Новини

Философски закуски с деца и кифлички

17 октомври 2023

Новият свят, в който управляват телевизиите и социалните медии, въобще не предразполага към аргументирани и обосновани дискусии. И все повече хора се отдалечват генерално от тази способност. Но има начин да покажем на децата как се води такава дискусия. И точно това прави писателката, преводачка и основен двигател на издателство „Точица“ Зорница Христова. Вдъхновена от поредицата „Философски закуски“ на професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе, тя превръща поставените от книгите теми в повод за разговор. С кифлички, все пак, защото децата са си деца.

Философските закуски не са нещо, което се случва само в София. Имаше във Велико Търново – на 15 октомври, както и в Добрич на 16 октомври Ще има и в Стара Загора, oрганизирана от „Книжарница в куфар“ и фондация „Детски книги“ – на 21 октомври от 10:00 часа в двора на Къщата на Архитекта с тема „Нормалното и ненормалното“. Предстоят философски закуски в Пловдив и в българското училище в Кьолн.

Философските закуски са винаги различни – като всеки истински разговор. Основната формула обаче е, че децата говорят по трудните теми. Например различните причини да плачем, дали можем да се смеем на всичко, смелост ли е да показваме какво чувстваме и защо понякога плачем от радост.

Музейна разходка в „Квадрат 500“ – колекция „Златю Бояджиев“

Зорница Христова има и друга инициатива, която е много интересна за деца – музейните разходки. Те започват с първата подобна книга на издателство „Точица“ – „Един ден в музея“. Нейната втора част „Още един ден в музея“ излезе през тази година и включва изцяло нови части от музейния пейзаж в София. И това е един любопитен начин да срещнем децата с изкуство или науката. На 21 октомври от 11:00 в „Квадрат 500“ – Национална художествена галерия Зорница Христова ще има жива среща с читателите. Този път поводът ще е изкуството, като темата ще е картините на Златю Бояджиев, а още по-специално: скритият език на картините.

Събитието е безплатно, плаща се единствено билет за галерията.

Из книгата „Още един ден в музея“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross