fbpx
Жените могат всичко

Елина – чиста земя, чиста храна, чисти помисли

10 октомври 2023
елина градина ябълки

Тази разкошна жена е Елина Колева. Елина, освен че има убийствено син поглед, е потомствена добруджанска фермерка и любителка на чистата храна. От години семейството ѝ обработва земя в Каварненско и се грижи за животни, а преди повече от три десетилетия родителите ѝ успяват да създадат семейна фирма, в която бизнесът започва от любовта към природата и животните. 

Днес Елина е майка на три деца – две момчета и едно момиче, и заедно със съпруга си продължава семейната традиция: той обработва земята, а тя се грижи за магазин „Натурал“ в Каварна, през който философията ѝ за простички, натурални храни и хубави продукти достига до повече хора. Всъщност напоследък с онлайн версията му действително достига до все повече клиенти, и то адски бързо, защото всяка доставка е в рамките на един ден. 

В „Натурал“ се предлагат подбрани лично от Елина артикули, сред които има специални фермерски продукти, трудно откриваеми в кой и да е магазин. 

Поговорихме си с Елина за работата ѝ, за връзката ѝ със земята и природата и за мотивацията да развиваш далече от големия град бизнес, от който полза да имат тъкмо градските хора с мечти за хубава, чиста храна и с абсолютно никакво време да я открият.


Елина, разкажете ни за Вашата работа – как протича един Ваш ден?

Един мой ден започва рано. Живея на село на 10 км от Каварна, където всъщност минава работният ми ден. В 7:00 вече съм в магазина, за да подготвя задачите за деня. Колежките идват в 8:00 и трябва да съм готова да обсъдим дневните ангажименти. След това към 9:00–10:00 отивам в административния офис на фирмата. 

Разнообразната ни дейност е свързана с много документи, изисквания, проекти, все по-голяма е админстративната тежест. Понякога денят ми минава в пътувания в областта или срещи с различни хора. Следобяд спортувам и към 18:00 отново съм се върнала в магазина. Проследявам продажбите за деня, подготвям някои задачи и заявки за следващия ден и към 19:00–20:00 се прибирам у дома.

Звучи като ужасно много работа. А коя всъщност е любимата Ви част от нея?

Любимата ми част от работата е самата работа. Обичам си я и си я върша с желание и страст. Грижата за природата и нейните дарове, здравословната и вкусна храна, отношението към хората, които ни се доверяват… Всичко осмисля това, което правим, и ми носи щастие. 

Всъщност Вашата работа е семеен бизнес. Какви са особеностите на правенето на семеен бизнес, и то такъв, в който продължавате труда на няколко поколения в семейството?

Семейният бизнес е отговорност. Всичко е лично. Това е заветът на моите родители, който сме приели да съхраним, развием и предадем на децата си. 

Знаем, че семейството Ви от години се занимава с животновъдство и растениевъдство. 

Всяка една работа, каквато и да е тя, си иска своето. Нужни са знания, опит, постоянство и желание. Както всичко, така и фермерството се модернизира много с всяка изминала година. Не е малък и ресурсът, предоставян от Европейския съюз по проектите, които подготвяме почти ежегодно. С тях осигуряваме иновативните съоръжения и подобрения в обора и за земята. 

Сега не се занимавам и не участвам пряко в производството. Като дете прекарвах много повече време при животните и на полето. Съпругът ми изцяло е отговорен за фермата и земята ни днес.

Все по-често говорим как искаме да сме близо до природата, да ядем чиста храна, да обръщаме повече внимание на устойчивото земеделие. Макар в момента да не сте активно на полето, кажете ни като човек, занимаващ се в сферата, какво според Вас практически означава всичко това?

Това означава всекидневно да правим един прост избор: да търсим по-простички храни, непреработени. Като майка на три деца, винаги съм им казвала, че с 2 лв. по-добре да си купят пакетче ядки, вместо снакс или кроасан.

Тук ми идва да кажа и нещо тривиално: ако всеки пази чисто около себе си и на местата, които обитава и посещава, всички ще го забележим и усетим. Имаме привилегията да живеем в България, страна с изумителна природа, достъпна и прекрасна. Нека ѝ се наслаждаваме.

Разкажете ни малко повече за животните, за които се грижи Вашето семейство, и за земята, която обработвате. Какви са най-сериозните предизвикателства във Вашата работа?

Предизвикателствата днес са много различни от предизвикателствата, които бяха вчера и от тези, които ще бъдат утре. Всеки ден е много интересен. Да, вярно е че сме традиционалисти и надграждаме върху основа, поставена преди 33 години, което не е маловажно. Като семейство, живеещо на село, винаги ще отглеждаме някакви животни и растения, но това по-скоро би било за осигуряване на чиста храна на трапезата ни. Просто двете неща са различни. В момента в България, а и по света, това да имаш бизнес, който искаш да върви напред, си е най-голямото предизвикателство. 

В земеделието съпругът ми от няколко години внедрява безоранната технология, т.нар. no-till. За Добруджа това е по-скоро непозната технология, която е по-щадяща за почвата. Чрез минималното ѝ обезпокояване даваме възможност да се образува и запази органичната материя. 

No-till полетата служат като депо за въглероден диоксид (CO2) и консервационното земеделие, прилагано в световен мащаб, би могло да доведе до значителен принос за контрола на замърсяването на въздуха като цяло и в частност за глобалното затопляне. 

Това е супер интересно. А в магазина как стоят нещата? Какво представлява Вашият магазин „Натурал“?

„Натурал“ стартира през 1997 г. като магазин, предлагащ собствена продукция. В годините претърпя трансформация и в последните 8 е в настоящия си вид. Подборът на продуктите е изцяло мой. Целта ми е да предложим качествени и вкусни продукти, както и подбрана козметика.

Асортиментът ни е изключително богат и много клиенти споделят, че така успяват от едно място да си набавят всичко необходимо. Стремим се да имаме от всеки артикул по един био вариант и по един по-достъпен, но в никакъв случай с по-ниско качество и с компромис относно състава му. Всеки продукт се опитва и одобрява първо от екипа ни.

Всеки ден от фермата доставяме и свежо краве мляко, което продаваме с машина за мляко – млекомат.

Как съвмествяте работата по физическия и онлайн магазина с всичко останало? Каква е Вашата роля в магазина?

Всички решения и избори по функционирането на онлайн и физическия магазин правя аз. За съжаление физическият магазин все още не може да се самоиздържа целогодишно. Работи изключително добре през летния сезон, когато се срещаме с наши клиенти приятели и при срещите ни усещаме взаимна радост и задоволство. 

Затова реших да направим и онлайн магазин. Като всяко нещо, което се прави за първи път, в началото не се получи, но от март тази година смятам, че сме в правилната посока. Ще дам още малко шанс на тази идея да се развие, като я „подхраня“ с постоянство, хъс и, разбира се, финанси. Жалко е да не дадем шанс на повече хора да се докоснат, макар и виртуално, до разнообразните стоки и качествени продукти, които предлагаме. 

Какъв е екипът на магазина? Виждаме само жени в страницата му; по-добре ли се работи в изцяло женски екип?

Момичетата с които работя, са страхотни. Те знаят, че аз съм открита с тях, работим и се забавляваме заедно. Освен колеги сме и приятели, което е много важно за една фирма.   

Какво е нещото, което Вие най-често си взимате от магазина?

Храната и част от козметиката в семейството ни е изцяло от магазина. Плодове и зеленчуци отглежда майка ми – баба Кати, а риба си купуваме от местните рибари. 

Хората все по-често се замислят с какво се хранят, но лошото е, че се случва, когато имат здравословен проблем. Мисля, че днес всеки трябва внимателно и разумно да прави своя всекидневен подбор на храна – лично за себе си и за семейството си. Чудесно е да избираме храната си от български производители – хора, които познаваме, на които имаме доверие и които подкрепяме.

Имали ли сте странни поръчки или изисквания от клиенти?

О, да! Много често се случват комични ситуации. Наскоро клиент ни потърси за свински пикочен мехур. 

Как си представяте семейния Ви бизнес след 5 или 10 години?

Лесно няма и никога не е имало, няма и да има. Нито сме първите, нито единствените семейства, борещи се с несгодите и трудностите, съпътстващи бизнес развитието ни. Основната ми мотивация е, че се чувствам щастлива с това, което правя, и любовта в семейството ни е неизменна стойност в работа и всекидневие.

Осъзнавам колко кратък е човешкият живот и точно затова искам да бъда щастлива с това, което съм и правя всекидневно. Благодарна съм на родителите ми и на техните родители, че са ме научили на всеотдайност, трудолюбие и постоянство, както и за възможността да продължа създаденото от тях с любов. Виждам, че и децата ни поемат в тази посока и заедно вървим напред.


Текстът е създаден с подкрепата на магазин „Натурал“.

Магазин „Натурал“ се намира в Каварна, откъдето сигурно няма да имате път поне до лятото, но по-важното е, че всичко, което си поръчате от онлайн магазина, може да е при вас за ден. Няма значение къде се намирате в страната – екипът на магазина гарантира, че поръчката ви ще дойде свежа и в идеален вид. Специалното говеждо и другите меса в асортимента на магазина, както и малотрайните и охладените продукти, и свежото мляко от семейната ферма на Елина се доставят в специални стиропорени кутии с охладители. За поръчки над 89 лв. доставката е безплатна, а усещането, че получаваш нещо подбрано и препоръчано с любов е безценно. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross