fbpx
Първи триместър

Бременна и в цикъл – възможно ли е?

13 април 2021

Има ли как една жена да е бременна и в менструация в същото време? Краткият отговор е не, пише Parents. “Със сигурност жените могат да получат вагинално кървене по време на бременност, но когато кървят това не е заради “цикъла” им”, казва д-р Микеле Хакаха, акушер-гинеколог от Лос Анджелис и един от авторите на книгата Expecting 411: Clear Answers and Smart Advice for Your Pregnancy.

Защо няма как да сте бременна и в цикъл едновременно

Истинското менструално кървене се случва в края на всеки менструален цикъл в резултат на неоплодена от сперма яйцеклетка. Когато яйцеклетката остане неоплодена, нивата на хормоните, които контролират навлизането на яйцеклетката във фалопиевите тръби и са причина за удебеляване на лигавицата на матката, спада в края на месеца. Тогава лигавицата на матката се “излющва” и се отделя заедно с натрупаната слуз, кръв и некротизирали тъкани, което познаваме като месечен цикъл. 

Ако сте бременна, яйцеклетката е вече оплодена и се развива като ембрион в стените на матката. И тъй като в лигавицата на матката не настъпват месечни промени, то не следва и менструация. По тази причина един от най-ранните симптоми на бременността е пропускането на месечен цикъл. 

Причини за кървене по време на бременност

Въпреки че не може да сте едновременно бременна и в цикъл, кървенето по време на бременност, особено през първото тримесечие, не е необичайно. Ето кои са най-честите причини за това според д-р Хакаха:

Имплантиране на оплодената яйцеклетка

“При много жени се наблюдава т.нар. имплантационно кървене. То може да се появи, когато оплодената яйцеклетка достигне утробата и се закрепи за лигавицата на матката”, казва д-р Хакаха. Имплантационното кървене обикновено изглежда като розово или кафеникаво зацапване и може да се появи между 10 и 14 дни от зачеването. Кървенето може и да изглежда като нормално начало на менструален цикъл.

Също така може да се наблюдава и кървене след сексуален акт, както отбелязва д-р Мелиса Еспозито, ендокринолог от Вашингтон. Кървене може да настъпи и след гинекологичен преглед, тъй като шийката на матката е по-чувствителна по време на бременност.

Спонтанен аборт

Повечето спонтанни прекратявания на бременност настъпват в първите 12 седмициа. Спонтанният аборт (или рискът от такъв) обикновено е придружен с кървене заради маточни крампи. Може да има и отделяне на големи съсиреци. Ако получите нещо такова, веднага се обадете на лекаря си.

Извънматочна бременност

Кървенето в първия триместър може и да е знак за извънматочна бременност (когато плодът започва да расте и извън матката, обикновено във фалопиевата тръба). Количеството кръв в този случай е различно. Също така се проявява с болка от едната страна, замайване или виене на свят, казва д-р Еспозито. Извънматочната бременност може да е животозастрашаващо състояние, ако не се хване навреме, така че незабавното ѝ диагностициране е от изключителна важност.

Усложнения при бременност

Според д-р Хакаха сред причините за кървене по време на бременност са и субхорионният хематом (съсирек, който се образува зад развиващата се плацента), инфекция на шийката на матката, плацента превия (когато плацентата се имплантира и развива над шийката на матката) или доброкачествени шийни полипи. 

По време на второто и третото тримесечие от бременност кървенето може да е резултат от ваза превия (когато кръвоносните съдове на плацентата са на нетипично място и преминават през шийката на матката), отлепване на плацентата (когато плацентата започне да се отлепва от стените на матката преждевременно) или вследствие на започващо раждане, казва д-р Хакаха.

Изводът

Макар кървенето по време на бременност да е често срещане, то никога не е нормално, обяснява д-р Еспозито. Ако сте бременна и имате кървене – със или без болка – трябва да се обадите на лекаря си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross