fbpx
Животът с деца

Ботаническата градина се напълни със светещи създания и приказни светове

14 ноември 2023

Тигър, дебнещ жирафи, или алигатор, следящ фламинго, изникват сред тревните площи в Ботаническата градина на БАН. Бързаме да предупредим, че няма нищо страшно, защото става въпрос за нова зимна атракция, разположена в покрайнините на София.

Светещите зверове от джунглата са разположени в арт инсталация в радиус от 1,5 км. Eкспозицията гостува в София до 25 февруари, а проектът е първият Lumina Park у нас – „Вълшебна градина“. В него са събрани над 130 светлинни и 3 арт инсталации, създадени от двама известни полски художници – Марта Мулава и Ярослав Козиара.

LED скулптурите са заобиколени от осветени храсти, които на места оставят впечатление, че се намирате сред вселената на „Аватар“.

Lumina Park

Важно уточнение от организаторите е, че за LED осветлението се използва най-съвременна енергийно ефективна технология.

Също така, макар цветовете да са достатъчно колоритни, в парка няма силни прожектори, а музиката е атмосферна, което прави преживяването подходящо за хора от всякакви възрасти. Последното го казвам и от опита, който споделих с четиричленното семейство, включващо двама възрастни, дете на 9 години и недоверчив седмокласник.

Паркът се хареса дори на тийнейджъра. Може би защото беше различен от формули за съкратено умножение. А също успя да се напъха с брат си в задната част на къртица със светеща муцуна. Какво са правили там, историята не разказва, но важното е, че излязоха цели и продължиха надпреварата кой ще открие по-любопитна фигура.

Lumina Park

Докато търчаха напред и настрани, усвоявайки пространството в парка, ние имахме възможност спокойно да усетим преживяването и да им избягаме (поне за кратко) зад близкия ъгъл. За финал: натрупахме снимков материал, който с гордост да покажем на фамилията и да оставим в наследство.

Изводът от тази разходка е да сте нащрек и да бъдете достатъчно наблюдателни, за да не пропуснете къде се крият костите на пирата или зад кои дървета се чуват звуците от гората. Освен среща с животни, разходката във „Вълшебна градина“ отвежда и към морските дълбини, а също и към звездите.

Lumina Park

Ако се вгледате достатъчно дълго, е възможно дори да забележите падаща звезда. Пак някъде там растат гигантски гъби, на които да се покатерите, или да се разходите около светещи дами и господа в ретро костюми.

Lumina Park

За първи път Lumina Park се открива през 2020 г. в Познан, Полша, като отговор срещу COVID-19 пандемията, която не позволи на хората да се събират на едно място в затворено посещение.

Впрочем, именно просторът на откритото пространство е допълнителен плюс в изживяването.

Четири месеца след осъществяването на първия проект, се оказва, че паркът е имал над 100 хил. посетители. Интересът води до отварянето на още три парка в Полша през 2021, а година по-късно концепцията стига до още четири града извън страната и има общо 10 парка, посетени от над един милион души.

Lumina Park

Сред градовете, в които Lumina подрежда инсталации, са Прага, Будапеща, Вилнюс, като всяка есен, екипът майстори ново преживяване с различна тема. Организацията използва уменията на утвърдени полски артисти, които чрез изкуството си преобразяват нови локации.

В София експозицията ще остане 4 месеца и ще отбележи 30-годишния юбилей на Ботаническата градина на БАН.

Паркът е отворен всеки ден (с изключение на понеделник) като работното време се променя според залеза на слънцето – вече отваря в 17:30 часа, а само след няколко дни ще може да бъде посетен още по-рано – от 17:00 часа, и затваря в 22:00.

В празничния период около Коледа паркът ще предложи различни събития и допълнителни атракции, които можете да следите в техните социални мрежи. Важно е да отбележа, че ще работи и на Коледа – 25 декември, както и на Нова година – 31 декември. 

Времето в пределите на парка е без ограничение, а билети могат да се купят през сайта www.luminapark.bg.

Важна информация:

• Работното време на Lumina Park варира според залеза на слънцето, а последните посетители влизат в 21:00.
• Паркът ще бъде отворен всеки ден до 25 февруари 2024 г.
• Паркоместата в рамките на Ботаническата градина са ограничени, а пропуск за автомобили можете да купите само онлайн.
• За тези, които ще предпочетат градски транспорт – до парка се стига с линия 111, а входът е на няколко метра от спирката:
автобус 111, посока Люлин – Младост – спирка „Ботаническа градина“
автобус 111, посока Младост – Люлин – спирка „Разклона за Драгалевци“

Петя Славова

Автор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross