fbpx
от 0 до 3 години

Начини за дохранване на новородено

15 март 2022

Дохранването е хранене за новородено или по-голямо бебе в допълнение или като заместител на кърменето. Когато избирате начина на дохранване и вида на млякото, не забравяйте, че най-добрият избор е вашето изцедено майчино мляко. Други безопасни за бебета млека са адаптираните млека за кърмачета или кърмата от донор (стига да е правилно съхранена). По-голямо дете може да бъде дохранвано с шише с кисело краве мляко. Кравето мляко обаче не трябва да се използва като добавка за дете под една година.

Защо се налага дохранване

Повечето бебета могат да бъдат кърмени изключително през първите шест месеца от живота си и това да бъде достатъчно да растат и да наддават. Има обаче ситуации, когато може да е необходима добавка. Ето някои от причините, поради които педиатър може да препоръча дохранване:

  • ако бебето не засуква правилно (вдлъбнати или плоски зърна)
  • ако вашето дете не наддава достатъчно
  • ако вашето бебе има проблем със сукането поради слабост, аномалии по устните и небцето или къса връзка под езика
  • ако бебето е недоносено
  • ако детето е осиновено и не е кърмено – то не знае как да суче
  • при ниско количество кърма
  • при кърмене след операция
  • при наранени и възпалени зърна
  • ако сте се отказали да кърмите, но решите да възобновите естествения начин за хранене

Как да дохранваме

Сонда за кърмене

Сонда или система за кърмене е устройство, което доставя допълнително мляко към устата на бебето, докато то е върху гърдите ви и суче. Дохранването със сонда е предпочитаният метод за осигуряване на допълнително мляко, тъй като този метод не пречи на кърменето. Бебето си суче от гърдата и едновременно с това поема допълнително стичащата се тънка струя мляко. Дохранването със сонда се прави с шише, напълнено с изцедена кърма от майката, кърма от донор или адаптирано мляко. Шишето се свързва с тръбичка (система), която е закрепена към върха на зърното ви. Тръбата действа като сламка. Докато бебето суче, то извлича кърма от гърдите ви заедно с допълнителното мляко от шишето. Този начин за дохранване гарантира, че бебето ви получава достатъчно храна, като същевременно позволява на детето да продължи да стимулира гърдите ви, за да може да се образува нова кърма. Освен това се избягва рискът от намаляване на кърмата, който съществува, ако бебето се дохранва с шише.

Хранене с пръсти

Ако бебето ви има проблеми с прихващането на гърдата или ако имате силно възпалени зърна, които се нуждаят от почивка от кърмене, можете да опитате да го храните с пръсти. Този метод е подобен на кърменето със сонда. Разликата е, че вместо да прикрепите система, по която се стича мляко към зърното, вие прикрепяте тръбичката към върха на пръста си. След това поставяте пръста си в устата на бебето. Докато то смуче пръста ви, ще изтича и мляко от тръбичката. По този начин може да го залъгвате, че суче, докато се оправят зърната ви.

Дохранване с чаша

Колкото и невероятно да звучи – бебетата, дори много малките, могат да пият от чаша. За да го нахраните по този начин, вземете чашата за малко бебе (или капачката на шишето за мляко), пълна с допълнително мляко (кърма или адаптирано мляко), и я допрете до устата на бебето. То ще отвори уста, защото е гладно и рефлексът му се задейства. Надигнете леко чашката и ще се удивите колко лесно изпива първите глътки. Повтаряйте процеса, докато дадете количеството, което сте приготвили да дохранвате. Но наистина е важно млякото да не се излива в устата на бебето. Просто накланяйте чашката бавно и оставете детето самостоятелно да поеме млякото. Добре е то да е леко обездвижено (например да го придържа таткото), за да не може да бутне чашата с ръка или да бутне вашата ръка и да излеете голяма глътка.

Ако дохранвате по-голямо бебе, храненето с чаша е идеално. Кърмачетата могат да започнат да се учат как да пият от чаша за бебета около шестмесечна възраст. Разбира се, има разляна кърма или мляко, но с времето намалява, защото и вие, и бебето се усъвършенствате.

Децата обожават да пият от чаша. Тук има интересна история за бебе и чаша.

Хранене с лъжица, капкомер или спринцовка

Млякото, поставено върху лъжица, в капкомер или спринцовка, може бавно да се поставя на малки капки в устата на бебето. Обикновено се прави при недоносените бебета, които нямат сила да сучат, а са твърде малки за хранене с шише. Всеки път, когато бебето погълне капката мляко, се капва нова, докато храненето приключи. Тези методи са подходящи най-вече за много малки бебета, които се нуждаят от малко мляко. Правят се от специалисти или майката, но под контрол. Удобно решение е и ако бебето е отделено и още не е готово за кърмене. Майката може да изцежда кърмата си и да я дава така.

Този метод е подходящ и ако кърмите бебе, което няма сили да суче дълго, защото е слабо и заспива от умора. Просто след кърменето дохранвате с капкомера. При новородени с тежко протичане на жълтеница, този начин също е препоръчителен, тъй като не изисква никакво усилие от страна на бебето.

Дохранването с лъжичка е подобно на това с чашка –леко и внимателно се допира лъжичката с мляко до устата и бебето само изпива течността (без да се изсипва в устата).

Дохранване с шише

Храненето с бутилка е може би най-често срещаният и най-удобният начин. Още повече шишетата с биберони са лесно достъпни и лесни за използване. А и има толкова много марки и видове, че може да опитате няколко различни, за да видите кои ще хареса вашето бебе. Шише с биберон с малък отвор и с по-бавен поток обикновено е по-добро за кърмено бебе. Биберони с голям отвор с по-мощен поток улесняват изтичането на млякото от шишето и общо взето не карат бебето да смуче. Ако имате проблеми с вземането на решение - говорете с педиатъра на детето.

Кой начин на дохранване е най-добрият?

Сондата за кърмене е предпочитаният метод, ако детето може да суче правилно и да бъде кърмено. Методът не е труден и на практика майката може да кърми и дохранва така дълго време – без проблем в толкова важните първи шест месеца. При този метод не се разлива и не се губи ценна кърма, както се случва с пиенето на мляко от чашка или лъжичка.

Храненето с пръсти е добра алтернатива, когато кърменето не е възможно.

Храненето с шише може да е най-лесният начин за дохранване на бебе, но това е и методът, който най-вероятно пречи на кърменето. Особено ако се прави често и в продължение на седмици. Въпреки че някои бебета могат без проблем да се хранят от шише, а после да минат на кърмене (и обратно), това се случва рядко. Най-често бебетата се объркват от разликите между зърната и биберона, колебаят се и често отказват кърмене след въвеждане на хранене с шише.

Бъдете внимателни!

Храненето с чаша, лъжица, спринцовка и капкомер трябва да се извършва много внимателно. Хубаво е при първите опити медицински специалист да ви покаже как се прави. Добре е след това специалистът да е до вас и да следи как се справяте. Причината е, че тези методи не са толкова безопасни, колкото използването на сонда за кърмене или шише. Ако се дава твърде много мляко или млякото тече непрекъснато в устата на бебето, то може да го вдиша и да го вкара в белите си дробове. Вдишването или аспирацията на мляко в белите дробове е много опасна ситуация. Със сигурност е по-добре е бебето ви да остане гладно, вместо да се стига до нея.

Ако вашият лекар или консултант по кърмене препоръчват хранене с чаша, лъжица, спринцовка или капкомер, уверете се, че сте усвоили правилната техника и че се чувствате комфортно при използването на тези техники. Дори да дохранвате по този начин, не спирайте да се изцеждате и да пробвате кърмене преди допълнителното мляко. Естественият начин за хранене е сукането на майчина кърма и е добре бебето да не губи този рефлекс.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross