fbpx
Новини

Децата под 1 година боледуват по-тежко от Covid-19

10 септември 2021

Децата под 1 година боледуват по-тежко от Covid-19, каза шефът на клиниката по педиатрия в „Токуда“ д-р Калин Лисички, предава dnews.bg. Тези деца нямат имунна система, те имат антитела от майката.

Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция, коментира Лисички. Той добави, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните.

"Най-малкото дете, което съм виждал с коронавирус, беше на 40 дни, след кръщене се заразява", казва още Лисички пред bTV.

При най-малките деца до 3 месеца коронавирусната инфекция протича с необичайни симптоми, като един от първите е отказ от хранене. При по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните хора, коментира лекарят.

Той даде съвет на родителите на бебетата под 3 месеца да потърсят лекарска помощ при всичко необичайно. Трябва максимално ограничаване на контактите. Малките деца, новородените, тези до 1 годинка са податливи на инфекция.

Ограничаване на контактите и фанатично миене на ръце, добавя Лисички. Той е за ваксинацията на децата от 12 до 15 години, защото има доказателства, че тя създава добър имунитет. При по-малките също е за, стига проучванията да покажат добри резултати в изграждането на имунитет.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross