fbpx
Забременяване

Да износиш бебето на сестра си

28 юли 2021

През 2018 г. Сара Шарп се сблъсква с ужасяваща диагноза - хориокарцином. Това е злокачествено образувание, който лекарите смятат, че се е появило вследствие на първата ѝ бременност, пише Parents.

Първата ѝ мисъл разбира се била да се бори за живота си. Но като майка на 1-годишно дете Сара мислела и за това, че иска то да има брат или сестра, а болестта може би щяла да ѝ отнеме възможността да износи още едно дете.

Предложението

Тогава нейната сестра близначка Кейти Стоунър направила предложение, което променило живота и на двете. Кейти казала на Сара, че ако се наложи хистеректомия (оперативно премахване на матката), тя би износила нейните деца.

После Сара преминала 7 курса химиотерапия, за да се справи с рака, запазвайки матката си, и изглеждало, че лечението работи. Но още преди първия ѝ преглед след химиотерапията ракът се завърнал. 

Тогава вече се наложило да се направи хистеректомия, с която ракът бил премахнат успешно. Но с него и възможността Сара да износи още едно бебе. За щастие сестра ѝ потвърдила сериозносста на намеренията си да износи нейното дете.

Бременността

И точно това се случва в момента. Сестрите започнали процеса по сурогатство през октомври 2020 г., а до края на годината Кейти вече била бременна с детето на Сара, което всъщност се явява неин племенник.

“Зрънцето беше посято дори още преди да ме диагностицират с рак”, казва Сара Шарп пред Parents, докато обяснява защо е взела подобно решение. “В един момент мислеха, че имам извънматочна бременност и бях на косъм от спешна хистеректомия още тогава. Кейти беше с мен през цялото време и в един момент, сякаш за да разведри положението, каза: “Аз ще ти износя децата”. И после една година след диагнозата ми, лечението и хистеректомията потвърди, че го е казала съвсем сериозно. 

Двете сестри не подновили разговора по темата, докато не се убедили, че Сара е в ремисия от година. Убедили се, че са добри кандидати за процедурите, които включвали създаване на ембриони от яйцеклетките на Сара и имплантирането им в утробата на Кейти. 

“Кейти знаеше, че обмисляме да ползваме сурогатна майка и ми каза, че се чувства призвана да е нашата и да не търсим друга”, казва Сара. “Мисля, че за нея това решение никога не е било под въпрос. И без колебание тя го прие като мисия и призвание. 

Разбира се, че и съпругът ѝ трябваше да е съгласен, както и цялото семейство, защото това си е изцяло семейна история. Това е истинска демонстрация на любов и все още сме абсолютно зашеметени от решителността ѝ и готовността ѝ да направи такъв подарък за нашето семейство.”

Мотивацията

Двете сестри имат подкаст – Talk to Me Sister, в който споделят историята си. А тя не е просто красив разказ за любовта между две сестри, защото прави чудеса в разпространението на информацията за хориокарцинома, което е вид гестационно трофобластно заболяване. Според специалистите този вид рак започва в клетките, които нормално се развиват в плацента по време на бременността.

“Хориокарциномът може да възникне следствие на аборт, гроздовидна бременност или нормална бременност. Никога не съм знаела, че човек може да хване рак, защото ражда бебе”, обяснява Сара.

“Когато преминавах през всички преживявания покрай рака, се чувствах доста самотна. Търсех в социалните мрежи някой, който е минал по същия път. Намерих няколко жени от чужбина и няколко тук, които са минали през тази диагноза. Това, че се запознах с тях и видях, че са минали през всичко и са стигнали “от другата страна”, много ми помогна. Затова почувствах, че е необходимо да дам гласност на добрите и лошите моменти.” 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross