fbpx
В двойката

Fair Play или какво значи да сте равни партньори 

26 ноември 2023
Fair Play - честни отношения в двойката

Днес при нас е Татяна Миткова. Тя ще ни разкаже как една книга и идеите в нея могат да променят всекидневието на родителите. Пък вие ще решите дали да я прочетете.


Когато пристигнах в дома на брат си, за да му гостувам за уикенда, той гордо ми показа как е изпрал и подготвил чаршафите и завивките за гости, а пък приятелката му добави, че тази седмица е неин ред да отговаря за готвенето. Двамата споделяха тези неща на глас и се шегуваха за разделянето на задълженията вкъщи. Причината – няколко седмици по-рано им бях препоръчала книгата „Честна игра“ (Fair Play: A Game-Changing Solution for When You Have Too Much to Do (and More Life to Live)) на Ив Родски. 

Това е книгата, която промени начина, по който с партньора ми се отнасяме към битовите детайли във всекидневието. И книгата, която ни накара да се замислим не само как да постигнем по-добър баланс в разделянето на домашните задължения, а и колко е важно всеки от нас да има време. Време за себе си, за приятелите си и за своите собствени проекти.

Идеята за „Честна игра“ се заражда след като авторката и нейните приятелки съставят списък на „Глупостите, които правя“ – лист на всички задължения. От най-отговорните до най-дребните и невидими неща, които вършат за дома и семейството си. От организиране на подаръци за детски рождени дни до поставянето на коледна украса, от всекидневното подготвяне на децата за училище до планирането на семейни почивки. 

В много семейства жената отговаря за значително повече задължения вкъщи

А когато стане майка, това може драстично да промени динамиката на връзката. Докато животът на майките обикновено става по-зает, стресиран и изпълнен със задачи, животът на бащата не се променя толкова много. Дори често остава почти същия. 

Защо е така? След като интервюира над 500 мъже и жени, Родски открива, че с появяването на деца жените започват да имат „втора смяна“ – поемайки задължения като (повече) готвене, пране, гладене, простиране, пазаруване и т.н. В същото време мъжете си остават с „една смяна“ – работата, която работят по 8 часа на ден.

Майките поемат и повече емоционални задължения. Те се грижат за роднините и близките на семейството, знаят кога да се обадят или изпратят подарък за нечий празник. И остават с децата си вкъщи и се грижат за тях, когато са болни. Макар и това да са качества на отдаден и добър родител, емоционалният труд често е и много уморителен и натоварващ. Особено когато жените се опитват да направят всички останали щастливи, без да се грижат за себе си.

Женският труд често е невидим и неплатен

От интервютата на Родски става ясно, че много мъже не осъзнават колко много „невидима“ работа бива извършена от партньорката им и не се замислят за емоционалното натоварване от това да имаш десетки малки задачи всеки ден. „Втората смяна“ на жените има и друго изражение. Тя допринася да са по-малко щастливи, по-малко здрави и намалява финансовата им сигурност.

Разговаряйки с мъже и жени, Родски наблюдава, че и двата пола възприемат и говорят по различен начин за времето си. Често времето на мъжа е ограничено и скъпо. А това на жената е направо безкрайно – няма лимит на задачите, с които може да се справи. При много двойки се наблюдава и двоен стандарт. Когато мъжът инвестира време в дадена задача, времето му се възприема като много ценно, а когато задачата се извършва от жената, времето ѝ не се третира като нещо специално.

Играта никога няма да е честна, докато времето на партньорите не се смята за еднакво важно

Ив създава практическа игра със 100 карти, отговарящи на различни задължения вкъщи. Разглеждайки картите сама или като упражнение с партньора си, всяка жена може да види нагледно колко е голямо нейното тесте в сравнение с тестето с общи задачи и това на мъжа ѝ.

После Родски кани читателите да отворят темата вкъщи и да „раздадат“ тестето отново. Само че взимайки предвид колко са ценни времето и енергията на всеки от партньорите. И обсъждайки кои задачи трябва да сменят собственика си или да се ротират по-често. Разговорът около всяка карта е и допълнителен шанс. От една страна – да се разкрие невидима работа, за която другият партньор може би не подозира. От друга – да се определи стандарт на изпълнение на задачите. Например, изхвърлянето на боклука включва и това да сложиш нов чувал за боклук. Зареждането на хладилника пък включва и да се изхвърлят продукти с изтекъл срок на годност.

Въртете помежду си най-времеемките и тежки задачи

Сравнявайки задачата „Грижа за кола: смяна на зимни и летни гуми“ със задачата „Закуска, обяд и вечеря за цялото семейство“, лесно можем да видим разликата. Първата задача отнема няколко часа два пъти в годината. Втората обаче е всекидневна и отнема няколкостотин часа в годината.

Нещо, което с партньора ми приложихме, след като прочетох книгата, е да ротираме големи задачи и да сме сигурни, че всеки от нас може да замести другия при нужда. Например, когато става въпрос за готвене, се редуваме по седмици. Един от нас планира, пазарува, готви и сервира всички яденета за нас и дъщеря ни. А другият само се наслаждава на храната. През следващата седмица ролите са сменени. Това определено внесе нова енергия е кухнята. В добавка ни провокира да експериментираме, когато е ред на някого да готви. И съответно – да сме по-благодарни на готвещия, когато е ред на другия да си почива.

Когато става въпрос за заместване, направихме така, че да няма задачи, които само един от нас да може да прави. Ако трябва да се опакова багажът на бебето, няма разлика дали го опаковам аз, или той. Ако се поръчват хранителни продукти – също. 

Колко е важно да се грижиш за себе си и да правиш това, което пали душата ти

Майчинството завинаги променя всяка от нас и може да разтресе живота ни из основи. Не бива да губим себе си и да преставаме да имаме хобитата, работата или интересите, които са ни правили щастливи и удовлетворени, преди да имаме деца. За съжаление, това е трудна цел, когато се намерим притиснати от тежестта на безкрайните задължения. 

Именно затова балансираното и хармонично разпределение на домашните задължения е основата, над която да надградим и да създаваме щастливо партньорство и семейство. Неслучайно няколко от картите на „Честна игра“ са „Грижа за себе си“, „Време с приятели“, „Социални ангажименти“ и Unicorn project (проект, който ти дава смисъл). Важно е да не забравяме да намираме време за тези активности, които имат централна роля да ни поддържат щастливи и намиращи смисъл, дори когато мивката прелива от съдове.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross