Здраве

Надежда Цекулова: “Глупавите организационни и инфраструктурни проблеми убиват”

9 юни 2021

Говорим с журналиста Надежда Цекулова, един от инициаторите на кампанията “ЗА истинска детска болница”, за да подчертаем още веднъж колко е важно за всички да имаме качествено, съвременно детско лечебно заведение. Нейните аргументи са достатъчно силни. Ние нямаме какво да добавим.

А тук е петицията, която всеки може да подпише, за да подкрепи разумните искания за създаване на истински детска болница у нас.


Обяснете ни защо имаме нужда от детска болница, така че всички да го разберат и да стане кауза на всеки един от нас. 

Мога да ви разказвам до утре, но ще опитам да се събера в най-важното. През последните няколко дни събираме подписи под поредната петиция, с която искаме да се прекрати договорът за реконструция на съществуващия изоставен строеж в двора на медицинския комплекс при Александровска болница, и да се обяви конкурс ЗА истинска детска болница. 

Под петицията хората споделят истории – родители и лекари разказват как са обикаляли с тежко болни деца на ръце две, три, пет или повече лечебни заведения в търсене на точния специалист, на точното изследване.

Някои деца умират, търсейки. 

В момента детските клиники в София са разпръснати в 14 различни болници и това понякога е съвсем ефективна пречка дете да получи навременна помощ. Не поради липса на желание или умение у лекарите, а заради глупави организационни и инфраструктурни проблеми. Това убива. Не знам защо вече толкова години това не става ясно.

Част от сградите на съществуващите детски клиники - в това число ключови в национален мащаб като детската онкохематология и специализираната детска болница - от десетилетия се помещават в абсолютно непригодни сгради. 

В тях няма място за нужната съвременна медицинска апаратура, няма възможност за модерна организация на лечението, няма дори къде да бъде настанен родител, затова част от децата остават сами. Болни, уплашени, страдащи малки хора остават сами заради липса на квадратни метри. И това, струва ми се, би трябвало да е лесно за разбиране от всички.

На финала на това изброяване са финансови и кадрови аргументи, които също са изключително важни, но не са задължителни за разбиране от всички. Само от тези, които взимат решенията.

Какво предлагаше дотук държавата?

Въпросът е не толкова какво предлагаше, а какво правеше. Инициативата "ЗА истинска детска болница" се радва на обществена подкрепа и това доведе до редица обещания от предходното правителство: че ще се построи чисто нова сграда; че заданието за нея ще почива на анализ на нуждите на детското здравеопазване; че ще се създаде Обществен съвет, който да контролира целия проект. Но нищо от това не се случи.

В живия живот държавата създаде едно ново държавно дружество, което да замести Министерството на здравеопазването като възложител на болницата, даде му 30 млн лв. през миналата година с ангажимент да му даде още 50 през тази и още 20 през 2022 г. и направи административни стъпки, целящи да узаконят незаконната в момента реконструкция на рушащия се строеж в двора на Александровска болница.

Защо старата сграда не става и какво предприехте като реакция?

Обясняваме това вече повече от година.

Първо, това е конструкция, която е стояла неконсервирана под влиянието на атмосферните условия повече от три десетилетия. 

Второ, архитектурните и конструктивните ѝ характеристики не позволяват да се изпълнят съвременните изисквания за детска болница - като единица площ на пациент, общи пространства, свързаност между отделните звена, инсталации за ток, вода, медицински газове, опасни отпадъци, височина на операционните дори. 

Трето, тази сграда е определена за събаряне чрез подробния устройствен план на София, защото според нормите за земетръсна безопасност на това място една толкова висока сграда е опасна. Мога да продължа и с четвърто, пето, шесто и т.н., но наистина ли е необходимо?

Дори децата ни разбраха защо това не може да стане болница в 21 в., но хората, от които зависят решенията, продължават да се борят със зъби и нокти да дадат едни пари на един консорциум, пък ако ще да минат през трупове.

Не можем да се примирим с това.

Събрахме цялата достъпна информация по реда на Закона за достъп до обществена информация и започнахме нова серия от инициативи, с които настояваме този театър на абсурда да бъде прекратен.

Защо продължава нищо да не се случва?

Случва се, просто не е това, което беше обещано. В тази една година беше създадена "Здравна инвестиционна компания". Това е държавното дружество, което управлява проекта за създаване на нова детска болница. 

Това дружество е влязло в активен диалог с Министерството на регионалното развитие и със Столичната община, за да се намери вариант за узаконяване на реконструкцията на съществуващия строеж - ние разполагаме с тези писма. 

Директорът на това дружество Иван Алексиев даде няколко интервюта през последните дни, но нито веднъж не отговори в прав текст на въпроса какво ще се прави със строежа. Предполагам, че или го е страх, или го е срам да признае истината, но тя е видна в подписаните лично от него писма. 

От документите става ясно още, че 9 от общо 12-те етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново върху почти 40-годишните стари основи. 

Възложена е и нова конструктивна експертиза на строежа, но една година по-късно тя още не е готова.

Да обобщя - за една година държавата е успяла да потвърди това, което ние твърдим от декември 2019 г., и в резултат се е впуснала да инвестира време и пари, за да узакони един незаконен и опасен строеж. Нашите време и пари.

Как ще продължи битката и какво всички трябва да искаме от това и от следващите правителства?

Силно се надяваме, че служебното правителство ще ни чуе и ще направи първата стъпка за излизане от омагьосания кръг, като прекрати договора с консорциума около Главболгарстрой за реконструкция на тази сграда и създаде Обществен съвет, който да следи всички стъпки по процеса.

Пътят оттам нататък сме посочили още миналата година при създаването на националната гражданска инициатива. Искаме анализ на нуждите, истинско качествено задание със заложени съвременни изисквания към всеки аспект, избор на изпълнител чрез конкурс с най-високи изисквания, фокусирани политики за развитие на детското здравеопазване и кадрите в него, защото тази болница е само върхът на айсберга. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross