fbpx
Новини

Двама пробиха дупка в Китайската стена, за да ходят по-бързо на работа

7 септември 2023
Китайската стена
Снимка: wikipedia.org

Двама души бяха задържани, след като изкопаха дупка във Великата китайска стена. Причината – писнало им да заобикалят и да губят време, докато ходят на работа. Звучи като нещо, което Самуил Петканов би пуснал в „Не!Новините“, но си е реален факт. Дори потвърден от китайската държавна телевизия CCTV.

Полицията в провинция Шанси проследила следи, направени от машини, използвани за прокопаване на пряк път през сегмент от Стената. Тя, ако не знаете, е построена от китайските императори, за да възпира чужди нашественици. Строителството на Великата стена, която е разделена на части, които общо се простират на хиляди километри, започва през III век пр. Хр. и продължава векове наред.

дупка

Заподозрените са си признали по време на разпит, че са използвали багер, за да направят пряк път в Стената. Според китайските източници в разрушаването са участвали 38-годишен мъж с фамилия Джън и 55-годишна жена с фамилия Уан. Те са били работници в местен строителен обект.

Засегнатият участък е разположен на около шест часа път с кола западно от Пекин. Той е направен по времето на династия Мин – от XIV до XVII век.

Според CCTV заподозрените са причинили „необратими щети“ на структурата. Преди това да се случи, тя е била „относително непокътната“ със значима изследователска стойност. Дупката е била изкопана на 24 август.

дупка в стената

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross