкопек или как правилно да тричаме бебето в морска сол, но почти нищо по тази тема“, твърди нашата авторка.

Трето - голямото преброяване на ритници всъщност е много приятно занимание. Ето защо. 

Броенето на детските движения е просто, безплатно и спасява бебета* – супер, особено за държава, където родилните грижи търпят критика. За мен този метод беше много ценен най-вече, защото ми даваше въжделеното спокойствие за бебето.

Оказва се, че следенето на детските движения в третия триместър на бременността води до значимо намаляване на вътреутробната смъртност. Освен това, проследявайки бунтуването на своето бебе, вие се грижите за неговото здраве, спокойни сте за състоянието му и изграждате по-добра интуитивна връзка помежду си.

Препоръчително е да започнете с броенето на детските движения в 28-а гестационна седмица.

Бройте движенията всеки ден, за предпочитане по едно и също време.

Настанете се удобно точно когато бебето обичайно е най-активно, и засечете за колко време прави десет движения. За норма се счита до два часа, но обикновено отнема по-кратко време.

Брои се всяко движение - побутване, обръщане, ритане. Важно е какво е нормално за ВАШЕТО бебе. Скоро ще установите, че то има определен модел, който се запазва ден след ден, и прави движенията за приблизително еднакво време.

На практика не ви трябва нищо освен часовник. Но най-удобният начин да следите движенията е мобилно приложение (каквото може да свалите от сайта на Как е бебето ти днес?).

Времето за следене по същество представлява блажена почивка и позволява да се опознавате с бебето – ще забележите как реагира на гласовете ви, на определена музика, на галенето по корема.

На мен не ми беше достатъчно да мързелувам сама, така че прекрасният ми съпруг ми помагаше в тази изморителна дейност. Казвам „помагаше” съвсем буквално – дъщеря ни винаги се раздвижваше, когато той я помоли. Бяха прекрасни, осъзнати, наши си моменти, в които да сме заедно „тримата”.

Имате право да бъдете обгрижвана

Подразбира се, че по време на свещеното броене на ритници имате право да бъдете обгрижвана и да ви се носят вкусни неща за ядене и пиене – чаша студен портокалов сок или вода с лед са средство да събудите и стимулирате бебето да се пораздвижи в корема ви. Помага и ако лежите на лявата страна.

Тъй като майката е тази, която прекарва цялото си време със своето бебе и го познава най-добре, тя лесно може да съобщи дали движенията, които извършва, са типични за него, или не; дали е повече, или по-малко активно от обичайното за него. И тази информация не бива да бъде подминавана по време на консултация.

Учудващо е обаче защо този метод – удобен, безвреден и безплатен, е толкова непопулярен в България. Някои лекари не одобряват следенето на движенията, тъй като то причинява на майката „излишни тревоги”.

При мен беше обратното – любимото усещане, когато бебето се движи, неутрализираше смътните страхове дали всичко е наред. Броенето на ритници беше успокоителен инструмент. С него следях как детето расте, подритва бодро майка си и явно се чувства добре, вечер след вечер.

Докато нашата история беше напълно позитивна, понякога възникват поводи за притеснение. И консултация. Например – бебето не се движи както обикновено, а по-вяло. Слушайте интуицията си и не отлагайте прегледа.

Именно броенето е „инструмент”, който може да ви помогне да откриете потенциален проблем и в този смисъл съотношението риск-ползи оправдава известното „затормозяване”, някоя и друга фалшива тревога и повдигнатата вежда на лекаря.

И още няколко полезни факта в заключение:

  1. С наближаване на термина бебето не се движи по-малко. Става му по-тясно и няма място за чак толкова бурно премятане, движенията не са толкова резки. Но самата честота не се променя особено.

  2. Следенето на движенията не трябва да е повод за допълнителен стрес. Напротив, това е инструмент да се чувствате спокойни и уверени, че всичко е наред! Насочете мислите си не в посока „ужасии, усложнения и увити пъпни върви”, а към здравото, жизнено същество, което расте и се подготвя за срещата с вас и света. Това е прекрасен момент и да му говорите, пеете, четете...

  3. Ако нещо ви притеснява, не мислете „сега дали няма ме помислят за параноичка“, а настоявайте за детайлен преглед. Лекарите и акушерките влагат страшно много в професията си, те също искат най-доброто за бебето и ви разбират. Едва ли ще осъдят загрижеността ви.

А дори и да нямате никакви притеснения и се доверявате на класическата консултация, времето, в което броите ритници, е много специално. Така можете да се фокусирате върху опознаването на бебето и неговия характер. Това време е и чудесна възможност за вашия партньор да изгради лична връзка с детето, което очаквате.

* Броенето на детските движения може да намали риска от интраутеринна смърт на бебето, която засяга една на всеки 125 бременности в България. Това твърдят инициаторите на кампанията Как е бебето ти днес?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross