fbpx
Новини

Дело срещу България заради липсата на места в детските градини

6 март 2023

Съветът на Европа обяви публично образуването на дело срещу България заради липсата на места в детските градини (Eurochild срещу България - № 221/2023 г.) Жалбата е подадена на 14 февруари от Национална мрежа за децата.

Инициираното дело е заради проблемите пред грижите за децата в ранна детска възраст и липсата на Национална стратегия за детето. То е заведено пред Европейския комитет за социални права за установяване на нарушения на ревизираната Европейска социална харта.

Основните проблеми, изведени в жалбата на Мрежата за правна помощ на Национална мрежа за децата и Eurochild, се отнасят до:

  • липсата на места в детските градини в някои градове;
  • липсата на адекватен достъп до образование и грижи в ранна детска възраст в цялата страна;
  • липсата на политики и мерки, с които държавата активно да подпомага родителите и децата на България с предоставяне на образование и грижи за деца от раждането до задължителната възраст за започване на начално образование.

В жалбата е застъпено, че липсва цялостна правна уредба и държавна визия за образованието и грижите в ранна детска възраст, както и че проблемът се задълбочава поради неприетата вече 4 години Национална стратегия за детето, която следва да определи единни стандарти и мерки за ранно детско образование и развитие в помощ на родителите и децата на България.

Държавата нарушава собственото си законодателство

„Прибегнахме до тази крайна мярка, защото виждаме отказ от страна на българските държавни институции и политическите партии да поставят проблемите на децата и семействата във фокуса на своята ежедневна работа. Все по-често децата се използват като пропаганда в изборите.

А продължаваме да имаме медицински модел на грижа, който датира от преди повече от 60 години. Той не отговаря на съвременните стандарти за ранно образование и грижа. България е единствената държава в ЕС, където за децата от 0 до 3 г. се грижат медицински сестри, чиято средна възраст е над 70 години, и нямаме специалисти по ранно детско развитие. Четвърта година сме без национален стратегически документ за децата. Това е в нарушение на вътрешното ни законодателство“, казва Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross