Новини

Нощ на учените, която трябва да продължи поне няколко дни

28 септември 2022

Европейска нощ на учените е специална инициатива, която поставя в своя център науката и ще се проведе на 30 септември в 11 локации в София и в още поне 25 в цялата страна. Целта на Европейската нощ на учените е да ни срещне с вълнуващи открития и истории, както и с хората, които са отговорни за тях. То се подразбира кои са - учените. 

На нас ни се струва, че такова събитие е изключително полезно и интересно, защото науката и хората, които се занимават с нея, са нещо като супергерои. И смятаме, че суперсилите им ще бъдат все по-разпознавани, признавани и ценени в света, в който живеем. Надяваме се, че децата, които истински се вълнуват от наука, стават все повече, а преподаването ѝ в училище във всичките ѝ форми ще успее да отговори на това вълнение. 

И тук имаме един генерален проблем с науката.

Докъде стигна тя с телепортацията и клонирането и къде по-точно са ни копчетата за тези дейности, за да можем да присъстваме едновременно на всички събития от програмата на Европейска нощ на учените 2022? Няма такава възможност все още, нали?! Ами толкова по-жалко. Честно казано не знаем как ще се разкъсаме между 11 локации в София и още не знаем колко точно из цялата страна само за няколко часа в една вечер. В този ред на мисли, да, Европейската нощ на учените трябва да е поне Европейска седмица на учените.

Но, ако все пак някой знае как да успеем да присъстваме на повече лекции и демонстрации, да вдигне ръка. Ако не - да замълчи и дружно да се гмурнем в програмата на Европейска нощ на учените, защото там има милиони неща под формата на демонстрации, ролеви игри и лекции. 

Подробната програма по часове, локации и градове заедно с описания на лекциите и демонстрациите и информация за учените, които ще ги водят, можете да откриете в специалния сайт на инициативата.

Фокус на цялата програма ще е стъклото - най-универсалният материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото. (Ето ви нАучен факт: ако ви питат в коя година живеем - на плъха или на свинята, кажете, че по календара на науката е годината на стъклото.) 

Централната локация за провеждане на събитията в София е Mall of Sofia (бул. Стамболийски 101 A), където на 3 етаж в 12:00 на 30 септември ще се състои официалното откриване. По време на събитието на специално оборудвани щандовете с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. 

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в София.

Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта - Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

Освен това Европейската нощ на учените 2022 ще има и онлайн програма. Тя започва в 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 30 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

Изберете си подходящо събитие според интересите ви, вземете децата и изкарайте една забавна и научноиздържана петък вечер заедно.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross