fbpx
Какво дишаме

Да започнем да говорим за въздуха, който дишаме

30 септември 2021

Има една песен на Garbage, може и да я знаете – “The Trick Is To Keep Breathing” (“Номерът е да продължиш да дишаш”). Между другото, има и такъв роман, но няма да ви занимаваме в момента с произведения на изкуството, които ни казват колко е важно да можем да си поемем дъх – и буквално, и преносно, а искаме просто лека-полека да ви въведем в една голяма, сериозна тема, в която възнамеряваме да се гмурнем дълбоко в следващите месеци. Въздухът. Правим го заедно с неформалната родителска мрежа "Въздух за децата".

Така че, да, номерът е да продължим да дишаме. И винаги е бил. Но…

Какво дишаме?

Ако трябва да отговорим съвсем точно на този въпрос, ще кажем, че дишаме предимно азот (около 78%) и кислород (малко над 20%). Останалите газове до 100% (защото те са толкова процентите, нищо че постоянно някой ви убеждава, че ще даде 110% от себе си), са в много малко количество. И все пак, на трето място се нарежда аргонът, след това идва въглеродният диоксид. Има още неон, хелий, метан, криптон, водород, ксенон, озон и още поне 5-6 други.

Вие тези неща може и да ги знаете, затова сигурно ще се учудите, че има хора (и то не малко), които пък изобщо не ги знаят и смятат, че основното в нашата атмосфера е кислородът. Е, ако беше само то, нас вероятно нямаше да ни има или щяхме да изглеждаме по друг начин. 

Какво дишаме всъщност?

Това е по-важният въпрос. Оказва се, че България почти винаги попада в червената зона по замърсеност на въздуха според Европейската агенция за околна среда. У нас има много градове, които отбелязват сериозно замърсяване на въздуха с фини прахови частици и озон. И не, не е само София. 

Сред много замърсените градове са и Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Стара Загора. И ако за София все има обяснение, че не е толкова мръсно, просто е такъв релефът и всичко се задържа тук, то интересно какво ли ще е обяснението за останалите населени места. 

Да не говорим, че в малки планински градчета като Банско и Трявна например би следвало да има страхотен въздух, само че през зимата, когато всеки запали печката, въздухът там става видим. А когато виждаме какво дишете, не е на добре.

По данни на Евростат България е държавата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз. И това трябва да ни притеснява доста. Извиняваме се, ако ви звучим лека драматично, но последиците от мръсния въздух никак не са за подценяване.

Всяка година само в Европа умират 400 000 души заради замърсения въздух и той представлява една от най-големите здравни заплахи. Има изнесени научни данни, че над 17% от случаите на рак на белия дроб, около 12% от инфарктите и близо 11% от инсултите са пряк резултат от високото ниво на фини прахови частици.

Да не започваме с ужасната тема за детските белодробни болести, които са провокирани до голяма степен от мръсния въздух, а когато не са, то той никак, ама никак не помага за излекуването на детето (каква изненада). В тази връзка само ще ви припомним, че промените у нас започнаха, когато едни смели майки от Русе казаха, че повече няма да търпят мръсния въздух, с който тровят децата им.

Какво може да се направи?

Има какво. И в следващите месеци ще се опитаме да ви срещнем с различни специалисти, компетентни по всички теми, свързани с въздуха, нормалното ни всекидневие и здравето, с които да говорим за важните неща:

  • как точно влияе замърсеният въздух на организма ни; 
  • как се отразява на децата и бременните жени; 
  • какво всъщност означава мръсен въздух; 
  • има ли как да се предпазим; 
  • кои са най-щадящите въздуха начини за отопление; 
  • какви коли да караме, така че да не замърсяваме още повече; 
  • какво би следвало да могат да направят властите на общинско и държавно ниво, за да предупредят и облекчат гражданите в дните с най-мръсен въздух…

Сами разбирате, че качеството на въздуха е не просто важна тема. Тя е едва ли не най-важната, защото, когато не можеш да си поемеш дъх - и буквално, и преносно, номерът с дишането ще си остане само в песните и романите. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross