fbpx
Новини

DevHubOne – където децата учат безплатно как да правят видео игри

31 юли 2023

Детето ви играе видеоигри, а вие едновременно леко се дразните и същевременно се чудите дали не можете да го подбутнете, за да се развива в тази област? Е, в София отвори врати DevHubOne – ново място, което може да ви даде отговори. Става въпрос за зала за създаване на видео игри и приложения. Тя се намира в Младост 4 – бизнес сграда „Рувекс“, на ул. „проф. Александър Танев“ 11. Оборудвана е с 16 компютъра, очила за виртуална реалност и симулатори за работа във VR среда. И също толкова важно -–събитията и лекциите са напълно безплатни за учениците.

Залата е идея на фондация DevHubOne. В момента екипът на DevHubOne провежда интензивни въвеждащи курсове, които са подходящи и за начинаещи. Целта е да се дадат базови знания на учениците и да им се помогне да изберат в каква посока искат да се развиват. Oт септември в залата стартират пълни курсове. Те ще бъдат насочени към усвояване на основите в разработката на видео игри и приложения за VRAR, компютри и мобилни устройства. Информация за седмичната програма и за курсовете има в Discord канала на DevHubOne.

Целта – равна възможност за развитие на всеки ученик

„Целта ни е да дадем равна възможност за развитие на всеки ученик, който има интерес към индустрията (гейм индустрията, бел. ред.). Създаването на общност е най-важното нещо в този процес. Общност, в която да участват от начинаещите разработчици на видео игри, през напреднали специалисти, до потенциалните инвеститори и представители на бизнеса. Вярвам, че новата зала ще стане средище за това!“, казва основателят на DevHubOneВасил Анастасов.

Васил, както казахме, е основател на DevHubOne и е едва на 20 години. Вече е главен разработчик в две компании и от пет години преподава разработка на видео игри и приложения. А от шест разработва неща на Unity(междуплатформен игрови двигател, използван за разработка на видеоигри за компютри, конзоли, мобилни устройства и сайтове, бел.ред). Тоест има сериозен опит и знае какво прави. Освен това външният вид не лъже – Васил си пада по аниме и манга.

Част от средствата за оборудването на залата бяха събрани през януари със 127-часов Благотворителен #гудгейм стрийм. Инициатор на #гудгейм е Мартин Кадинов, с когото сме си говорили за деца и гейминг и преди. „С #гудгейм целим да дадем път на естественото човешко желание да играем и да се учим. Заедно успяваме да впрегнем общата ни страст – игрите, в нещо градивно и полезно за обществото ни. Щастлив съм, че си партнирахме с Васил и че той успя да реализира своята мечтана зала”, казва Мартин.

И не че искаме да ви казваме какво да правите, но представете си как ще се издигнете в очите на младия геймър, ако му разкажете за DevHubOne и го пратите да види как стоят нещата там. А ако и вие проявите интерес покрай него, да знаете, че никой няма да ви върне. Пробвайте.

зала DevHubOne

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross