fbpx
Новини

Майка спечели съдебно дело за изгонване на 40-годишните си синове

27 октомври 2023
италианска майка осъди децата си

Делът на възрастните италианци, които живеят с родителите си, винаги е бил е висок. Но една майка е принудена да предприеме драстични действия, след като двамата ѝ сина отказват да изоставят удобствата на семейното гнездо. Което щеше да е нормално, ако те бяха тийнейджъри. Само че въпросните деца са на по 40 години. Историята разказва местният вестник La Provincia Pavese.

75-годишната жена от северния град Павия се уморила от необходимостта да издържа синовете си. По-малкият е на 40 години, по-големият на 42, като и двамата си имат работа. И след като неуспешно на няколко пъти се опитала да ги убеди да си намерят самостоятелно жилище, тя завела дело.

В документите пише, че майката също така се дразнела, че синовете ѝ не участват в споделянето на разходите и не ѝ помагат с домакинските задължения. Делото минава бързо, а съдийката Симона Катерби издава заповед за принудително изгонване на „дечицата“.

В своето решение Катерби пише, че докато децата, които все още живеят у дома ѝ, първоначално имат оправдание поради „задължението на родителя да осигурява издръжка“, това вече не е релевантно предвид факта, че са над 40-годишни. Двамата братя имат срок до 18 декември да се изнесат.

70% от италианците до 34 години живеят при майка и татко

Според данни от миналата година почти 70% от хората в Италия на възраст между 18 и 34 години все още живеят с родителите си. Цифрите показват, че това се случва по често при мъжете – 72,6% от тях още са „у майкини“ срещу 66% от жените.

Проучване от 2019 г. пък установява, че от младите възрастни, живеещи у дома, 36,5% са студенти, 38,2% са имали работа и 23,7% са търсили такава.

В Италия винаги е имало култура на множество поколения, живеещи под един покрив. Броят на младите възрастни, които остават по-дълго в семейния дом, се е увеличил през последните години. Причината – трудните икономически условия и дългото търсене на стабилна работа.

Мнозина от тези хора са наричани подигравателно bamboccioni (големи бебета). Този термин е използван за първи път от италиански политик през 2007 г. С него Томазо Падоа-Шиопа се подиграва на възрастните, които все още живеят с родителите си. Терминът предполага, че някои го правят заради удобството на безплатните подслон и храна.

Подобни случаи като този на майката от Павия са рядкост. Но в италианската съдебна практика присъства и обратният вариант – дете съди родителите си, защото очаква финансова подкрепа. През 2020 г. върховният съд на Италия разгледа жалбата на 35-годишен музикант на свободна практика. Той твърдеше, че доходите му от 20 000 евро годишно не са достатъчни, и се нуждае от пари от родителите си. Неговият случай, за щастие на всички родители, беше отхвърлен. Тогава съдът реши, че младите пълнолетни нямат автоматично право на родителска финансова подкрепа.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross