fbpx
от 0 до 3 години

Дохранване на новороденото - кога е необходимо

17 август 2021

Обикновено родителите прибягват до хранене на новороденото с адаптирано мляко, ако майката няма все още достатъчно кърма или когато при често поставяне на гърдата, бебето отказва да суче. Никой не иска да рискува здравето на детето си и да го остави гладно в опитите си да го накара да суче. Затова е най-лесно и бързо кърмата да бъде заменена с адаптирано мляко. Понякога майката има кърма и бебето суче, но пак се налага детето да яде от шише.

Даването на адаптирано мляко в допълнение към кърменето се нарича дохранване. Много семейства избират този тип комбиниран метод на хранене – дали поради необходимост, за удобство или по друга причина. В някои случаи кърменето и допълнителното осигуряване на адаптирано мляко може да бъде препоръчано от лекар по медицински причини.

Науката отдавна е доказала невероятната роля на кърмата в първите шест месеца, но ако кантарът показва слабо наддаване, семейството може и да няма особено голям избор и да се наложи дохранване с адаптирано мляко.

Често вземането на такова решение не е лесно. Много майки дохранват и бебето е сито и доволно, но пак изпитват вина, че не им стига кърмата, което ги кара да се чувстват непълноценни. Други майки кърмят и дават и адаптирано мляко, защото така искат, трети го правят, защото така трябва. Решението е индивидуално, но ако започнете дохранване е добре да сте запознати с всички плюсове и минуси.

Ето и случаите, при които най-често се пристъпва към дохранване:

Недостатъчна кърма

Различни медицински състояния могат да попречат на образуването на кърма, въпреки че почти всяка жена може да произведе кърма на база търсенето – ако детето често суче. Ако вие или вашият лекар смята, че бебето не получава достатъчно мляко само чрез кърмене, може да се наложи да допълвате храненето с адаптирано мляко.

Ако бебето е родено преждевременно или е с определени медицински състояния, може да се нуждае от повече от количеството кърма, което получава от майката. Дохранването често се прави с цел да му помогне да наддаде на тегло в тези първи дни от живота му, които са особено важни.

Връщане на работа

Налага се да се върнете на работа, а бебето все още е на кърма. Може да ви е твърде трудно да се изцеждате с помпа в работно време, а може и количеството кърма да намалява.

Ако нямате запаси във фризера, може да се наложи да допълвате храненето на бебето с адаптирано мляко. Кърменето и работата са трудни за съчетаване, но не е и невъзможно. 

Имате близнаци

Изключителното кърмене на близнаци може да се окаже доста стресиращо и трудно за семейството. Колкото и да има желание да обгрижва еднакво децата си денонощно, майката може и да не успява, което е възможно да я фрустрира и изтощи допълнително.

Честото кърмене на две деца понякога е непосилно. Тогава може да се помогне с адаптирано мляко, което позволява храненето да е в ръцете и на друг човек, за да може майката да почива.

Личен избор и медицински причини

Разбира се, възможно е да имате и лични предпочитания някои хранения на бебето да са на гърда, а други с адаптирано мляко. Това е ваше право.

Друг път лекар може да препоръча дохранване с адаптирано мляко.

Ето кога:

  • новороденото губи над 10% от теглото си през първите няколко дни от живота си;
  • отслабва или наддава бавно през първите дни;
  • има по-малко от шест пълни памперса за 24 часа;
  • плаче и не изглежда доволно след хранене.

Достатъчна ли е кърмата?

Плачът след хранене е добър сигнал, че бебето може и да е останало гладно. Има и други причини за плач, но ако той се повтаря след всяко хранене, вероятността бебето да има нужда от дохранване е голяма.

Случва се жените да не успеят да кърмят първото бебе, а с второто да могат. Случва се да искате, но да не можете да кърмите и двете, но по различни причини. Ето например в тази история, която вече сме ви споделяли, една майка на две деца се налага да дохранва: първото бебе поради липса на кърма (може би и на опит), а второто дете поради продължителна жълтеница, когато детето уж се храни, но не наддава.

Понякога само с желание не става, колкото и да полагате усилия. 

Дори да сте решили по каквато и да е причина да дохранвате, добре е, ако това е възможно, поне през целия първи месец детето да е хранено колкото се може повече с кърма. Вече има достатъчно информация за всички ползи от изключителното кърмене, с които можете да се запознаете, преди да пристъпите към дохранването без медицинска причина.

След това можете постепенно започнете с дохранването.

Двойно дохранване – с кърма и адаптирано мляко

Не смесвайте кърма и адаптирано мляко в едно шише. Винаги приготвяйте адаптирано мляко според указанията на производителя, като използвате преварена вода или специална вода за новородени. Първо дайте кърмата, след това завършете храненето с адаптирано мляко.

Преди да изберете подходящо за вашето дете адаптирано мляко, говорете с педиатъра си. 

Ако бебето получи обрив, повръщане, диария, ако плаче повече, има постоянно безпокойство или газове след започване на адаптираното мляко, по-добре прекратете употребата му. След това се консултирайте с лекаря на бебето, за да обсъдите други възможности.

Започнете с едно-две шишета дневно

Ако е възможно, добавете адаптираното мляко постепенно, за да може организмът ви да се приспособи. Всеки ден тялото ви произвежда кърма на принципа търсене и предлагане. Когато започнете да добавяте адаптирано мляко към храненето, това вероятно ще повлияе на производството на кърма.

Ако давате на детето едно-две шишета адаптирано мляко на ден, количеството кърма ще се регулира постепенно. Преминаването към дохранване с шише за кратък период може да причини проблеми като препълване на гърдите и запушени млечни канали, ако не се внимава.

Помислете за изпомпване или ръчно изцеждане

И двата вида изцеждане могат да помогнат за поддържане на количествата кърма и да предотвратят някои от често срещаните проблеми с кърменето, за да не се налага да дохранвате.

Освен това можете да съхранявате изцедената си кърма, за да я използвате по-късно. В зависимост от това как съхранявате, млякото може да остане във фризера до една година.

Съхранение на кърма 

Ето колко време може да се съхранява кърмата:

  • от 6 до 8 часа - на стайна температура;
  • от 5 дни до 8 дни - в хладилник
  • до 2 седмици - в камера на хладилник
  • от 3 до 6 месеца - в отделен фризер
  • от 6 до 12 месеца - във фризер за дълбоко замразяване

Трябва да сте наясно, че тя започва да губи хранителна стойност с течение на времето, така че не я съхранявайте твърде дълго, преди да я дадете на бебето.

Отказ на бебето от адаптираното мляко

Вашето дете може да откаже да бъде дохранвано. Ако не давате лично вие млякото, а сте връчили шишето на таткото или друг близък, се случва често. Но има немалка вероятност детето да не приеме вкуса и мириса на новото мляко.

Можете да смените вида мляко. Някои майки все още дохранват с кисело мляко, което си приготвят сами вкъщи, тъй като бебетата обичат вкуса му. Но то не се препоръчва в ранна възраст.

Имайте предвид, че кърмата се усвоява по-лесно от адаптираното мляко и след дохранване с АМ бебето може би ще се чувства по-сито за повече време.

Изхождане и дохранване

Добавянето на адаптирано мляко към храненето на бебето може да промени цвета и консистенцията на изхожданията му. Те може да станат по-твърди, по-тъмни или да са с по-силна миризма. Може бебето да се изхожда по-рядко отпреди.

Крайната цел на всеки родител е да има щастливо бебе, което расте, развива се правилно и е здраво. Чудесно е, ако можете да кърмите, но невинаги се получава при всяка майка. Запомнете, кърменето не бива да е на всяка цена.

Всяко бебе и ситуация са уникални и комбинацията от кърмене и адаптирано мляко може да работи най-добре във вашия случай. Все пак науката се е погрижила да наподоби майчиното мляко най-добре и не бива да изпитвате вина, ако давате на бебето адаптирано мляко. Най-добре за детето е да не остава недохранено, а вие да сте спокойни, че то расте и наддава, както трябва.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross