fbpx
Новини

„Чудовищата“ не са болни, те са здравите синове на патриархата

26 ноември 2023
Чудовищата на патриархата

Миналата седмица Италия беше разтърсена от смъртта на 22-годишната Джулия Чекетин. Тялото ѝ, завито в найлон, беше открито в канавка до езеро на север от Венеция. Главният заподозрян е бившият ѝ приятел Филипо Турета, който беше арестуван в Източна Германия и екстрадиран в Италия. Сестрата на Джулия Елена написа позицията си в отворено писмо до местните вестници. Писмото ѝ е в отговор на медийни публикации, които съчувстват на Турета.


Турета често е определян като чудовище, но той не е чудовище. Чудовището е изключение, човек, външен за обществото, човек, за когото обществото не трябва да поема отговорност. И все пак има отговорност. „Чудовищата“ не са болни, те са здравите синове на патриархата, на културата на изнасилване. Културата на изнасилване е това, което легитимира всяко поведение, вредящо на жената, като се започне от неща, на които понякога дори не се придава значение, но които със сигурност са важни, като контрол, притежание, подсвиркването по улицата. Всеки мъж е привилегирован от тази култура.

Каква е отговорността на мъжете

Често се казва „не всички мъже“. Не всички мъже, но винаги са мъже. Не може да се смята за добър човек, който не прави нищо, за да разруши обществото, привилегировало го толкова много. Отговорност на мъжете в това патриархално общество, предвид тяхната привилегия и власт, е да образоват и призовават приятели и колеги веднага щом чуят и най-малкия намек за насилие, основано на пола. Кажете на този приятел, който контролира приятелката си, кажете го на онзи колега, който подвиква на жените по улиците. Бъдете враждебни към подобно поведение, защото, макар да е прието от обществото, то е прелюдия към феминицид.

Фемицидът е държавно убийство, защото държавата не ни защитава, защото не ни подкрепя. Фемицидът не е престъпление от страст, то е престъпление от власт. Имаме нужда от широко разпространено сексуално и емоционално образование. Трябва да учим, че любовта не е притежание. Трябва да се финансират центровете за борба с насилието и да се даде възможност на нуждаещите се да потърсят помощ. Да избягат от чудовищата.

За Джулия не пазете минута мълчание. За Джулия изгорете всичко.


По данни на вътрешното министерство на Италия до 19 ноември тази година от настоящи или бивши партньори са убити 55 жени. През миналата година броят им е 53.

В отговор на смъртта на Джулия двете камари на италианския парламент единодушно приеха серия от мерки в защита на жените. „Тези мерки могат да са разликата между живота и смъртта“, каза министърът на семейството на Италия Еугения Рочела.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross