fbpx
Здраве

Игра на вируси

6 септември 2016


Сериал с много жестокост, жертви и сълзи. Би трябвало да бъде забранен за всякаква възраст, но никой не ни пита. 

Главни действащи лица:

Домът Ланистър (девиз: Ланистър винаги повръщат това, което са изяли)

Майка
Баща
Тийнейджър
Шестгодишно
Бебе
Баба 1
Баба 2
Домът на Вируса от Север
Домът на Вируса отвъд предела зад морската шир
Случайни граждани
сервитьор

1. Първи епизод – Невидима заплаха

Виждаме весело, жизнерадостно семейство, което не подозира какво го грози. Всъщност, семейството САМО ИЗГЛЕЖДА весело и жизнерадостно. След първите минути зрителите бързо разбират, че майката е невротична, истерична и склонна към крясъци. Бащата е негативно настроен към живота и в поведението му се наблюдава доза цинизъм, комбиниран с депресия, а децата са като всички деца в реалността – непоносими. И все пак, това семейство живее, смее се (малко нервно), работи, децата капризничат и всичко е наред.

Една нощ, докато боровете шумят заплашително, а майката е на работа на другия край на България, бебето... започва да повръща, повалено от коварния вирус от Дома на Севера, изпратен вероятно посредством таен пратеник - друго дете на детска площадка. Бебето на дома Ланистър пада жертва на подли кроежи, вдига температура и предизвиква небивала паника.

Страховитото нападение се осъществява без съмнение в петък, часът е вечерен – всеки опитен родител знае, че тогава се случват всички тези неща.

И така, бебето започва да повръща и майката разбира за това дистанционно. Започват телефонни обаждания на педиатри, бащата трепери в стрес, бебето повръща веднъж, два пъти, 3...4...5... паниката нараства, майката изгаря в чувство за вина, но нищо не може да направи.

2. Втори епизод - Началото на разпада

Следват дни на повръщане, температура и наложена диета с кралски бисквити и солети. След дълго отсъствие, майката най-сетне се връща у дома, възседнала кон. Тя дори успява да сготви и да прегърне децата си, които я поглеждат със съмнение, защото не са я виждали от толкова отдавна, че е възможно да не е тя, а някоя натрапница, която няма дом и се възползва от възможността за покрив над главата.

Щом се завръща, се установява, че бебето е отслабнало като клечка, има дълбоки кръгове под очите и жалейно плаче за домати и мляко, но е на диета въпреки владелческия си статут.

Епизодът завършва със сцена на особена жестокост (забранена за хора до 73 годишна възраст) – всички ядат домашни виенски шницели и салата, само бебето се навърта със солета в ръка около масата на клечавите си, тънки крачка и тъжно приплаква за шницел. Всички гузно ядат и гледат настрани.

3. Епизод – Кошмарът

Шницелите са изядени. Шестгодишното лекомислено е погълнало един шницел, хляб, много домати, диня и два шоколадови бонбона. В 23 часа вечерта се оплаква от остри болки в стомаха. Майката дава уверено хапче и всички си лягат . В 23.15 часа се чува пронизителен писък в тъмнината и домът Ланистър скача на краката си, за да установи, че подът на стаята е залят от ветрилообразен потоп от парчета шницел, диня, домати, бонбони и други неща.

Шестгодишното държи в ръцете си леген, трепери, плаче и повръща. И пищи, разбира се, защото повръща за първи път в живота си. Убедено е, че ще умре и писъците му се носят из цялата къща. Бебето чува зова на сестра си и на свой ред започва самоотвержено да пищи, просто така. За подкрепа. Бащата се провиква от хола: "КОЙ ПИЩИ!!!" и майката отговаря: "ВСИЧКИ!!!!"

Тийнейджърката седи на леглото, гледа как сестра ѝ повръща, слуша писъците, гледа майка си как маже с парче хартия, а бащата тича по джапанки, и реве от смях. Тихо, разбира се, за да не вбеси някой истински. (По-късно майката ще се сети за този смях и ще си запише да я изпрати далеч на север, като съпруга на свиреп и безмилостен лорд, който не пуска парното в замъка и държи всички чиниии да се мият на ръка със студена вода).

4. Прелом

След много перипетии и часове претрепване, всичко е избърсано, чаршафите - сменени, пижамите – и те. Къщата утихва, Шестгодишното се е наповръщало и спи. Бебето спи, бащата спи и тинейджърката спи.

Само майката не спи. Тя повръща.

Като всяка майка и силна владетелка, тя изчаква всички да се успокоят и установява, че ѝ е лошо. Половин час по-късно повръща.

Повръща чисто, спретнато, без излишни шумове. Тихо, елегантно и сърцераздирателно, надвесена над тоалетната чиния, тя пропилява поредния шницел.

Следва нощ на стомашни болки и състояния, близки до фаталния край. Разбира се, в тишина. Сутринта става, оправя децата, закарва всички по дестинациите им, гледа болните вкъщи и погледът ѝ е мъртвешки. Няма възможност да пие замислено вино от голяма кристална чаша, защото повръща.

5. Червеният рожден ден

Идва рожденият ден на бащата. Всички са леко неразположени, но в относително здраве. Олюляващи се, те се запътват към квартален ресторант, където децата да тичат на воля, а родителите да се почерпят за празника. Виждайки толкова голяма градина, бебето решава да не тича, а да получи диария и да повръща на воля.

И започва да повръща.

Повръща върху блузата на майка си, върху собствената си блуза и върху сестра си – Шестгодишното, което се провиква: „Аууууу, гадост, ще повърна!!!“. После се сеща, че и то вече е повръщало, потупва бебето по главата с ръка, омазана с повръщано, и успокоително му казва: „Няма страшно, и аз повръщах“.

Следва сърцераздирателна сцена. Бащата моли за милост, иска да има рожден ден.

Майката се прибира вкъщи с бебето , а той остава в ресторанта да яде изморено салата с другите две деца. Настроението е смразяващо. Северът властва над душите на Дома Ланистър.

6. Естествена разръзка

Скоро всички са по леглата – в пет сутринта тийнейджърката чука на вратата на родителите си с бледно лице и обявява, че повръща. Всички са леко отегчени. Майката вече се е възстановила и насочва тинейджърката, махвайки безчувствено с ръка - „Иди и повръщай в банята. Внимавай да не изцапаш“. Бебето се събужда. Следват часове на дискомфорт.

7. Печал

Домът на семейството е лазарет, над който тегне прокобата на заговор. Нов Вирус се е настанил в Дома Ланистър – две от децата вече имат диария, а едното повръща. Чак в този епизод зрителите разбират, че в един от предходните епизоди бащата също се е разболял тежко, завил си е главата с едно одеяло, изстрадалото тяло - с още две, заспал е и за една нощ е успял напълно да се излекува, давайки си сметка, че няма кой да се погрижи за него.

8. Разруха и още повече печал

Майката получава диария. Никой не го интересува. Отношенията в Дома са видимо охладнели поради крайното физическо изтощение на членовете на кралското семейство. Бащата с раздразнение казва на възлюблената си, която във всеки друг момент би прегърнал със страст, да престанеда се оплаква и продължава да гледа новините. Тя плаче. Но отслабва с един килограм. Ден по- късно се разбира, че бебето е заразило бабите. Никой не чувства състрадание, всички са по-скоро раздразнени. Целите на Севера са постигнати.

9. Последен епизод за сезона

Над дома тегне хлад и глад. Клечавото бебе се е възстановило и поглъща астрономически количества храна, като се опитва да натъпче в устата си праскова, пиле с ориз и бисквита едновременно. Никой не спазва предписанията на педиатъра за внимателно десетдневно захранване със сухар.

Бащата е съсипан от толкова много диарии и повръщане, майката е отслабнала. Всички са изморени. Единствената утеха на Дома е, че разпратените от тях гарвани, носещи Вируса, са достигнали градовете отвъд морската шир, заразили са всички и Халееси повръща, заедно с драконите си и всичките си подчинени. Това спира атаките ѝ за две години напред и носи радост и благоденствие на изтощеното, но иначе все така злонравно семейство Ланистър.

„Игра на вируси“ 2016 завършва. Героите са силно обезводнени, но поне никой не е умрял, изтърбушен или прояден от вирус-бродник. Какви ужаси вещае следващият (летен) сезон - предстои да узнаем.

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross