fbpx
Здраве

Безплатни изследвания за рак на дебелото черво

3 април 2024

Има стъпки, които можем сами да предприемем, за да се предпазим от болести, за които не искаме и да чуваме. Като ракът на дебелото черво например. Статистиката сочи, че това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете.

Начинът да се тестваме за коварното заболяване е много лесен и безболезен. А сега и безплатен. В момента тече програма за безплатно тестване на хора между 50 и 74 години. Кампанията „Заедно срещу рака на дебелото черво“ е организирана и обезпечена от фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Ако вие или ваши близки попадате във възрастовия диапазон, обхващащ кампанията, не се колебайте да се изследвате. След навършени 50 години се счита, че опасността за развитието на подобно заболяване е по-висока. Затова и специалистите препоръчват тогава да се започне с редовните прегледи.

Тази година в кампанията се включват повече от 300 лаборатории в цялата страна.

Как да се тестваме?

За изследването е необходимо предоставянето на фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер.

В това видео има подробни инструкции как точно се взима пробата.


Тя се носи в най-близката лаборатория, партнираща на кампанията. На сайта на инициативата са показани всички лаборатории, включили се в кампанията.

Изследването с фекален тест цели да открие дали има наличие на кръв във фекалиите – евентуален знак за полипи или тумор. При положителен тест диагнозата се уточнява с допълнителни ендоскопски изследвания, тъй като наличието на кръв в изпражненията може да се дължи на други фактори.

Специалистите предупреждават: ако заболяването е открито навреме, още докато е локализирано в органа, преди да е настъпил процесът на инвазия към съседни тъкани и органи, 5-годишната преживяемост е със сигурност 90%. Ако има разпространение в околните тъкани или регионални лимфни възли, 5-годишната преживяемост спада до 71%. При разпростанение в далечните органи, 5-годишната преживяемост спада на едва 14%.

Допълнителна информация

Можете да се информирате за всичко, свързано с изследването, на сайта на инициативата – testvai.bg, където има и безплатен национален номер 0800 202 80, на който ще ви съдействат при необходимост от допълнителна информация.

Ако бъде диагностицирано навреме, заболяването е лечимо. Сами разбирате, че за това „навреме“ от особено значение е скринингът. И сега няма оправдания, че е трудно, болезнено или скъпо. Не е нито едно от трите.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross