fbpx
Забременяване

Фалшиво положителен тест за бременност. Какви са причините?

20 май 2024
Pexels

Когато си правите тест за бременност, ви се иска резултатите да са достоверни, нали така? Хубавото е, че в по-голямата част от случаите резултатът от домашния тест за бременност е точен.

Всъщност проучванията показват, че когато са направени правилно, тези тестове са около 99% верни, но има възможност за фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати.

Какво представлява фалшиво положителният резултат от теста за бременност?

Фалшиво положителен тест за бременност означава, че резултатът от теста показва, че сте бременна, но всъщност не сте. В повечето случаи това означава, че тестът уж е открил хормона на бременността – човешки хорион гонадотропин (hCG), в урината ви, а в действителност в урината ви няма hCG. Понякога обаче може да има hCG в урината, дори ако не сте (или вече не сте) бременна.

Възможни причини за фалшиво положителен тест за бременност

За да бъде показан фалшиво положителен резултат от теста за бременност или в организма ви има hCG по медицинска причина, различна от бременност, или тестът не е направен правилно.

Обадете се на лекаря си за съвет какво да правите, ако получите положителен резултат, но знаете или подозирате, че не сте бременна. Той може да пожелае да направи кръвна картина, за да провери дали в кръвта ви не се открива hCG, или да препоръча други изследвания, за да изключи други здравословни проблеми.

Грешка при теста

Макар и рядко, домашният тест за бременност, който използвате, може да е грешен. Възможно е тестът да не е бил съхраняван правилно или да е бил повреден от топлина или вода. Възможно е също така да има дефект поради производствен проблем, но и това е рядкост.

По-вероятно е грешката да се дължи на неправилна употреба. Например може да сте изчакали твърде дълго, за да разчетете резултатите, или да сте изтълкували погрешно тестовите ленти, които понякога имат слаби линии. Те се наричат линии на изпарение и могат да се появят дори при отрицателни резултати. Истинските положителни резултати се показват като по-ярки линии.

От личен опит препоръчваме, когато тестът е със слабо видима втора линия, да изчакате ден и да повторите теста.

Ранна загуба на бременност

Друга възможност е да сте имали точен положителен резултат, при който в урината ви е открит hCG, но нивата на hCG да спадат. Това технически не е фалшив положителен резултат. Тестът е открил hCG, защото е имало такъв. Но реално резултатът е фалшив, защото вече може да нямате жизнеспособна бременност.

Това по-ниско ниво на hCG може да е признак за спонтанен аборт или химическа бременност. Химическата бременност се получава, когато ембрионът не се имплантира или не расте. Реално е много ранен спонтанен аборт. Възможно е също така да имате все още hCG в организма си след скорошен аборт.

Извънматочна бременност

Положителен резултат на теста за бременност може да получите и при извънматочна (ектопична) бременност. При извънматочната бременност ембрионът се имплантира извън матката. За съжаление, тези бременности не са жизнеспособни и се налага отстраняване на ембриона, за да се защити здравето на бременната и нейната плодовитост.

Подобно на получаването на положителен резултат от тест при ранна загуба на бременност, положителният резултат при извънматочна бременност не е истински фалшив положителен резултат, тъй като вие сте бременна, но бременността не може да продължи.

Определени медицински състояния

Съществуват различни медицински проблеми, които могат да доведат до фалшиво положителен резултат. Например положителният тест за бременност понякога може да показва моларна бременност. Това е рядко усложнение на бременността, което се характеризира с анормален растеж на клетките на трофобласта, които нормално съставляват плацентата. Това състояние възниква в резултат от неправилно оплождане на яйцеклетката.

Сред другите причини за фалшиво положителен тест са инфекция на пикочните пътища, някои видове рак на яйчниците и бъбречни заболявания.

Определени медикаменти

Има лекарства, които също могат да създадат фалшив положителен резултат на теста за бременност. Сред тях са някои антиконвулсанти, лекарства против тревожност, антихистамини, диуретици, лекарства за химиотерапия, антипсихотици, лекарства за лечение на болестта на Паркинсон и метадон.

Какво да правите, когато получите положителен резултат от теста за бременност?

Ако получите положителен резултат от теста за бременност, винаги е добре да се консултирате с вашия лекар, особено ако смятате, че резултатът може да не е достоверен.
Лекарят може да направи трансвагинален ултразвук, за да потвърди визуално дали сте бременна, или не.

Ако прецени, че има проблем с теста, който сте използвали вкъщи, може да реши да назначи кръвен тест за бременност.

Тези кръвни тестове за бременност могат не само да потвърдят наличието на hCG в кръвта, но и да измерят колко е то.

Обикновено трябва да повторите кръвния тест за бременност няколко дни по-късно, за да се определи дали нивото на hCG се повишава или понижава. Тази поредица от тестове може да даде по-добра представа дали сте имали фалшив положителен резултат от теста за бременност, или той е бил случайност от самия тест.


Източник: Parents.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross