fbpx
Новини

Чака ли ни "антибиотичен апокалипсис"?

12 юли 2021

Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис" заради устойчивостта на бактериите, предупреждава бившият британски главен медицински директор д-р Сали Дейвис, съобщава dnews.bg, цитирайки ДПА.

Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже "камбанният звън, известяващ края на съвременната медицина" и да доведе до "антибиотичен апокалипсис", обяви тя преди началото на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който се открива днес.

Сали Дейвис е специален пратеник на Великобритания по въпросите на антимикробната устойчивост. Според нея минимален напредък е постигнат за ограничаване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците. Това крие много сериозни опасности.

Британската експертка предупреди, че пазарът на антибиотици е в много тежко положение. “В сравнение с печалбата от 8 млрд. долара от лекарствата за рак, 100-те милиона долара от антимикробни препарати, от чието разработване се отказват компаниите, означава, че шкафовете ни с лекарства стават все по-празни - заради фалити, а не заради липса на научен потенциал", каза тя.

Сали Дейвис настоява правителствата "да действат сега". "За мнозина е прекалено късно - те вече не са сред нас". Страните от Г-7 обявиха миналия месец, че ще увеличат бюджетите за изследвания на антибиотици, а Великобритания и САЩ отпускат субсидии за разработка на нови лекарства.

От Американския център за контрол и превенция на заболяванията смятат, че "инфекциите, предизвикани от устойчиви на антибиотици бактерии, са сложни и понякога е невъзможно да се лекуват".

Бактериите могат естествено да развият устойчивост с течение на времето, но този проблем е "ускорен" от "злоупотребата с антибиотици при хора и животни", смятат от Световната здравна организация

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross