fbpx
Новини

Д-р Миндов: Най-тревожното с делта варианта е, че засяга тежко децата

18 август 2021

Определено се усеща повишаването на случаите на коронавирус. Това, което е тревожното и досега не е било характерно, е, че делта вариантът засяга децата. Включително се стига и до нужда от интензивното им лечение, както показва опитът от чужбина. Занапред много трябва да се пазят децата до 12 години, за които още няма ваксина.

Това заяви пред NOVA д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, цитиран от dnews.bg. Според него в образованието трябва да се търси баланс между дистанционно и присъствено обучение.

За домашното лечение на леките случаи, той смята, че е нужен алгоритъм и процедура, за да се контролира извънболничното лечение. Според него е необходима бърза диагностика не само с тест, но и с кръвни изследвания и рентген, които да се направят в началото, за да не се стигне до влошаване. След това вече идва терапевтичният ефект с лекарствата.

Мерките вече са закъснели, казва д-р Миндов, за когото е неразбираемо нежеланието на българите да не се ваксинират.

В същото време семейство разказа пред телевизията, че общопрактикуващ лекар им е поискал по 20 лв. на поставяне на ваксина, а той обяснява, че е взел парите за прегледа.

Според здравните власти и омбудсмана такава такса не се полага, нито пък такса за разпечатване на сертификат. Д-р Миндов обаче заяви, че таксата е резонна, ако хората не са били осигурени и са извън здравноосигурителната система.

В област Велико Търново заболеваемостта вече е 202 души на 100 000 и натискът над местната болница се увеличава. 4-ма души са в реанимация, показа репортаж. Болните са основно активно работещи хора, които са имали по-активни контакти.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross