fbpx
от 0 до 3 години

Защо бебето си играе с гърдите ви

4 март 2022

Бебетата са силно привързани към гърдите, които ги кърмят, и това е нормално, тъй като те си общуват с тях по няколко пъти на ден. Освен това от гърдите идва и средството, което им носи най-голямо задоволство – вкусна кърма.

Сученето на гърдите може да помогне на умореното бебе да заспи, може да осигури облекчаване на болката за бебе, което има колики или друго неразположение. Всъщност много деца  ще искат да сучат и се допират до гърдите на мама по куп причини, различни от глада.

Защо бебето търси гърда

Има няколко причини, поради които бебето ви може да иска гърда. Първата е, че вашето бебе е гладно или жадно. Интересното е, че когато времето е много топло, много бебета ще искат да имат по-кратки, но по-чести хранения. По този начин те получават по-често мляко, което е по-утоляващо жаждата.

Друга причина вашето бебе да търси гърда е, ако е уморено. Много майки знаят, че кърменето е естествена напитка за сън и тя помага на бебетата да заспят по възможно най-естествения начин. Нърмата съдържа прекрасен хормон, наречен холецистокинин, който предизвиква сънливост както при вас, така и при вашето бебе.

Тъй като кърменето е естествено средство за облекчаване на болката, може да се окаже, че някои бебета искат да сучат, за да облекчат болки в корема. Ще разберете дали е гладно или го боли, ако извива телцето си засмуква и изпуска зърното и прави гримаси. Болката понякога е изписана на личицето му. Когато го дръпвате от гърдата може да плаче силно. В подобен случай е важно да не принуждавате бебето да се храни. Може и двамата да си починете от кърменето - разходете го и го успокоявайте.

Всъщност за малкия човек е важно да има гърди, върху които да полегне. Когато бебетата се родят, те навлизат в среда, в която могат да виждат, миришат, изпитват температурни промени, чувстват глад, болка и т.н. Спокойствието и сигурността в този нов свят го осигуряват гърдите. С тях бебето намира онзи уют, в който е било в корема на мама. Така че кърменето е много повече от хранене.

Гърдата като залъгалка

Ако наблюдавате бебето си, ще забележите как честотата на гълтане намалява и в крайна сметка то ще спре да преглъща. Бебето също така може също да започне да притиска зърното ви между венците си, вместо да суче. Тогава е очевидно, че вече не е гладно и си играе.

Понякога докато суче то се стреми да достигне до другото ви зърно, и докато трае кърменето започва да го извива, дърпа и прищипва. Това е много болезнено за майката, но тя често не иска да прекъсва кърменето, и стоически изтърпява тормозът. В този случай може да му давате играчка в другата ръка, или да хване дрехата ви. Тогава може да извива и стиска, колкото му е приятно. Това са залъгалки, гърдата не е.

Защо бебето дърпа гърдите и плаче?

Бебетата често са тревожни, плачат или се отдръпват от гърдите, когато трябва да се оригнат. Разбира се, на тях невинаги им се получава лесно, така че бързият приток на мляко може да изостри объркването. Освен това те могат да поглъщат повече въздух или да гълтат мляко по-бързо от нормалното, ако са прекалено гладни. Това също може да причина за плач.

Бебето също така се привързва към гърдата. Ще разберете дали е привързано, ако инстинктивно самичко започва да търси гърдите ви, вместо вие да го поставяте на гърдата. Стремете се да контролирате това – само вие го поставяйте на гърдата.

Играта със свободното зърно

По-горе споменахме за играта на бебето със зърното, от което не суче. Въпреки че няма много проучвания за тази игра, една теория е, че тя помага да се увеличи производството на кърма и скоростта на отпускане на млякото.

Докато бебето ви расте, то иска повече мляко и иска то да излиза по-бързо, и това е неговият начин да го заяви.

Често такава игра започва при деца около 6 месеца. Причината е логична - новородените са сънливи и се концентрират върху сученето, докато по-възрастните бебета са склонни да си намират други занимания с гърдата. Тъй като вашето бебе става по-подвижно и бдително, вече е забелязало, че другата ви гърда е в обсега му и просто иска да прави нещо с ръцете си, докато се храни. Тук сме обобщили плюсовете и минусите от дългото кърмене, ако се чудите.

Има ли общо работещо решение? Не, няма – изборът е ваш. Много кърмещи майки игнорират случващото се, ако то не ги притеснява твърде много. Други взимат мерки (за тях сме споменали по-долу). А има и трети вариант, в който мерките са задължителни – тогава, когато ви боли.

Как да спрете бебето да си играе с гърдите

Ако решите, че искате бебето ви да спре да играе с гърдите ви, можете да опитате различни тактики. Ето няколко идеи:

  • Използвайте дреха или одеяло, за да покриете гърдата, от която бебето не суче, така че да не я вижда.
  • Носете огърлица с топчета или предложете на мъничето нещо друго,  което може да дърпа. Дайте му да държи меки играчки, като е добре да ги сменяте, за да са му интересни.
  • Дръжте ръчичките на бебето си по време на кърмене. Но не просто стегнато задържане, а леко  - уж ги масажирате. Така ще му е приятно и няма да се дърпа.
  • Ако практикувате кърмене в странично положение, може да помислите за хранене от горната част на гърдата. Това ще затрудни бебето ви да се докопа до долната гърда.
  • Трябва да сте последователни и да започнете по-скоро със забраните. По-лесно е да го разсейвате и да му показвате как не бива, преди играта с гърди да се превърне в навик.
  • Учете го да не чопли и дърпа зърната, като му слагате ръката леко разтворена  и показвате как да захваща, без да стиска. След достатъчно повторения, то ще започне самично да я хваща както трябва.
  • Една от най-бързо научаваните думи от децата е НЕ. Затова забраната да си играе с гърдите трябва да дойде навреме. Нека да чува отказ и то с категорична интонация – без жал. Нека знае, че гърдата трябва да е скрита и че се вади само и единствено, за да се храни.

Дори актът да не е болезнен за вас, пак е добре да не учите бебето да играе с гърдите. Има достатъчно играчки и други неща, измислени за разсейване и запълване на скуката. Може партньорът ви също да влезе и да му държи ръчичката, докато суче. А след като приключите с храненето, да скривате гърдите и да насочвате вниманието му към друго нещо. Дори да плаче и да иска да ги държи, не бива да се предавате, защото вие създавате правилата. Това е вреден навик, от който никой не печели. Гърдите ви са достатъчно изтормозени от дните и месеци кърмене, за да им причинявате допълнителни проблеми.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross