fbpx
от 0 до 3 години

Бебето отказва да се храни? 8 стъпки, които може да му върнат апетита

4 юни 2024
Pexels

Дали детето се е нахранило? Ако случайно не е, сме готови с всякакви импровизации. Превръщаме се в актьори, в животни, бръмчим като самолети, разнасяме хапки около детето в желанието да го залъжем, та да вземе да си отвори устата.

И ако в началото подобни трикове минават, то постепенно включваме и тежката артилерия. Телевизия или видео игри, докато храненето съвсем изчезне като процес, в който детето усеща вкуса на храната, както и най-важното – да разбере, че е гладно.

Ето малко споделен опит по темата от Трейси Къчлоу – автор на международния бестселър Zero to Five: 70 Essential Parenting Tips Based on Science („От нула до пет: 70 важни родителски съвета, базирани на науката“).


В разгара на прехода на бебето от мляко към твърда храна една майка ми писа за трудна ситуация.

На 6 месеца момченцето ѝ започнало да се храни доста добре. На 7 месеца вече не ядяло достатъчно или отказвало да се храни до степен, в която теглото му паднало под нормата. Майката се оказала в безизходица, опитвайки се да му набутва калории, макар да знаела, че експертите препоръчват децата да не се насилват да ядат.

Опитала се да премахне пречките, които виждала. Например момченцето ѝ било толкова нетърпеливо да види какво яде тя, че не ядяло собствената си храна. Затова спряла да го храни по време на семейното хранене. Той започвал да се суети, щом го накарала да седне на високия стол. Мръщил се на пюретата (дори на любимите). Опитала се да го разсее с играчки, но и това не помогнало.

Детето се опитвало да хване лъжицата, а тя да го спре. „Понякога ми дава знак да се приближа, целува ме по челото, а след това отново започва да плаче“, пише тя. „Това продължава час или два. И в повечето случаи завършва с пълна купа с храна.“

И за двамата времето за хранене се е превърнало в нещастие, в задължение.

В картината, която тя обрисува, видях, че неусетно в храненията има все по-малко връзка помежду им. Проучванията показват, че децата изпитват трудности, когато не чувстват близост, и процъфтяват, когато се чувстват свързани.

Прекрасно е, че малкото ѝ дете я моли за повече близост със сладки целувки. Затова с нея поговорихме как да изграждаме все повече и повече връзка по време на хранене.

Знам, че тази майка не е единствената с подобни въпроси. Ако и вашето дете не се храни, ето 8 съвета, които ще ви помогнат да му върнете апетита.

Хранете бебето, докато останалите членове на семейството също са на масата.

Хората са социални същества и това чувство наистина се проявява по време на хранене. Процесът моментално ще се усети като по-приятен за малките деца, когато те са част от този семеен ритуал. Дори и да не ядат толкова, колкото се надявате.

Приближете бебето още повече до масата.

Ако е възможно, вземете столче за хранене, което позволява на детето да седи на масата, като купичката му е на нея вместо на поднос. Използвайте този дизайн, който се закрепва, или който се плъзга директно до масата. Повечето високи столчета за хранене поставят децата малко по-далеч от всички останали. Но малките искат да правят като големите по време на вечеря, за да се чувстват част от семейството.

Предлагайте на бебето храната, която останалите членове на семейството ядат.

Пюретата са малко скучни, нали? Ястията, които обикновено приготвяме за себе си, имат подправки, текстури, аромати и цветове, които са много по-интересни от кашите. За бебетата, които започват да се хранят с твърда храна, е чудесно да ядат истинска храна: подходящо е за фината им моторика, за вкуса им, за удоволствието от храната, за храненето им и др. Просто им давайте по-малки парчета. (Без цели гроздови зърна, тъй като те са хлъзгави и са с точния размер и форма, която може да ги задави.)

Оставете бебето да се храни само.

Като хваща лъжицата, бебето ви казва: „Готов съм да се храня сам!“. Позволете му да използва ръцете си. Да, може и да поизцапате, но купичките с ръбче и лигавниците с дълги ръкави ограничават бъркотията. В помощ идва и голяма подложка под столчето за хранене.

Не оглеждайте всяка хапка на бебето. Сложете храната в чинията му и му кажете какво представлява всеки елемент. След това просто от време на време говорете с него, усмихвайте му се и се наслаждавайте на собствената си храна.

Да, бебето се интересува много от това, което е в чинията ви.

Това ще ви помогне! Можете да храните детето си с хапки от вашата вилица. Можете да кажете: „Една хапка за мен, една за теб“. Около 6–7-месечна възраст бебето иска да прави това, което правите вие. Спомням си, че дъщеря ми искаше храната от МОЯТА чиния, дори да имаше същата в нейната! Понякога слагах определени храни само в моята чиния вместо в нейната, а след това ѝ давах от моята.

Езикът на знаците може да бъде много полезен.

Ако научите бебето си на знаците за думи като „мляко“, „още“, „всичко свърши“ и т.н., то ще може по-лесно да общува с вас. Това е такова облекчение!

Продължавайте да кърмите (ако кърмите).

Твърдите храни могат да се предлагат постепенно. Здравословно е бебетата на 6-месечна възраст да получават по-голямата част от храната си от майчиното мляко и бавно да преминават само към твърда храна през следващите 6–12 месеца. Мислете за това като за време, в което бебето експериментира с новите вкусове и текстури, а не като за време, в което напълно да замени кърмата.

Уверете се, че получава достатъчно зелени храни/фибри.

Бебетата може да плачат и да не искат да ядат, ако се чувстват подути или запечени. Правех зелени смутита за дъщеря ми – лесен начин за набавяне на зеленина. Всъщност все още ги пием, но сега сама избира кои плодове и зеленчуци да включим в тях.

Какъвто и план да измислите, пробвайте го за една седмица. Оставете детето да се адаптира и след това преценете как се справя.


Източник: zerotofive.net.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross