fbpx
Ние и детето

Да оставим децата да скучаят през лятото

10 юни 2019

Струва ли ви се, че децата ви си губят времето през лятото, шляейки се безцелно? Не трябваше ли да направите един стегнат списък с полезни и одухотворяващи занимания, който да се следва без никакви оправдания "ама, нали съм във ваканция"... Таня Добринова разказва за "нищожната" ваканционната програма на сина си и споделя с нас няколко съвета от психолози, според които да оставим децата да скучаят е сред най-добрите неща, които можем да направим за тях.


Ранна/лятна детска заетост

Миналото лято бяхме на море с тогава 10-годишния ми син и други семейства. Една вечер баща на по-малко, около 2-годишно, дете попита моето какво спортува. "Играя футбол, карам колело и скейтборд", каза синът ми, на което бащата с дълбоко учудване отвърна: "Е, то това е само за удоволствие, нещо по-сериозно?".

Синът ми повдигна рамене и продължи да си яде пълнения патладжан, а аз понечих да стана от масата, за да отида да вдишам, когато чух следващия въпрос: "А КАКВИ ЕЗИЦИ УЧИШ?". "Английски и почвам немски скоро, ама не държа много", отговори с пълна уста детето ми, а таткото отбеляза, че то тия езици трябва да се знаят по подразбиране...

"Значи така, майко на вече голямо дете, печеш се тука по гръцките острови, а синът ти по цял ден рови в пясъка, вместо да ходи на фехтовка, шах, бойно и изобразително изкуство и да изучава екзотични езици?", чух глас, докато припадах.

Честно да ви кажа, за миг се замислих, че може би ми е поизостанало детето, можеше пък да му дозапълня времето с конна езда и рисуване, но толкова ми се търкаляше по плажа, че си казах "другото лято ще му мислим".

И ето я настоящата ваканцията, върви с пълна сила. Вече 11-годишният се мята на колелото или борда всяка сутрин и изобщо не иска да чуе за странични спортове и всякакви други конструктивни и одухотворяващи дейности. Накрая си стиснахме ръцете поне за два часа плуване седмично и час и половина четене на ден.

За ползата от скучаенето

И докато си представях как онзи амбициозен татко клати отчаяно глава, научавайки за невзрачната ни лятна програма, друг татко сподели в страницата си ето тази статия на Quartz. В нея г-жа Оливия Голдхил цитира психолози и експерти по детско развитие, според които прекаленото планиране на времето на децата през лятото е ненужно. То може да им попречи да открият какво всъщност наистина ги интересува.

Ролята ни като родители е да подготвим децата да заемат своето място в обществото. Но част от това да бъдеш възрастен е сам да планираш заетостта си и да умееш да запълваш свободното си време по начин, който ще те направи щастлив, казва детският психолог Лин Фрай. Според нея, ако родителите са прекалено вманиачени в това да запълват времето на децата си с какво ли не, те (бъдещите възрастни) никога няма да се научат да правят това сами.

Д-р Тереза Белтън пък буквално препоръчва скуката, намирайки връзка между нея и въображението. Тя казва, че скуката е от решаващо значение за развитието на "вътрешни стимули", които проправят пътя към истинското творчество.

Теория на скуката през лятото и в живота въобще

Вярно е обаче, че някои теории за ползата от скучаенето са отпреди десетилетия. Тогава нито интернет предлагаше толкова атракции, нито хората са подготвяли децата си за университет и 12-часов работен ден в Силициевата долина от 4 клас.

Ето една от тях. През 1993 г. пихоаналитикът Адам Филипс пише, че скуката ни дава възможност да размишляваме върху живота, вместо безразсъдно да се втурваме в него. "Едно от най-потискащите желания на възрастните е да искат вниманието на детето винаги да е заето с нещо, вместо то да отдели време да намери това, което наистина го интересува", казва още Филипс.

Лин Фрай все пак съветва родителите в началото на лятото да седнат с децата си (поне с тези над 4 г.) и заедно да съставят списък с всичко, което биха могли да правят, за да си прекарат пълноценно ваканцията. Можете да включите четене на книги, настолни игри, каране на колело и т.н. Но и по-сложни занимания като да сготвят фантастична вечеря, да подготвят някаква постановка или да се занимават с фотография. И ако детето ви дойде в един момент, за да ви се оплаче, че му е скучно, можете да му кажете да погледне списъка. "Това ще ги накара да се почувстват отговорни за времето си и да кажат "Да, ето това искам да правя", казва Фрай.

Важно е да осъзнаем, че не е загуба на време детето да се шляе безцелно през ваканцията, допълва тя.

"Скуката не е проблем. Тя не е грях, нали така? Мисля, че децата трябва да се научат как да скучаят, за да имат и мотивация да свършат нещо. Това е пътят, по който стават самостоятелни".

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross