fbpx
И аз съм човек

Едни патладжани с петмез от черница и чери домати, ако обичате!

8 септември 2021

Най-хубавото на патладжаните е, че винаги има още една рецепта с патладжан, която неочаквано ни се шмугва в живота и ни става любима. Ароматните патладжани с петмез от черница и чери домати по рецепта на Вяра Ковачева се оказаха точно с потенциал за страхотно лятно ястие.

Вяра Ковачева готви от дете. Любовта й към кулинарията се ражда още в кухнята на нейната баба. Вяра обожава готвенето. Не спира да опитва нови текстури, нови аромати, нови комбинации, нови рецепти, нови съчетания на продукти. С времето установява, че нисковъглехидратното и безглутеново хранене я кара да се чувства по-добре. Така започва да експериментира с различни по-леки, по-здравословни и без бяла захар и брашно десерти. Найните страхотни рецепти вече ще можете да откривате и във видеоформат.

Откраднахме си рецептата от блога на нашия чудесен партньор Фантастико, който ни подкрепя в каузата ни Оле Мале и винаги е на линия за всякакви вълнуващи колаборации. В следващите месеци предстои да ви запознаем с още интересни инициативи и рецепти с помощта на Фантастико.


Това лятно печено ястие с изобилие от аромати, сочни печени патладжани и дъх на екзотика е толкова наситено с вкусове, че ако го опитате, със сигурност няма да ви остави равнодушни.

Необходими продукти

За печените патладжани:

2 патладжана

50 мл зехтин

2 с. л. петмез от черници

Сол и пипер

За запечените чери домати:

50 мл зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 ч. л. пушен червен пипер

400 г чери домати

1 ч. л. заатар

100 мл вода

Сол

За сервиране:

100 г кисело мляко

1/2 връзка мента

Сок от 1 лимон

Заатар (микс от сумак, печен сусам и мащерка)

Ето как се прави

За патладжаните:

Загрейте фурната до 220 °C. В купа смесете зехтин, петмез от черници, сол и пипер. Нарежете на ветрило патладжаните. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с маринатата от двете страни. Печете 30 минути, докато омекнат.

За печените домати: 

Нарежете доматите, чесъна и лука. Загрейте в тиган на умерен огън зехтина. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Прибавете чесъна и разбъркайте за още 2 минути. Прибавете нарязаните на половинки чери домати, пушения червен пипер, заатара, солта и горещата вода. Оставете да къкри и варете 15 -20 минути, докато сосът стане гъст.

Извадете патладжаните от фурната и добавете чери доматите. Върнете ги във фурната и печете още 20 минути. Извадете от фурната и охладете леко.

За сервиране: 

Смесете киселото мляко с лимоновия сок. Полейте с тази смес запечените патладжани. Поръсете с прясна мента и заатар и сервирайте.


Това съдържание е подкрепено от верига магазини Фантастико.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross