fbpx
Животът с деца

Децата с двойно гражданство и голямото завръщане в родната чужбина

21 юни 2018

Помните Дарина Рангелова както с нейните смайващи истории на тема образование и възпитание, така и с полезните ѝ текстове на тема АДМИНИСТРАЦИЯ. Дарина е майка на три деца, живее в Канада и ни радва с истории като тази тук. В сезона на голямото пътуване тя се включва с особено важна информация за документите и наредбите, с които трябва да се въоръжите - и да ги размахвате, когато децата ви имат двойно гражданство и ще пътувате с тях до и от България.

_________________

Не знам дали е за добро или лошо, но България е изключително стриктна по отношение на напускащите страната деца. Досадно е, но може и да има основание – и ние като български граждани сме длъжни да спазваме закона.

Правилата са също толкова строги, когато децата ви са родени в друга държава, пътували са до България и трябва отново да напуснат страната. И докато доста хора мислят, че това може да стане само с чуждия задграничен паспорт на детето и в присъствието само на единия му родител, българските гранични служители не смятат така. И напълно законно ще спрат детето да излезе от страната, ако нямате нужните документи.

Да започнем от начало. Ражда ви се дете в чужбина. На сайта на Министерството на външните работи пише, че в 6 месечен срок сте длъжни да предоставите/изпратите заверен препис на чуждестранния акт за раждане в Консулската ви служба и молба и тра-ла-ла, за да регистрирате детето. Или сами да го направите в България.

Няколко български безумия

Първо, срокът е безумен. Второ, аз реших да спазя закона и се обадих в Консулската служба, за да питам какво точно да направя. Както би направил всеки разумен човек и както са направили много преди мен. И са получили същият отговор – отивате в България да го правите.

Не знам за вас, но аз вече не вярвам и една дума на нашата Консулска служба. Неведнъж са ми давали заблуждаваща информация. Имам чувството, че го правят нарочно, за да върви търговията с декларации и пълномощни. (Затова проверявам всичко на сайтовете на Външно министерство-Консулски услуги и на сайта на Министерството на вътрешните работи – дирекция Гранична полиция).

Ще го напиша с големи букви ВСЯКА КОНСУЛСКА СЛУЖБА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА Е ДЛЪЖНА да ви съдейства и изпрати необходимите документи до България за регистрация на детето и придобиване на българско гражданство.

Процедурата се казва “Пресъставяне на български акт за раждане.” Съветвам ви да си разпечатате информацията от сайта на Външно министерство-Консулски услуги-Гражданско състояние. И да я размахвате! Или направо да пишете на Външно, ако ви откажат тази услуга.

Никой не се интересува, че сте родили дете с българско гражданство

При мен реакцията беше светкавична от страна на Външно министерство и писмо от Консулска служба, че е станало недоразумение. Тъй като процедурата е седемте кръга на Ада, все пак препоръчвам да го направите в България - там са само пет. Но въпросът е принципен. Можете да го направите и след 5 години или никога. Няма санкции. Въобще, никой не го интересува, че сте родили някъде там дето с българско гражданство.

Съвсем друг е въпросът защо се пресъставя български акт за раждане. Сега дъщеря ми има и канадски и български актове. Естествено, и в двата пише, че е родена в Канада. На мен ми звучи абсурдно, можеше просто да е някакъв сертификат. Но такъв е законът. И като връх на всичко, получих РОЗОВ акт за раждане. Много се смях. До този момент мислех, че всички са сини, защото имам и две момчета.

Когато българчето пътува от България към страната, в която е родено

За живеещите в Канада ще вметна, че не се изисква декларация от липсващия родител при извеждане на децата от същата страна. Тя е само препоръчителна и не е необходимо да е нотариално заверена. Може да е написана на хвърчащ лист в свободен текст. Ако се усъмнят нещо, може да се обадят на бащата/майката. На мен не ми е искана такава декларация, когато извеждах децата-канадски граждани.

При извеждане на същите деца от България, когато детето пътува с двамата родители, няма значение с колко и какви паспорти е. Но ако пътува с един родител или само, има значение. Тук е голямата грешка, която правят много хора – изпускат самолети, буйстват в нета и тичат за декларации. Недоумяват защо на детето не се позволява да напусне България и искат декларация от липсващия родител при положение, че то е с американски паспорт примерно. Ето защо.

чл.8 от ЗБГ
Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

чл.3 от ЗБГ
Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българския закон, освен ако в закона не е предвидено друго.

Това означава, че детето, независимо дали сте го регистрирали и извадили ЕГН, или умишлено не сте, има българско гражданство за българските власти.

Ето и информация от сайта на МВР (отново препоръчвам да си я разпечатате и да я размахвате по летищата):

2.1 “Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чийто гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител няма да бъде поискана.”

Това е изпробвано от мен и е така. Теди пътува САМ с български паспорт и канадска карта за постоянно пребиваване. Малките ми деца са с български и канадски паспорт, пътуващи само с мен. Никога не е поискана декларация от отсъстващия/отсъстващите родители.

И още от сайта на МВР:

2.2 “Когато детето, притежаващо българско и друго гражданство, притежава и представи само валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, декларация за съгласие, издадена по реда, описан в т.1 ще бъде изисквана. Ако детето (респ. придружаващото го лице) не представи такава или същата не е заверена по начина, описан в т.1, то няма да бъде допуснато да излезе от България.”

Тук е спорно дали това важи и за децата, които не са регистрирани и нямат ЕГН и реално нямат българско гражданство. Има хора, които съобщават, че минават без декларация от липсващия родител с дете без ЕГН, и такива, на които им е искана декларация. Така че най-добре граничен служител да разясни тълкуванието на горните точки. Или, ако имате този казус, най-добре пишете на МВР.

Отскоро има една промяна, че ако липсващият родител е чужд гражданин, не се изисква декларация, което е съвсем логично. Например: майката е българка, а липсващият родител е чужденец. Декларация не се изисква. Ако обаче бащата чужденец извежда детето от България, а майката български гражданин липсва, декларация ще се изисква. Става дума отново за дете, пътуващо само с чужд паспорт.

Бъдете внимателни с декларациите, ако не искате да изпускате полети. Често се случва да ги искат, когато не би трябвало. Затова за пореден път препоръчвам да имате разпечатана наредбата.

И нещо смешно за финал. Наскоро разбрах, че Министерството на външните работи предлага 3 (три) електронни услуги за български граждани в чужбина.

1.Подаване на заявление за паспорт

2.Подаване на заявление за лична карта

3.Подаване на заявление шофьорска книжка

Става дума за подмяната им и плащането също е по електронен път. Уау, какъв напредък, казах си. Сега следва смешната част.

По този начин ти спестяват едно ходене до Консулството, защото трябва да си ги вземеш лично. А за да можеш изобщо да го направиш, трябва да отидеш до България и да си извадиш електронен подпис /КЕВ/ лично.

Аз лично смятам този подпис за голяма глупост. Канада е на светлинни години от България по отношение на електронните услуги. 90% от административните услуги се случват по електронен път, но само с парола – никой не знае що е то електронен подпис (нямам представа какво е нивото на злоупотреби обаче).

Разбира се, ако по някаква причина поддържате отношения с българската администрация, било то за да плащате данъци или да правите справки, препоръчвам да си извадите електронен подпис. Може да пуснат още една-две услуги идните години.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross