fbpx
Говорят специалистите

Д-р Даниел Димитров, който знае, че няма вълшебно хапче и лекува въпреки това

5 ноември 2021

Никой не го е подтиквал да става лекар. За него от малък е било напълно ясно каква ще е професията му. Чудел се е само каква специалност да избере. Избира диететика и лечебно хранене. И така, след 6 години висше медицинско образование и още 4 години специализация д-р Даниел Димитров започва професионалния си път. 

Сигурно щеше да е му е по-лесно да посети някой и друг курс по диетология и да се опакова като диетолог на бърза ръка, но когато желанието ти е да си истински полезен, това определено не е достатъчно.

По тази причина основава през 2010 г. Celipharm – където, заедно с още професионалисти, влага клиничния си опит в разработването на хранителни добавки с оригинални формули от продукти от естествен произход. 

Как изглежда работата му, какво всъщност е "хранителна добавка” и защо храненето може да е най-добрата превенция – следва в интервюто с д-р Димитров.

Какво си мислят хората, че правят диетолозите и какво всъщност правят?

Хората си мислят, че диетолозите дават диета, от която те ще свалят желаните килограми и после ще се хранят по желания от тях начин, а диетолозите предлагат модел на хранене, който е подходящ за особеностите и възможностите (моментни и постоянни) на човека. 

С тях трябва да помогнат на човек, като изяснят как работи тяхното тяло, за да разберат защо е нужно да има по-дългосрочно планиране на хранителния режим. Това, при условие че искат чуят съветите на диетолозите, разбира се.

Притеснява ли ви, че все повече хора се занимават на “експертно” ниво с хранене и диететика?

Нормално е хората да искат да практикуват тази професия, защото тя дава отговор как може да си здрав и да осъзнаеш значимостта на храната като лекарство, но за съжаление повечето от тях избират да помагат предимно на хора с наднормено тегло, а лечебното хранене е важно за много други здравословни състояния. 

Лично мен не ме притеснява конкуренцията от такъв тип специалисти, защото при състоянията, за които са при мен пациентите ми, се изискват медицинско образование, социализиране на диететика и лечебно хранене, както и разбиране и прилагане на новостите в медицината, базирана на доказателства, а не интернет медицина. Всички тези знания на краткосрочни обучения не се получават, не дават ефект и хората спират да вярват и имат недоверие.

Как да отсеем тези, на които можем и би следвало да се доверим?

Средностатистически човек не може да отсее кой специалист е добър или не, защото хората използват субективни критерии за оценка на кого да се доверят. Такива фактори са: 

 • да имат добра външност;
 • да създават усещане за успешност чрез брой доволни клиенти в интернет страницата си;
 • да дават обещания от типа, че може да ти бъде лесно и без усилие следването на даден модел на хранене с определена цел, че ще ползваш и хапваш любимите си неща;
 • че предлагат индивидуални решения, които, ако се заинтересуваш повече за общи принципи в храненето, може и да не се отнасят за теб. 

Специалистите, които може да свършат работа не са медийно изявени, защото нямат време за изяви, а са с пациентите си и най-често приятелка ти е споделила, че даден специалист решил неин здравословен проблем.

Казахте, че доста хората, занимаващи се в момента с диететика, избират да правят хранителни режими за наднормено тегло, а работата ви не се изчерпва само с това. Какво още правите?

Основни направления, в които работим в момента в кабинета ми във Витея, са: чревен микробиом и свързаните с него здравословни състояния; затлъстяване, съпроводено с метаболитни и ендокринни отклонения; активирани състояния (психо-емоционални, сърдечно-съдови усложнения, дисбактериоза и др.), следствие на прекарана Covid инфекция и не на последно място работа с пациенти с психосоматични състояния. Това налага по-всеобхватен подход като лечение, което много често излиза от рамките на традиционното изписване на медикаменти.

Като казахте “медикаменти”, бихме искали да ни разясните какво всъщност е и “хранителна добавка”? 

Хранителната добавка, както подсказва и името, е допълнение към храненето на човека, когато с храна не може да се постигне желаният ефект, но не замества храната. Хранителните добавки изпълняват различни функции:

 • Допълващи хранителния прием на нутриенти (витамини, минерали и микроелементи). 
 • Подкрепа на определени функции на тялото и органите (осигуряване на антиоксиданти или увеличаване собствените антиоксиданти на тялото).
 • Нормализиране на функционирането на органите (например стимулиране на недобре функциониращ храносмилателен процес).
 • Осигуряване правилното протичане на процесите в тялото по определен начин (ползване на средства, които успокояват превъзбудена нервна система).
 • Превенция на тялото от определени състояния (метаболитни и др.)
 • Корекция на микробиома (ползване на пре-, про- и постбиотици и др.)

Защо са ни необходими хранителните добавки, ако имаме нормално и пълноценно хранене? 

Въз основа на практиката си мога да кажа, че в момента няма човек, който, въпреки че се храни както пише по учебниците, да получава всички нужни за тялото му нутриенти от тези храни. 

Това се дължи на променения състав на храната, по-големи физиологични изисквания към тялото (не могат да се набавят с храна), „стресирано“ тяло, недостатъчно ефективно храносмилане и усвояване на приетата храна и нуждата от по-интензивна подкрепа с нутриенти при наличие на нужда от акцент на дадена функция или орган в тялото. 

Оттук е логично да се използва хранителна добавка, която да помогне за тази нужда, липса на тялото.

Вие лично защо решихте да се посветите на разработването на такива продукти?

Защото установих, че много често само с добро и пълноценно хранене не се постига желаният ефект и защото, за да променяш функция, трябва да използваш по-концентриран източник на дадено биологично-активно вещество. И това може да бъде само под формата на хранителна добавка. 

И не на последно място, липсата на определени хранителни добавки, което пречи да съм полезен за хората в работата си. В България липсват т.нар. предлагани само от лекари хранителни добавки, каквито има в САЩ. 

Те имат нужното количество активни вещества, правилно са комбинирани и точно когато е нужно, се използват. Затова голяма част от нашите хранителни добавки Celipharm са уникални по своя състав и формула – следваме тези принципи при изготвянето им.

Какво е най-предизвикателното във вашата работа?

Да успееш да разкриеш цялата картина на пациента, за да го разбереш най-добре, но и да можеш да избереш най-добрия подход за него. Да му обясниш процеса, който следва и че няма вълшебно хапче.

Много ни е интересно дали има хранителни добавки, които могат да помогнат за някои от най-разпространените “болести” на съвремието, които засягат и майките в частност, – стресът и тревожността?

Нервната система е най-натоварената система в днешни дни по редица причини – изискванията и очакванията на света към нас, спецификата и продължителността на умствения труд, който извършваме, собствените ни желания и амбиции, които ни мотивират да дадем максимума на възможностите си и, най-вече, вечно недостигащото време. 

Повечето хора не осъзнават, че нервната ни система не е безкраен ресурс, от който може да ползваме колкото и когато поискаме, без да ѝ даваме почивка и да предоставим на мозъка нужното, за да функционира нормално.

Затова главната ни задача е да се стремим да я поддържаме нормално функционираща, за да успеем да се предпазим от появата на състояния, свързани с превъзбудена нервна система. 

Повечето хора я възстановяват като  ѝ да дадат почивка – най-малкото нощем, практикуват различни методи и техники на  отпускане чрез медитация, дишане,  йога и др., или използват марихуана или алкохол. Но въпреки това стресорите като честота и сила са толкова големи, че започват да се появяват все по-осезаемо симптомите на повишен стрес. Това са трудно заспиване и/или събуждане нощем, повишена нервност без причина, дразнене от хората около нас, лесна избухливост, проблеми с концентрацията и все по-често чувство за тревожност и безпокойство. 

Тогава само почивка, релаксация и хубави емоции не са достатъчни, за да бъде подпомогната нервната система. Според съвременния подход за въздействие на нервната система се прилагат средства, които да я успокоят и намалят проявленията на свръхреакции от нейна страна, без това да затруднява и забавя функционирането ѝ.  

Ето защо, ако си работещ човек с предимно умствен труд, вече не се ползват средства като валериана, маточина и пасифлора заради силно седативното действие, което намалява умствените функции – концентрация, внимание и рефлекс.

Използват се биологично-активни съставки, които подкрепят важната ос хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, за да има по-висок праг на стресорите и оттам – да се съхрани нервната система от излишни реакции на малки незначителни стресори или с други думи да не правиш от мухата слон.

Мозъкът се успокоява чрез неутрализирането на възбудните невротрансмитери – един такъв е адреналинът, без да потиска функционирането на нервната система. Затова е добре да се използват средства, които му помагат да релаксира и същевременно позволяват по-бързо достигане на фокус, внимание и задържане на концентрацията за по-дълго време.

Затова ние сме разработили хранителната добавка Анксиовер, отговаряща на тези изисквания, която може дългосрочно да осигури съхраняване и нормално функциониране на нервната система, а не само да намалява неприятните симптоми. 

Накратко целта ѝ е да си спомниш какво е да си спокоен и радостен.

Това звучи страхотно, но когато си родител, много често е пряко свързано със здравословното състояние на децата. Все повече говорим за подобряване и стимулиране на имунната система и търсим как да повишим имунитета на децата, за да боледуват по-малко. Какво може да споделите от опита си на диетолог като съвети към всички, които искат да укрепят имунната си система? 

Имунната система е деликатна система, която искаме да насочваме в някоя от двете  посоки: да я стимулираме при често повтарящи се заразни състояния или да я потискаме при алергии и автоимунни заболявания. 

При децата най-съществените фактори, които влияят на оптималното ѝ състояние, са: 

 • добър ритъм на активност и почивка – да не са като работници с 12-часов работен ден – училище, уроци и спорт…; 
 • адекватно хранене – разнообразно, сезонно и пълноценно, не само откъм макро и микронутриенти, допълващо през зимата с важните за имунната система нутриенти – витамин Д, цинк, селен, желязо и др., за да може тя да произвежда важните за имунитет имунни клетки 
 • и добър профил на микробиотата, защото и тя има значение за имунната система. 

Когато детето има особености в предразположението и протичането на инфекциозни състояния, трябва да ползва средства, които ще помогнат конкретно на него, а не защото са „най-добрият“ имуностимулатор. Важно е да се ползват в нужните количества и за правилен период от време имуностимулиращите средства, защото когато са в недостатъчно количество или се използват дълго време не помагат или вредят.

Пример имаме когато детето има настинка – най-добре още в началото на симптомите да приема комбинация от витамин с и цинк, защото те пречат на разпространението на вируса и оттам – на тежестта на протичането на заболяването, а не да пие тепърва имуностимулатор.

Какво според вас означава “да слушаме тялото си” и в кои случаи е добре да се обърнем към диетолог?

За да може да слушаш тялото си, трябва да може да достигнеш до състояние, в което сигналите излизат „наяве“. 

Ако си с повишен тонус (висок адреналин), това няма как да стане, защото тогава тялото пренебрегва всички сигнали и е насочено към действие. 

Повечето хора си мислят, че всеки ден ще има сигнали, което не е точно така. Затова е трудно да различиш малкото пратени от тялото ти сигнали - дали всъщност не са пратени от твоя мозък като проявление на психо-емоционални подбудители. Тогава става още по-объркващо.

Към диетолог се обръщаш, когато искаш да си помогнеш за проявило се състояние, което има връзка с хранене или с цел превенция, за да може чрез храна и естествени средства да прекъснеш възможността от развитието на определено състояние. 

Втората причина е добра и за двете страни, защото в по-голяма степен лечението е успешно и пациентът е доволен, че не е в категория болен. За съжаление, превенцията в България е неразбран процес, макар да е по-успешен, по-евтин и ненарушаващ качеството на живот и принцип на лечение.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross