fbpx
Раждане

Полезно ли е да имаме дула – преди, по време и след раждането

20 февруари 2024
Pexels

Раждането е свързано с много надежда, но и с немалко тревоги и притеснения. Един от начините да намалим напрежението е изборът на дула. Какво точно представлява тя, каква е разликата между дула и акушерка и как е приета дулата в българските болници, разказва Олга Дукат – акушерка, която е работила като дула в миналото.

Какво е „дула“?

Това е обучен асистент, който не е медицинско лице, но има специална подготовка, с която да оказва емоционална и физическа подкрепа на жената преди раждането, по време на раждането и след него.

Дулата не замества акушерката, лекаря, медицинския екип.

Ролята ѝ е допълваща, но тя помага с подготовка и информация, която дава на бъдещите родители.

Дулата прави няколко срещи с майката преди раждането, в които говорят за самия процес и обсъждат план за раждането.

Дулата е неотлъчно до майката по време на раждането, подсказва ѝ как да диша, прави масаж, дава препоръки какви пози да заема, какви упражнения е добре да се правят, дава и така необходимата емоционална подкрепа.

След самото раждане може да остане до майката за няколко часа, както и да се виждат в следващите дни или седмица.

Дулата може да е безценна и при раждане с цезарово сечение.

В тези случаи жената също преминава през много емоции и има нужда от подкрепа.

Не е много разпространено дулите да оказват подкрепа при секцио, но когато човек минава през операция, също е важно да е с познат, който е до него и отговаря на въпроси. В случая – помага и за кърменето след това.

Как да се свържем с дула?

Бихте могли да разчитате на отзиви от познати майки, доволни от подкрепата, която са получили по време на раждане. Има и Асоциация на българските дули, като повечето дули имат собствена страница в социалните мрежи, където майките също могат да ги открият и да се свържат с тях.

Каква е разликата между дула и акушерка?

За разлика от дулата акушерката има медицинско образование и медицински отговорности. Тя асистира на самото раждане, поема бебето в ръце, прерязва пъпната връв, прави манипулации и процедури, но също и проследява дали всичко е наред медицински в рамките на целия процес.

Никое от тези действия не е в обхвата на действие на дулата. Тя не преглежда родилката, не слуша тоновете на бебето.

Акушерката носи медицинска отговорност, но често отново тя оказва и емоционална подкрепа.

„Ако една акушерка е спокойна, не е претоварена, може да отдели достатъчно време, би могла да се справи едновременно и като акушерка, и като дула“, казва Олга.

Реално обаче акушерките са много претоварени, тъй като има много голям недостиг на акушерки в България. Освен че се занимава с родилката, акушерката има и други медицински и административни отговорности.

При по-напрегната ситуация акушерката трябва да се фокусира в справянето с нея. Докато за дулата единствената отговорност е комфортът на майката. Т.е. каквото и да се случва, дулата е там, за да подкрепя майката и да я успокои.

Олга Дукат работи като дула и така вижда колко е важна ролята на медицинския екип, колко е ценно да бъде опитен и да има желание да подкрепя естественото раждане.

През цялото време, докато присъства на раждания като дула, ѝ прави впечатление каква сериозна потребност има от акушерки. Така с времето се развива от дула в акушерка и продължава да подкрепя жените по време на раждане. Когато работи в екип с дула, е много по-лесно както за нея, така и за жената, която ражда. Вярва, че никоя подкрепа в такъв момент не е излишна.

Не на същото мнение обаче са част от медицинските екипи в болниците в страната.

„Определено има голямо неразбиране към присъствието на дулата у нас. Системата е доста консервативна и трудно допуска външни лица“, казва Олга Дукат. По думите ѝ, много често екипът се чувства застрашен от присъствието на дула.

„Има притеснение, че жената е гласувала доверие на някой друг. Много често се смята, че дулите се бъркат в медицински решения, а това не е така.“

Оказва се, че у нас дулата често се възприема като натрапник, който, освен че няма образование, се изказва компетентно за неща, от които не разбира. Често дулата се бърка с акушерка за домашно раждане.

„Става дума за съвсем различни неща. Акушерки за домашно раждане има в страни, където домашното раждане е регламентирано и съществуват такива акушерски екипи. У нас няма подобни и ако има такова раждане, то не е асистирано от медицински специалист“, уточнява Олга.

Тя допълва, че дулата не може да замести и няма за цел да замести медицинския екип. „Ако всеки в екипа си знае ролята и всички заедно работят в синхрон, може да се получи много добре, но на практика екипите са резервирани и този синхрон не се получава.“

В повечето държавни болници дулата изобщо не се допуска.

В частните има възможности да бъде допусната, но невинаги се гледа с добро око на присъствието ѝ. Много често акушерките възприемат дулата като конкуренция – жена, която няма медицинско образование, знае по-малко и умее по-малко, но едва ли не иска да взима повече пари от акушерката. И това схващане води до конфликт.

„Това е жалко, защото много по-лесно би било и за медицинските лица майката да има необходимата подкрепа и, ако те са много изморени от многото раждащи, да оставят друг да поеме емоционалната част на раждането, а те да са спокойни да гледат медицинската“, казва още Олга Дукат.

Дулата може да помага на майката и след раждането.

Много често след раждането жените изживяват силни емоции. Имат много въпроси и притеснения. Всичко около тях е ново. В тези моменти дулата може да даде съвети и насоки за кърменето, как да се успокои бебето, каква да е грижата за него.

Дулата може да отмени майката, за да си вземе тя душ. Някои от дулите предлагат готвене на полезна храна след раждане. Други са подготвени с различни техники за възстановяване и масажи, някои работят с масла, билки, чайове.

Подобна подкрепа е важна особено за майка, която ражда за първи път, но е подходяща и за вече раждала жена.

„За повечето млади родители промяната след идването на бебето е огромна. Изведнъж трябва да се грижиш денонощно за детето. Отговорността е изключително и за доста родители е силно изтощително – както физически, така и емоционално.

Идват въпросите: „Справям ли се? Добра майка ли съм? Ще имам ли време за мен, за мъжа ми, за кариерата ми?“

Промяната е много голяма и се пораждат притеснения, особено ако бебето плаче повече. Ако раждането е било тежко, възстановяването е по-трудно. За някои майки следродилният период е голямо предизвикателство. Нормално е да има признаци като тъга, меланхолия, жената може лесно да се разстройва.

„Ако тези емоционални състояния не преминат след първата–втората седмица и се усеща чувство на отчаяние, липса на смисъл, това са притеснителни симптоми, които може да са признак на депресия. Тя едва ли ще мине от само себе си и изисква внимание и подкрепа от специалист. Съответно майката и нейните близки трябва да следят за такива признаци и да се търси помощ при необходимост. Важно да е навреме“, казва още Олга.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross