fbpx
Говорят специалистите

Гадостта, наречена „летен вирус“: симптоми, лечение и как да се предпазим

3 юли 2024

Лятото е в разгара си, а това означава, че летните вируси дебнат отвсякъде, за да ни скапят почивката. Повръщането и диарията сякаш вървят ръка за ръка с морето и децата, но на нас никак не ни се иска думата „почивка“ да се превръща в синоним на „повръщане“. Ето защо си поговорихме с педиатърката д-р Лора Бучукова, която ни разказа какви са видовете „летни вируси“, какво можем да очакваме от тях, как да действаме, ако ги прихванем, и как да опитаме да се предпазим.


Ротавирусни инфекции

Ротавирусните инфекции са много чести в детска възраст. Източник на заразата са болни и здрави вирусоносители, като последните могат да са заразни до 50 дни. Механизмът на предаване е фекално-орален, фактори на предаване са замърсени хранителни продукти, вода, ръце. Имунитетът не е траен, което означава, че може да се боледува повторно.

Заболяването започва внезапно с висока температура, болки в корема, гадене, повръщане и диария – изхожданията са без мирис и примеси, рядко може да има слуз. Опасността е от бързо развиващата се дехидратация поради невъзможността да се приемат течности през устата заради повръщането.

Лечението се състои от адекватна рехидратация, пробиотици и диета. Срещано усложнение е лактазната непоносимост, която се изявява в чести, воднисти, кисело миришещи и шуплести изхождания, поради което при кърмачета на изкуствено хранене се използват безлактозни формули в диетата.

Позволените храни са ориз, картофи, моркови, препечен хляб, солети, от плодовете – банан и препечена ябълка. Диетата е от първостепенно значение за справяне с инфекцията.

Важно е да се знае какви са симптомите на обезводняване и кога да се потърси лекарска помощ –  вероятността за дехидратация е висока при многократни повръщания и изхождания, както и при висока температура.

Тревожни симптоми са:

  • суха лигавица на устата,
  • хлътване на фонтанелата при кърмачетата,
  • подкръжаване на очите,
  • силна отпадналост,
  • сънливост,
  • рядко уриниране на концентрирана, тъмна урина.

Освен тези симптоми, тревожен признак, налагащ консултация с лекар, е и невъзможността да се дават течности през устата поради задържане на повръщането.

Поради високата честота на ротавирусните инфекции в детска възраст е създадена и въведена в употреба ваксина, която в България е все още в препоръчителния списък, но като цена се поема от здравните власти.

Ентеровируси

Ентеровирусите са от групата Коксаки и ЕСНО. Източник на заразата са болните, но има и здрави заразоносители. Вирусите се изолират от носоглътката и от изпражненията, където могат да се задържат до 5 месеца, откриват се и в хранителни продукти, канални и речни води, както и в плувни басейни.

Предаването става по въздушно-капков и фекално-орален път. След преболедуване остава траен имунитет, но като се има предвид, че в групата се включват 68 различни типа, става ясно, че е възможно многократно боледуване през живота на човек.

Заболяванията, които могат да предизвикат са различни. От херпангина до коксакивирусната инфекция.

Херпангина

Както вече казахме, честа изява на ентеровирусите, е херпангината. Проявява се с висока температура до 40 градуса, болки в гърлото и безапетитие, още на втория ден по гърлото се забелязват мехурчета, които се пукат и оформят афти.

Летен грип

Летният грип протича отново с температура, болки по мускулите, главоболие, болки в корема и повръщане, зачервява се лицето и конюнктивите, установява се и зачервено гърло.
Има и стомашно-чревна форма, която протича с температура, повръщане и
разстройство
.

Коксакивирусна инфекция

Най-характерният представител на ентеровирусите е коксакивирусната инфекция или т. нар болест уста–ръка–крак. Протича с температура и поява на обрив с мехурчета по лигавицата и около устата, по ръце и длани и по крака и стъпала. Тази група вируси могат да предизвикат и по-сериозни инфекции като серозен менингит и енцефалит, но са значително по-редки.

Аденовируси

Аденовирусите засягат предимно горни дихателни пътища, очите и лимфните възли. Единствен източник е болният човек. Основен е въздушно-капковият механизъм на предаване, но е възможен и фекално-оралният. Възможно е и заразяване с инструменти при очни манипулации.

Клиничната картина може да е разнообразна – най-често протича със зачервени и оточни очи, зачервено и болезнено гърло с поява на налепи по сливиците и обилен секрет от носа. Обичайно се увеличават лимфни възли от страната на зачервеното око. При малките деца може да се изяви и с бронхит, честа спастична пристъпна кашлица, по-рядко може да се изяви и пневмония.

Лечението на последните две групи може да се обобщи като симптоматично – антипиретици и лекарства, повлияващи изявилите се симптоми, може да се използват и препарати, подпомагащи имунитета, витамини.

Антибиотици са необходими само при насложена бактериална инфекция, което задължително се установява от лекар.

От всичко казано дотук стават ясни и начините за предпазване от летните вируси – добрата лична хигиена е най-добрата превенция. Важно е честото миене на ръцете, миенето на плодовете и зеленчуците, които консумираме, а при останалите групи храни е важна добрата термична обработка и съхранението в хладилник. Избягване на контакт с болни, доколкото е възможно, и не на последно място – прилагането на ваксина, когато е възможно.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross