fbpx
Новини

Да си покрещим

26 януари 2022

Ако знаете коя година сме, колко е часът, къде се намирате, къде са ви децата, какво ще вечеряте, кой уби Кенеди, кой стреля по папата, кога ще свърши пандемията и как да сте в калориен дефицит, без да ставате зли - вие сте супер. Вие сте върхът! Животът ви е песен и приказка, и роман на Джаки Колинс в едно. 

Очевидно, че последните години на пандемия, несигурност и хронична умора от всичко не са ви се отразили по никакъв начин и заради това сте напълно в правото си да се наречете успели и щастливи хора.

От друга страна, ето ни и нас - тези, които не знаят, че вече е 2022 г.; тези, които се притесняват, че може и да има война, газова криза и на всичкото отгоре изпрано, но непроснато пране; тези, които не могат да спят до 4 през нощта заради мисли какво трябва да се направи, какво не трябва да се направи и какво точно трябва да се купи от магазина утре. 

Има и още, но няма да прекаляваме. Знаем, че схващате накъде бием, защото не сме сами. Много сме. По целия свят. Някои обаче, се лекуват с крещене. Но не какво да е, а терапевтично крещене. И, честно да ви кажем, на нас това ни звучи като великолепен план.

Идеята е на психотерапевтката Сара Хармън, която създава групата за ментално и физическо здраве “Училище Майка”. В нея се събират майки, които много имат нужда да изкарат цялото напрежение и гняв от себе си. 

“Обучавам ги какво е гневът и какво се крие под него, защото там лежат много емоции. Има тъга, тревога, страх, обида. И никоя от тези жени не знае къде да сложи всички тези емоции, как да ги прибере”, казва Хармън пред Today

Не само в България, но и навсякъде по света майките бяха тези, които се прибраха вкъщи, за да се грижат за децата, докато училищата бяха (а някъде пак са) затворени. Огромен брой жени бяха принудени да напуснат работа, за да се грижат за семействата си вкъщи. Останалите правеха и това, докато са хоум офис.

Сара Хармън решава да помогне именно на такива жени, като им даде една малко по-различна перспектива към терапията. Всяка среща се състои от пет рунда крещене. 

Започва се с крещене както си трябва - с пълно гърло. После идва ред на псуването - отново крещейки. След това е волната програма, в която всички участници трябва да изкрещят онова, от което имат нужда. 

По този начин жените имат възможност да почувстват сигурност, за да излеят всичко, което им е отвътре, като междувременно успяват да се свържат и с други, които се чувстват по подобен начин. Сара Хармън се надява това, което правят, да позволи и на други хора просто да пускат емоциите си на свобода. “Отидете на сигурно място, вземете приятел и се разкрещете на воля”, казва тя. Защо пък не, казваме ние.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross