fbpx
Новини

До Витоша вече само с кола или с автобус

18 май 2024

София си има планина, до която вече може да се стигне само с автомобил или автобус. Вие може да си мислите, чe лифтовете са съоръжения, подходящи за планини, но помислете пак.

Симеоновският лифт беше последният работещ. Миналата година спря работа поради повреда, а в последните дни се изясни, че остава в историята.

Още когато лифтът беше спрян в края на 2023 г., кметът на София Васил Терзиев поиска проверка за причините, но досега не е ясно какво е показала тя.

Каквото и да покаже, вече се знае, че лифтът няма да бъде пуснат отново, а вместо това ще бъде подготвен проект за неговата подмяна. Но кога ще е готово новото съоръжение, може само да гадаем. Съвсем възможно е да се сменят и няколко поколения българи, преди отново да има лифт до Витоша.

Защо вече няма лифт?

Новината за спирането на лифта потвърдиха пред Mediapool от базираната в Италия фирма „ТехноАлпин“, собственик на дружеството „Витоша ски“, притежаващо съоръженията на Витоша.

Обяснението им беше, че кабинковият лифт няма да работи заради липсата на части за поддръжка. През януари пред БНР изпълнителният директор на „Витоша ски“ Ян Калчев каза, че тече ремонт и че съоражението е с отдавна изтекли срокове на експлоатация. Тогава не стана ясно, че въжената линия надали ще заработи отново. Но Калчев обясни, че в годините преди приватизирането на лифта съоръжението не е поддържано добре, вследствие на което е безвъзратно амортизирано и производителите отказват да предоставят части за него.

Подобна е съдбата и на другите два лифта, притежание на „Витоша ски“ – Драгалевският и Княжеският. Драгалевският е седалков и вози туристи от 1956 г., но само през летните месеци. В момента и той е „в профилактика“, както и останалите лифтове, любезно ни уведомяват от сайта на „Витоша ски“.

Ремонт или подмяна?

Някои анализи показват, че само ремонт няма да оправи нещата и са необходими изцяло нови съоръжения. А за да ги има, е необходима и промяна на съществуващите закони в страната, казват още от „Витоша ски“.

Не на това мнение са природозащитниците, според които съоръженията на Витоша могат да се подменят и ремонтират и при действащите нормативни документи.

Симеоновският лифт е пуснат през 1982 г. и за времето си е най-дългият лифт в света от тази категория. Кабинките му са шестмесни и можеха да извозват 1500 души на час с 4 станции, две от които междинни.

Освен чудесно преживяване лифтът предоставяше и нещо много важно: по-малко струпване на автомобили в планината.

И сега какво?

Със спирането на лифта ситуацията е различна. Има я Витоша, но в някои дни паркирането и задръстването е почти като на едноименния булевард.

Докато стане ясно кое може да се ремонтира и кое трябва да се изгради наново, ще се надяваме на редовността на общинския транспорт, за да няма струпване на много хора по спирките.

В момента до Витоша може да се стигне с автобус №66, чиято начална спирка е Зоопарка, а крайната е „Морени“. Другият автобус – №63, тръгва от бул. „Цар Борис III“ и стига до Златните мостове.

И за двете линии важат безплатните транспортни карти за деца и пенсионери. Тук можете да откриете повече информация за разписанието на линиите.

До Витоша, разбира се, може да се стигне още с колело или пеша, както и с личен автомобил. Но пък да не забравяме, че многото коли превръщат планината в нещо като столичен квартал, в който чистият въздух е мит, а задръстванията изтриват природния пейзаж, превръщайки го в булевард и паркинг.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross