fbpx
Новини

Франция вписа правото на аборт в конституцията

5 март 2024
Франция право на аборт

Франция вписа правото на аборт в конституцията си. По този начин стана първата страна в света, гарантираща това в основния си закон. В текста на новия член 34 е записано, че „законът определя условията, при които жената има гарантираната свобода да прибегне до аборт“. Това е 25-ят път, когато се въвежда поправка в конституцията от 1958 г.

Процесът беше завършен на специално заседание на двете камари на френския парламент. Сенатът и Националното събрание се събраха в двореца Версай.

В подкрепа на предложението гласуваха 780 депутати, против бяха 72. Веднага след това на Айфеловата кула светна надпис „Моето тяло, моят избор“.

Жените във Франция имат законно право на аборт от 1974 г. Проучванията показват, че около 80% от французите подкрепят факта, че тази процедура е законна. „Изпращаме послание до всички жени: вашето тяло ви принадлежи и никой не може да решава вместо вас. Дължим го на всички жени, които не са били свободни. Имаме дълг към всички жени, които са страдали. Така ще затворим вратата към трагедиите на миналото. Не трябва да забравяме, че има хора, които искат онези дни да се върнат. Но днес започва нова ера на надежда“, каза премиерът Габриел Атал пред депутатите преди гласуването.

„Това е обещание за всички жени по света. Битката е наша, тази победа е ваша“, заяви Матилд Пано. Именно депутатката от крайнолявата партия La France Insoumise е автор на предложението правото на аборт да бъде вписано в конституцията.

Позицията на президентът Еманюел Макрон и правителството му първоначално беше, че вписването в конституцията е ненужно, тъй като има масова подкрепа за това право. След решението на Върховния съд на САЩ от 2022 г. да отмени „Роу срещу Уейд“, което признава конституционното право на жените на аборт, мнението на Макрон се промени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross