fbpx
от 13 до 18 години

Тийнейджърът ми се държи като пингвин. Трябва ли да се притеснявам?

6 юли 2024

Всички сме били тийнейджъри и знаем какво е. Тресе те хормонът, майка ти е досадна, баща ти е смотан, всичко ти е криво, косата ти е мазна, имаш пъпка на челото и просто искаш да си правиш каквото си решиш, ако може без последствия. И чувството, че си неразбран. О, това изпепеляващо чувство, което тежи на душата ти…

Добре де, не е ЧАК толкова драматично да бъдеш тийнейджър. Или поне вече не ми се струва чак толкова драматично. Период е. И минава. А пък днешните тийнейджъри са някак по-готини от нас. И доказателството е налице – те се държат като пингвини. А има ли нещо по-готино от един пингвин? Не мисля. 

А ако се чудите какви ги дрънкам, четете надолу.


Какво е Pebbling

Оказва се, че тийнейджърите имат нов начин за комуникация с родителите и любимите си хора, който успешно чупи бариерата помежду им. Терминът на английски е pebbling и идва от думата pebble – камъче.

Няма точен превод на български за самия термин, но се използва при романтична връзка или пък силна връзка между родител и дете. Терминът произлиза от действията на пингвините, населяващи Антарктика. За тях е известно, че в периода на ухажване си подаряват малки камъчета. Камъкът символизира желанието на двойката пингвини да бъде заедно и да свият гнездо.

Pebbling при тийнейджърите се характеризира с малките жестове, с които показват обичта си към член на семейството, към приятел или пък към обект на желание. Слава богу, това не означава, че ни замерят с камъни, а нещо доста по-модерно. Може да бъде изпращане на меме, видео или GIF в социалните мрежи, които ще ни накарат да се усмихнем.

Експертите споделят, че този навик на тийнейджърите има много положителни страни и е добре родителите да го насърчават.

Защо Pebbling-ът е нещо хубаво

Ако се чудите защо децата си изпращат милиони картинки, мемета и кратки видеа в социалните мрежи, не сте сами. Но експертите твърдят, че това е техният начин да покажат чувствата си и да установят близка връзка. Това са техните „камъчета“, с които показват, че държат на нас, мислят ни и искат да направят деня ни по-хубав.

Тези „камъчета“ карат не само отсрещната страна да се чувства добре, но също така могат да предизвикат положителна химическа реакция в мозъка на изпращача, казва д-р Камерън Касуел, психоложка занимаваща се с юноши и майка на тийнейджър.

„Когато извършите някакво добро дело, мозъкът ви освобождава допамин – невротрансмитер, свързан с удоволствието, мотивацията и утвърждаването“, обяснява тя. „Чувството за признание и оценка дава и на получателя прилив на допамин.“

Разбира се, има ползи и за изпращача. „Когато видите радостта на получателя, мозъкът ви отделя окситоцин. Това е хормонът на доверието, връзката и емпатията“, споделя още д-р Касуел.

Колкото повече добри чувства изпитва всяка страна, казва тя, толкова по-вероятно е това действие да се повтори, „задействайки освобождаването на повече хормони на щастието, създавайки един своеобразен цикъл на доброта“. Д-р Касуел препоръчва да насърчите тийнейджъра си да „подмята камъчета“ на близките си, когато се чувстват зле, защото това може да да им помогне много.

Защо и родителите да го правят

Родителите също могат да го правят. Нещо толкова просто като изпращане на забавна картинка или песен може да помогне много, правейки връзката ви с вашия тийнейджър по-здрава.

Децата може да ви се присмеят първоначално, но в крайна сметка им става забавно и започват да ви връщат подобаващи отговори“, споделя още д-р Касуел. „Привързаността, под каквато и да е форма, е жизненоважна за изграждането на здрава връзка с тийнейджъра. Тя им показва, че ги разбирате и ви е грижа за тях.“

Може да помогне при общуването с невронетипични деца

Този тип общуване и засвидетелстване на обич не е нещо ново и се използва отдавна от невродивергентната общност. То помага на невронетипични деца да се чувстват по-комфортно в изразяването на чувствата си и в общуването със своите близки, твърди изданието Psychology Today

Оказва се, че това е добър начин за преодоляване на някои бариери, които имат децата, а при родителите помага да достигнат до децата си. Езикът на любовта е различен за всеки човек, но pebbling-ът със сигурност е един от начините да засвидетелстваш чувства и подкрепа.

Но внимавайте и не прекалявайте

И все пак, специалистите съветват да уважаваме личното пространство на децата, както и границите, които те поставят. Изпращане на песен, която ни връща любим спомен или пък забавна картинка, може да бъде счетено от тях като нещо готино и забавно, но не бива да го правим постоянно и да ги засипваме със съобщения. Нека сами определят темпото и начина, по който искат да изразяват чувствата си.


Източник: Parents.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross