fbpx
Раждане

Beyonce e v Maichin Dom

3 февруари 2017

 

Този текст, написан от блестяща и иронична ръка в блога Tinkersgold, разсмя зловещо и двете ни в Майко Мила и просто НЯМАШЕ КАК да не ви го поднесем, за да се посмеете и вие. Смехът е тъжен, разбира се, защото на всички ни е ясно, че няма скоро да доживеем времена, в които в български болници жените да могат да бъдат толкова спокойни и уверени при раждането, както вероятно ще бъде Бийонсе там, където ще види за първи път близнаците си. Затова нищо друго не ни остава, освен да прочетем този епохален текст и да му се порадваме!

****************** 

Когато Бионсе разбрала, че е бременна с близнаци, веднага направила обстойно проучване къде се предлагат най-добрите услуги за бременните с рискова бременност, като нейната, в глобален план. Проучила всякакви модели, разгледала всички цени и разбрала, че най-сигурният модел на грижи се предлага в България.

СБАЛАГ “Майчин дом”  ѝ се сторил едно надеждно място, където персонал с дългогодишен опит в овладяването на много тежки случаи би могъл да се справи с всичко, което животът реши да ѝ нацепи с тази бременност.

Сега, Бионсе е мултипара, имала е едно успешно, емоционално и спокойно раждане в луксозна нюйоркска болница, но този път с близнаците ѝ е нужна по-голяма болница, с по-добра неонатология. Прост сърч в Гугъл я насочил към Майчин дом, а друг прост Гугъл транслейт я уверил, че в Mothers’ Home тя ще се чувства като в салона за разкрасяване на Тина Лоусън.

Обяснила на мъжа си Джей Зи, че се налага да проследят бременността ѝ по по-различен начин в името на децата. Все пак страна, която може да си позволи всяка бременност да повери на акушер-гинеколог, е една богата и предвидлива страна. Взела си епикризата от предишното раждане, качили се на самолета, включили джипиеса и ей ги на, покрай сградите на НИКМИ, ще кацат върху Мадърс’ Хоум, за да минат през спешния кабинет за първа консултация. Паркирали и се смъкнали с асансьора, който не паднал в шахтата тоя път, покрай портиера, после през топлата връзка и зачакали пред кабинета.

На Бионсе ѝ било странно, че в такова отявлено мултикултурно общество, като щъкащата популация наоколо, не я разпознават в коридорите, но това по-скоро я зарадвало и я накарало да се чувства местна. Също така, мозайката много ѝ харесвала. Ставало голямо течение. Чакали, чакали, никой не ги вика вътре, пък почукали, пак никой, пък накрая излязла една жена с бели дрехи и им казала:

She si chakash reda, niama da mi chukash, shtoto tuka ne e u vashta mahala portata. Napravlenie imash li?

Бионсе не разбрала какво ѝ казват, а Джей Зи си цъкал телефона и не можел да се вживее в сцената. Но я подкрепял да ходи да обикаля и да търси най-доброто за себе си, уатева.

Най-после я приел докторът. Не говорел много английски, но пък за сметка на това бил искрен и топъл човек с големи балкански мустаци. Бързал, но искал да ѝ помогне. Не я питал много работи, просто ѝ жестикулирал да легне и да си свали гащите. Няма нужда да изува двата крака, може само единия и да се запретне. Джей Зи си помислил, че това го е пял в едно парче, но както и да е.

Близнаци са, поздравления, goliam majstor e toia tvoia. Ще трябвало да поостанат за разни изследвания или ако иска да я хоспитализират, за да ѝ пуснат няколко курса на лечение по каса. И тя приела, понеже нали за това е дошла, а и докторът така е преценил, сигурно няма да ѝ навреди да се полечи. Джей Зи в това време си взел хотел до Лъвов мост и намерил турския ресторант.

Качили я в Патологична бременност, показали ѝ стаята за жени като нея и тя влязла. Мизерно, но пък парното бичи, прозорците отворени... Усмихнала се на останалите момичета, а те много я съжалявали, че нищо не ѝ се разбира. През следващите няколко дни основно лежала, ходела да яде, като бие звънецът, и чакала някой да ѝ обясни кое е нормално и кое не е.

Както на всички в стаята, пуснали ѝ една системка с магнезий, профилактично. Както на всички, щели да ѝ го спрат, като се разражда.

Ot magnezij nikoj ne e umrial, казала санитарката, понеже и тя, и колегите ѝ не вярвали чак пък толкоз да се натрупва в организма и да потиска центъра на дишане, айде холан. Та текли малко банки.

Дошло време за биохимичен скрининг в 15-та седмица. Казали ѝ, че не е твърде късно за първия и не е твърде рано за втория, както и че то, горе-долу, става ясно накрая и тя се съгласила, завалията. Поизмерили оттук-оттам нухалната транслуценция или каквото било останало от нея, а то не било много, и станало ясно, че рискът от хромозомни аномалии е висок.

Бионсе се уплашила, че не разбира диагнозата, а те ѝ казали, че диагноза няма - най-добре да си направи една амниоцентеза, да ѝ е мирна душата. Нямало рискове процедурата, казали, а и то се виждало, че тя била мъжко момиче и е расово предразположена много да тегли в тоя живот, така че да не унива, ами да си вземе номерче и да чака, още днеска ще я боднат.

Взела Бионсе това решение, наредила се на голямата опашка с чакащи жени за амниоцентеза и поридала. Как така от една нормална жена, вече раждала безпроблемно за 1.3 милиона долара, изведнъж се превърнала в бременна с близнаци с висок риск за Бог знае какво! Всичко излязло наред, слава Богу, казала си Бионсе, “добре, че бях в ръцете на добри специалисти, които навреме ми обърнаха внимание за възможността от проблем, изпълниха качествено изследването и ме оставиха с важната информация, че всички сме здрави”.

Тук Господ си казал: “Um, girl, I want nothing to do with measuring nuchal translucency at 15 weeks but whatever”.

Така лежала Бионсе за задържане до началото на десети лунарен месец, с магнезиевия сулфат, пуснат на Тунджа, и в спокойствието на етажа. Един ще мине - ще викне, друг ще мине - ще пипне - не оставала без внимание и без съвет. Момичетата, с които била изолирана на етажа, били много симпатични и знаели how to get down. Идилия.

В някакъв момент дошло време да изговорят план за родоразрешение. Минал висок лекар с прическа на Христо Гърбов от “Улицата”, преценил ѝ таза на око и се произнесъл:

S toz guz i slon she izkarash, kako. No she trqbva sekcio po jelanie, che aman ot vas i vashto pleme.

Бионсе не разбрала какво има предвид медицинското лице, но се усмихнала, благодарила му за репродуктивния съвет и обещала, че ще направи каквото е най-добре за децата.

Така шеметно наближила датата за секцио по желание. Санитарките носели и отнасяли банки магнезий и кислол за тоалетната. Бионсе усещала напрежение в трудния си корем, но си казвала, че скоро най-добрите грижи в глобален план ще ѝ помогнат да ѝ олекне. Паднала нощ и Бионсе усетила, че Джей Зи много ѝ липсвал. Той се заиграл с местните квартални братя и въртял лек бизнес от турския ресторант, но от време на време ѝ се обаждал да ѝ каже, че we be all night, baby.

Изведнъж Бионсе усетила, че се разплаква от неясно чувство, на което не си позволявала да даде израз, откакто е в страната, но рязко покаченият хормонален състав към по-добро увеличил напрежението в корема и то взело да става тегаво.

Тръгнала Бионсе да съобщава на дежурните акушерки на етажа, но ги нямало в стаята, а манипулационната била заключена. Хм. Най-много да са някъде по стълбището, помислила си тя и решила да се води по обоняние.

Тук коридор, там лампа, тук тъмно, там празно, а пък тя - цялата контракции. Спомнила си как в Lenox Hill било толкова по-уютно и спокойно, но сега е друго - за безопасността на децата си човек е готов на всякакви саможертви, нали? Нали.

Брех, топлите връзки свършвали със стъклени врати, които били заключени, нямало джан-джун човек по коридорите, само бели и не толкова бели жени, които тътрели джапанки и оръфани нощници, докато търкалят със себе си скърцащите си стойки. Бионсе вече почнала да подивява, но взорът ѝ не срещал медицинска помощ. В някакъв момент се свлякла на пода до една врата и зачакала да ѝ размине, за да продължи да търси помощ по безкрайните етажи на институцията-майка.

Една санитарка я видяла и викнала:

Kakvo ti ima, ma momiche? Q nedej se tyrkalia taka, che tuka studeno na toia pod!

Бионсе я погледнала и промърморила, че търси помощ и май ражда, но санитарката успяла да я диагностицира и без този жокер. Качила я на гръб и я емнала към втория етаж, където имало седем родилни зали и още толкоз операционни, и нещата били под общ контрол.

Добре, ама в асансьора не били правили ремонт още и често заяждал. В този момент от денонощието било много трудно човек да си намери техник, заради което трябвало да можеш сам да изблъскаш проблемата. Колкото повече блъскала санитарката, толкова по-здраво напъвала Бионсето. Имало наситеност и еквивалентност в действията им и за малко нещата да излязат извън тотален контрол като в нейните клипове, когато… вратата на асансьора се отворила в родилно отделение пред смаяния поглед на нощната смяна, които доглеждали повторението на Слави от предния ден.

Kwo praqt tiq ciganki tuka, be, и така започнало попълването на паспортната част от ИЗ-то на пациентката. Сега, вярно е, че тя била там от месеци, но документите за раждане по правило се попълват на място, за да е прясна информацията в тях.

Като видели, че пациентката е с близнаци и за секцио, пък аха-аха да стане работата в асансьора, екипът си казал: Еееh, ebi mu majkata, otide…

Започнали дейности по утвърдения алгоритъм за спешни случаи - викане, псуване и извършване на хаотични действия. Бионсе клекнала в коридора и казала: I ain’t moving!!

Докато всички се подредят във формация, за да покажат как се води раждане на близнаци вагинално, единият близнак се родил и Бионсе, понеже не знаела къде се намира, грабнала го от ръцете на акушерката, сложила го кожа до кожа и му казала: Momma loves you, baby boy, God bless you.

Докато се суетели да намерят клампа и да прережат пъпната връв, за да не се налее бебето с твърде много кръв, то взело, че се наляло и много добре му се получило даже. През това време се родило и другото момченце, но аспирация нямало в коридора, клампите били още далече, пелените не били затоплени и нищо не вървяло по стандартния, добре познат нам начин.

Добре че Бионсе не разбрала колко рисково е било положението и как различно би трябвало да е дирижираното раждане lege artis, заради което всъщност била дошла. Само повтаряла thank you, thank you, докато персоналът коментирал, че to i ot afrika da go dovedesh, pak kato cigankite rajda.

И така започнало и приключило естественото раждане на близнаци с отложено клампиране на пъпни върви и първи контакт кожа до кожа, без никой да мисли, че е па кой знае какъв келепир.

Джей Зи донесъл един кашон Ace of Spades, почерпили се, изпроводили се след изтичане на пътеката по секцио и си казали, че за бъдещите бебета на семейство Картър пак ще се видят, понеже такива грижи в Америка няма и на всичките си приятели ще ги препоръчат.

Затова нашата система е по-добра, заключили работещите в по-добрата система, сипали си по едно бъбли, въртели очи и решили да не го мислят повече, че то аман от хората на новия цайтгайст. По байтошово време поне имаше ред.

МАЙКО МИЛА ИЗДАВА ПЪРВАТА СИ КНИГА! ВЕЧЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ PRE-ORDER ТУК, А МОЖЕ ДА ДОЙДЕТЕ И НА ОФИЦИАЛНОТО Ѝ ПРЕДСТАВЯНЕ НА 23 ФЕВРУАРИ - ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЕТО ТУК!

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross