fbpx
Новини

Частично онлайн обучение в София и област Бургас от понеделник

21 януари 2022

Учениците от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11 клас в София град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от понеделник (24 януари), предава dnews.bg. Изключение има само в бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище.

Министърът на образованието и науката Николай Денков издаде заповеди за организиране на онлайн занятия след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ротационно обучение в двете области.

От 1-ви до 4 клас, както и 7-и, 10-и и 12 клас - на училище

Другите седем випуска ще останат в училище при наличие на „зелен сертификат“ или след тестване веднъж седмично. За децата от 1-ви до 4 клас присъственото обучение е ключово важно за изграждане на навици за учене и усвояването на базови знания. За седмокласниците, десетокласниците и дванадесетокласниците предстоят важни изпити – национално външно оценяване и матури.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Неучебните дни ще са общо пет. Учебните занятия да се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Висок процентдиагностицираните с Covid-19

Частичното преминаване към онлайн обучение в София и в Бургас се налага заради по-високия процент на диагностицираните с Covid-19. Към днешна дата болните ученици в столицата са 3,09%, което е почти двойно повече, отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната.

В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1,99%.

По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3,52% и в Бургас - 3,95% спрямо средния процент за страната - 2,83%. В Бургас карантинираните преподаватели са 4,69%, а в София – 5,28% при средни данни за страната 4,43%. Непедагогическите специалисти под карантина в Бургас са 3,36%, а в София 2,92% – при 2,78% за страната.

До края на днешния ден Министерството на образованието и науката очаква заповеди за въвеждане на ротация в училищата и от други Регионални здравни инспекции в страната. Въз основа на тях министърът на образованието и науката ще разпореди онлайн обучение в съответните области.

Нови противоепидемични мерки в София

Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София, тъй като градът вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла, реши Областният съвет по здравеопазване.

София-град от днес преминава в трети етап по заети интензивни легла. Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, други - от 00:00 часа на 27 януари.

Считано от 00.00 часа на 27 януари се въвеждат:

  • ограничения до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма;
  • въвеждане на работно време до 22:00 часа при спазване на мярката зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

Пет неучебни дни между сроковете

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция.

Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари, пише dnews.bg.

В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда, съобщават от МОН.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross