fbpx
Новини

Франция ограничава детските снимки онлайн

2 март 2023

Франция е на крачка от приемане на закон, ограничаващ детските снимки онлайн и правата на родителите, които ги споделят. На пръв прочит звучи като нещо, измислено от Самуил Петканов за Не!Новините. Но всъщност е факт, който адресира колосален проблем. И той е, че родителите въобще не мислят какво се случва със снимките на децата им.

Според френския „Национален център за изчезнали и експлоатирани деца“ половината от всички снимки, циркулиращи из педофилски групи, всъщност са споделени от родители в социалните мрежи.

Новият sharenting закон (комбинация от share – споделяне, и parenting – родителство) обръща внимание точно на този проблем. Според закона родителите следва да носят юридическа отговорност за снимките на децата си. Освен това решението за качване на снимки онлайн трябва да включва и детето „в зависимост от възрастта и зрелостта му“.

Родителите могат да изгубят правата си

В най-екстремните случаи може да се стигне и до ограничаване или отнемане на родителски права. Това ще се случи, ако „разпространението на снимки нарушава достойнството на детето или моралните устои“.

Законът разглежда и случаите на липса на съгласие между родителите за качване на детските снимки. Ако има разногласия, потърпевшият може да се обърне към съдия. Той ще постанови, че е нужно изрично съгласие и на двамата родители за споделяне на снимки онлайн. Неизпълнението на постановлението ще се санкционира.

„Посланието е, че задачата на родителите е да защитават личното пространство на децата си. Ако осредним данните, всяко дете има 1300 снимки в социалните мрежи, преди да навърши 13 години. 1300 снимки още преди да му бъде позволено да има профил в мрежите“, обясни депутатът от партията на Макрон Бруно Студер.

Студер е автор на още два важни закона за защита на децата. Първият задължи производителите на таблети и смартфони да заложат опция родителите да контролират интернет достъпа на децата си. Вторият е за защита на детските звезди в интернет. Според този закон всяко френско дете в YouTube, TikTok или Instagram, което монетизира клиповете си, трябва да получи разрешение от административен орган, подобен на нашата Инспекция по труда. В противен случай родителите му подлежат на глоба до 75 000 евро и пет години затвор. Освен това времето на заснемане на клиповете не може да е в часове, в които детето трябва да е на училище.

Инициативата за sharenting закона е на президентската двойка Еманюел и Бриджит Макрон. Те имат и други проекти, посветени на закрилата на децата онлайн. Сред тях са по-строги правила за верифициране на възрастта в социалните медии и също ограничаване на екранното време за деца.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross