fbpx
Новини

Да кръстиш детето си „Метамфетаминът е топ“, за да провериш системата

21 септември 2023
Кирстен Драйсдейл с бебето Метамфетамина

Често се смеем на хора със странни имена. И не само се смеем, дори ги търсим, за да им се подиграваме. Защото понякога сме си такива – гадни и радващи се на чуждото „нещастие“. Но дори и нашите шеги – примерно, един приятел, който се казва Славейко, да кръсти детето си Площад, бледнеят пред идеята на журналистката от ABC Кирстен Драйсдейл. 


В телевизията, където тя работи, има предаване, което се казва What the FAQ. И има куп хора, които питат дали има ограничения за имената на децата в Австралия. И когато през юли на бял свят се появява третото ѝ дете, тя решава да тества правилата. Драйсдейл го записва като Methamphetamine Rules („Метамфетаминът е топ“).

„Искахме да го кръстим с най-скандалното име, за което можем да се сетим, защото предполагахме, че ще бъде отхвърлено“, казва тя. „Но не се оказа така – за съжаление Methamphetamine Rules се промъкна през пукнатините.“

Говорител на отдела на Ню Саут Уелс за раждания, смърт и бракове обясни, че „необичайното име“ е „за съжаление пропуснато“. „В отговор на това много необичайно събитие ще разгледаме отново процесите в регистъра. И очевидно ще работим със семейството за промяна на името”, обясни говорителят. 

Говорителят обаче добавя, че оригиналното име няма да изчезне. „Име, регистрирано при раждане, остава завинаги в регистъра за раждания, смърт и бракове на Ню Саут Уелс. Дори ако то бъде официално променено.“

Съпругът ѝ е трябвало да бъде убеждаван за „Метамфетаминът“

Драйсдейл казва, че са избирали между „Метамфетаминът е топ“ и „Нангс е топ“ (Nangs Rule). „Нангс“ е австралийски жаргон за патрончета с азотен оксид, използвани за мимолетно надрусване. Тя обаче отхвърля Нангс, защото се притеснява, че одобряващият в регистъра може да не знае какво означава това и съответно да го одобри по-лесно.

„Избрахме метамфетамина, като си мислехме, че няма начин някой да види тази дума и да си помисли, че е ок“, казва Драйсдейл. Според нея ѝ е отнело известно време да убеди съпруга си, но той се е съгласил с експеримента. „Но сгрешихме“, казва тя. 

Драйсдейл добавя, че е имала впечатлението, че ако дадено име е отхвърлено от регистъра, оттам избират вместо родителите. Според говорителя на регистъра това се случва само ако родителите не предоставят друг вариант на име на новороденото. 

Засега Драйсдейл не иска да разкрива какво ще е новото име на бебето. „Съпругът ми каза, че може би псевдонимът му трябва да бъде „Спийди“ (бел. ред. – букв. „бърз“, но всъщност е жаргон за друг вид наркотик – „спийд“), но съм сигурна, че след време ще се сдобие със собствен прякор, който да е подходящ за истинското име и личността му“, казва Драйсдейл. „Той е много спокойно дете, красиво момченце, няма да има нищо общо с човек, употребяващ метамфетамин.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross