fbpx
Жените могат всичко

Да осъдиш еврошампион, защото не ти плаща, докато си бременна

19 януари 2023

Капитанката на исландския национален отбор по футбол Сара Бьорк Гунарсдотир спечели делото срещу бившия си клуб Лион. Тя осъди многократния френски и европейски шампион, защото не е получавала пълната си заплата, докато е била бременна.

32-годишната Гунарсдотир използва помощта на профсъюза на футболистите Fifpro. Делото беше заведено през август пред световната футболна централа ФИФА. ФИФА реши, че Лион дължи 82 094,82 евро на футболистката, като сумата трябва да бъде платена в 45-дневен срок. Ако това не се случи, Лион ще получи забрана за трансфери. Сумата е за периода, в който тя е била бременна, плюс лихви по нея. В този период тя е получавала само суми, на които има право по социалната си осигуровка.

Това е първо подобно дело, откакто ФИФА прие правилата за майчинство през януари 2021 г. Дотогава клубовете можеха да решават дали да дават пълна заплата на бременните си футболистkи или не (все едно някой мъжки клуб да резне заплатата на Кристиано Роналдо или Меси, ако е контузен). "Имам право на пълната си заплата. И това не може да бъде оспорвано дори от голям клуб като Лион. Това не е просто "работа". Това е мое право като работник, като жена, като човешко същество", написа Гунарсдотир.

Цялата ѝ история - за бременността, за хаоса, за отношенията в клуба - може да прочетете тук.

"Победата е по-голяма от просто един случай. Това е финансова гаранция за всички футболистки, които искат да бъдат и майки. Вече няма "може би", няма неизвестни. И най-важното - никой повече няма да мине през това, през което минах аз", пише още исландската футболистка.

Съдебното дело и охлаждането на отношенията между Сара Бьорк и Лион водят дотам, че тя напусна клуба и през лятото подписа с Ювентус. Междувременно тя игра на Евро 2022 за жени осем месеца, след като роди сина си Рагнар. С Лион е печелила два пъти Шампионската лига за жени. Лион всъщност е най-силният и най-успешният клуб в женския футбол. Тимът има 15 титли на Франция и 8 трофея от Шампионската лига. И е настоящ шампион след 3:1 над Барселона във финала. Същата Барселона, която събра рекордните 91 555 зрители за един мач.

Кой е виновен - Лион или законът във Франция?

В случая се оказва, че Лион също е потърпевш заради френското законодателство. "Ние винаги сме подкрепяли нашите футболистки. Но трябва да уважаваме и френските закони, макар да намираме, че в някои отношения са твърде рестриктивни. Горди сме, че Сара Бьорк Гунарсдотир беше част от нашия клуб. Ако иска да ни помогне да развием допълнително законите във Франция, ще сме щастливи тя да стане част от общите ни усилия с Амел Мажри (която наскоро роди и се върна да тренира) да помогнем на всички атлетки да изпитат изцяло майчинството си", се казва в позиция на клуба.

Законът във Франия е такъв, че по време на бременност договорът с работодателя спира да действа. Вместо това социалната осигуровка изплаща 100% от заплатата, докато жената е бременна. За да може да я получаваш, трябва да имаш поне 10 месеца на трудов договор във Франция. Сара Бьорк Гунардостир обаче подписва с Лион през лятото на 2020 г. и обявява, че е бременна през март. А през април се прибира в Исландия. И няма въпросните 10 месеца. Така тя влиза в главата със специални разпоредби за хора, които имат определен брой часове труд, и получава някакви суми от социалните служби. Но съди Лион, че се позовава на френския закон, а не изпълнява правилото на ФИФА за бременността и майчинството. То гласи, че по време на бременност футболистките и треньорките имат право на поне 2/3 от заплатата си.

Петър Хераков

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross