fbpx
от 0 до 3 години

Двигателни умения при дете на две години

30 април 2022

Всеки възрастов етап има свои собствени характеристики. Ранната възраст е времето, когато бебето натрупва основни знания за света и активно расте. Познавайки спецификата на физическото, интелектуалното и емоционалното развитие, характерни за определена възраст, може да се разбере какви умения обикновено се придобиват по това време, как да се занимава бебето и как да се допринася за неговото развитие.

С детето можете и трябва да играете игри, които са лесни за възприемане. Главното е, че те не трябва да са твърде дълги, тъй като бебетата бързо се уморяват.

Основната отговорност на родителите през този период е да осигурят на детето комфорт, да установят режим на сън и хранене и да се грижат за здравето и безопасността му. Последното не е за подценяване, тъй като детето вече е любопитно и доста самостоятелно. Съответно то може бързо да изчезне от погледа ви. Или да вземе нещо в ръце, което би могло да му навреди.

Какво трябва да може да прави едно дете на две години

 • Разходка на пръсти без помощта на възрастен;
 • Застава за кратко на един крак;
 • Скок – двегодишните обожават да скачат, това освен, че тренира равновесието им, им носи невероятно силни емоции
 • Качва се нагоре и надолу по стълбите, държейки се за парапета;
 • Отваря врати;
 • Нанизва големи мъниста на низ;
 • Изгражда кули от кубчета;
 • Хвърля и хваща хвърлена към него топка.
 • Дете на две години вече е доста самостоятелно. Бебето вече има добре развита координация, постоянно е в движение. С помощта на възрастни, двегодишно дете може да се обслужи: отива и сяда само на гърнето, пие от чаша, яде с лъжица, мие и изсушава с кърпа ръцете си, съблича се. Подкрепете инициативата на бебето и му дайте свобода - по този начин то бързо ще се научи на независимост.
 • По това време детето още назовава  животни, знае частите на тялото, сортира предмети по цвят, размер и форма, свързва изображението в картината с реалния обект, пее песни; играе с връстници.

Физическо развитие на дете на две години

Възрастта от една до три години често се нарича „ходещо детство“. Причината е, че по това време бебето придобива и усъвършенства основни двигателни умения. И най-вече - то се научава да ходи. На две години бебетата обожават всичко, свързано с движението. Децата на тази възраст могат да тичат, да скачат, да се катерят на площадката почти без да спират. Движението е от голяма полза за децата - те се научават да контролират телата си. Бебетата обаче овладяват по-бързо ръцете си, а краката се подчиняват по-бавно. Нека разгледаме по-отблизо физическото развитие на 2-годишно дете.

Ходене

На тази възраст детето обикновено ходи доста уверено. Двегодишно дете може да се движи както назад, така и настрани, знае как бързо да спре и да промени посоката. Стъпката постепенно става стабилна и уверена, ръцете се спускат при ходене. Също така, докато се движи, детето може да се наведе, да вдигне ръце, да извие главата си, да държи нещо в ръцете си и т.н.

Бягане

Уменията за бягане тепърва започват да се развиват на тази възраст. Детето губи равновесие поради недостатъчно формиране на вестибуларния апарат и центъра на тежестта, изместен нагоре. Ето защо не е изненадващо, че 2-годишно малко дете често пада и получава синини. Това в никакъв случай не го отказва от бягането – то го прави при всеки порив.

Скачане

За да се научи да скача на два крака, детето трябва да има развита координация и развит набор от участващите в скока мускули. Правенето на прости упражнения всеки ден ще помогне на този процес.

Изкачване по стълби

Често на детските площадки стълбите се превръщат в любимо място за децата. Те наистина обичат да преодоляват препятствията и да покоряват върхове.

Каране на скутер, велосипед за баланс, триколка

Много родители купуват скутер или велосипед за баланс за децата си. Те обаче ще могат да карат велосипед по-късно, по-близо до 3-годишна възраст, тъй като за бебето изобщо не е лесно да върти педалите. Много обичат да седят в триколката и да се избутват с крака напред. Това им дава усещането, че карат колело. И докато се научат да използват педалите, това е добър начин да си тренират крачетата.

Игри и учене

Играта е особено важна в ранна възраст, защото тя е основният начин на обучение за малките деца. Деца на 2–3 години обичат да играят на роли и ролеви игри с други хора, да правят чаени партита, да рисуват с пръсти или четка и да организират комична битка. В играта те постепенно се научават да чакат своя ред. На тази възраст им е приятно възрастните да им разказват истории, да четат или пеят.

Домакински умения

Приблизително по същото време детето започва да имитира родителите си във всекидневните дейности. Така то се учи и на умения за самообслужване. Например, то се научава да мие ръцете си и да мие лицето си, да яде и да се облича само - въпреки че засега е по-лесно да съблече дрехите си, отколкото да се облече. Разбира се, то все още учи и родителите трябва да му помагат в почти всичко.

Родителите могат да изградят увереността на детето си, като го оставят да помага в къщата с прости задачи. Такива са метене на пода или почистване на праха (без значение от резултата). Така малчуганът ще се гордее с новата си роля.

Тоалетна

На възраст от 2-3 години бебето вече може да бъде научено да използва тоалетната. Как да разберете кога детето ви е готово да започне да тренира? Готово е да използва самичко тоалетната, ако може да изпълни повечето неща, които се искат от него, без съдействие.  Например следването на прости инструкции като „дай топката на татко“. Също така самичко си казва кога трябва да му се смени памперса.

От тези поведенчески характеристики може да се разбере дали детето вече е готово за гърнето. Но е добре да не насилвате събитията. Свалянето на памперса е една от най-трудните и сложни задачи за дете на тази възраст. (тук сме писали още по тази тема)

Координация на движенията

Двегодишно дете вече може да тича и е вероятно да пада по-рядко. Научава се самостоятелно да се изкачва и спуска по стълби, първо с използване на парапети, а след това и без тях. Детето се усъвършенства при хвърляне на предмети, ритане и хващане на топката.

Други двигателни умения, които се появяват, са тези, свързани с танцуването на музика. Детето може да има различен танц за всяка песен, а също така обожава скачане на място. Всички тези нови функции изглеждат невероятен напредък в сравнение с това, което детето можеше (или по-точно не знаеше как) само преди няколко месеца.

Ако родителите са наблизо, докато детето изследва света, те винаги са готови да помогнат. Но е по-добре да не се намесват - така детето ще се чувства по-уверено и по-сигурно. Това му дава смелост да опитва нови неща и разширява възможностите за развитие. И е време родителите да помислят как да направят дома си по-безопасен.

Причина за безпокойство

Всички деца се развиват с различни темпове и границите на „нормата“ са размити. Ако обаче усетите, че нещо не е наред, ако имате притеснения относно развитието на детето или забележите тревожни симптоми, по-добре се свържете с вашия педиатър.

По отношение на поведението тревожни симптоми са следните:

 • детето не може да следва прости инструкции, например: „Ела при мен“;
 • не се опитва да копира действия или думи при броене на рими като „баба жаба“;
 • не може да прави нещо в играта за забавление (например, да храни кукла);
 • не се интересува от ролеви игри;
 • не изразява чувствата си;
 • не се интересува от други деца;
 • трудно се разделя дори за кратко с родителите си, или не идва при тях да търси утеха.

По отношение на физическите умения тревожни симптоми са:

 • детето не може да се изкачва и да слиза по стълби, дори да се държи за парапета или ръката на родителя;
 • затруднява се да държи малки предмети като молив;
 • не се опитва да рисува или драска с молив върху хартия;
 • не може да ходи.

Ако детето вече е знаело как да направи нещо и след това е загубило умението, това също е сигнал за консултация със специалист.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross