fbpx
от 0 до 3 години

Бебета оценяват пюрета: майки плачат, бащи бършат моркови от стените

29 януари 2024
бебе пюре зеленчуци

Статията е създадена с подкрепата на Kaufland*.


Ние, родителите, винаги смятаме, че знаем най-добре – кое е най-правилното за нашето дете, кое училище е най-добро за него и най-вече – кое е най-вкусното пюре, с което да го захраним това дете, за да има възможно най-добър старт в живота. 

Да е поело всички микро и макроелементи, които майката Земя и нейните плодове и зеленчуци могат да осигурят на едно прохождащо човешко същество, да се е обогатило с вкусове и витамини и въобще да е бил поставен един здрав фундамент за неговото развитие посредством намачкания варен домашен морков, който майката му дава за първи път с трепереща ръка.

Дали обаче всичко това е така?

Дали това дете НАИСТИНА вижда в този морков въпросната бетонна плоча, която след това ще трябва да надгради с таблицата за умножение, рецитиране на стотици стихотворения и матурата след 7 клас? 

Или по-скоро вижда в пюрето нещо отвратително, лигаво и безвкусно, което иска да изплюе веднага в лицето на скъпата си майка и да ѝ каже ТИ ЛУДА ЛИ СИ?? ЯЖ СИ ГО ТИ ТОВА, А НА МЕН МИ ДАЙ ТЕЛЕШКО КЮФТЕ!!, но тъй като биологично не се е развило до такова красноречие, се изчерпва само с плюене и след това го удря на рев?

Тъй като е излишно да гадаем, направо организирахме опознавателна среща с група захранващи се бебета и им зададохме ребром въпроса: ТИ, ГЕОРГИ, ТОВА ПЮРЕ ОТ КАРТОФ ХАРЕСВАШ ЛИ ГО ИЛИ НЕ?, и ето какво ни отговори Георги, както и всички останали участници в проучването. Благодарим им за тяхната отзивчивост и за търпението да направят ревю и дадат рейтинг на предлаганите им кашообразни храни.

ПЮРЕ ОТ КАРТОФ

Седнахме в столчетата си в 12:00 часа в очакване да получим нещо, което само бяхме чували, че големите възхваляват като невероятна вкусотия. Пюре от картоф, та пюре от картоф! Било невероятно, с мека и нежна консистенция, която се топяла по нежните бебешки венци и оставяла неповторим вкус на почва, който ще запомним завинаги. Може да се каже, че последното се оказа вярно – картофът определено има вкус на сдъвкан кашон (повечето бебета сме пробвали кашона ПРЕДИ картофа и можем да направим сравнение). 

Ако ви предстои да ядете пюре от картоф, имайте предвид, че е лепкаво – искайте обслужващият персонал да го разреди с нещо, например с мляко! В общи линии, нищо особено – гадно, безвкусно и като го плюеш, не се залепя по стената сочно като пащърнака, а пада на пода и котката идва да го ближе, а после повръща зад пердето. 

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ! 1 ЗВЕЗДА (И ТЯ МУ Е МНОГО)!

ПЮРЕ ОТ ТИКВИЧКА

Много е странно това, което хората правят с тия зеленчуци, когато вкъщи се появи бебе. Държат да ги варят, мачкат и пасират вместо например да ги опържат, да ги наръсят с чесън и копър, да ги объркат с кисело мляко и да ни кажат – „Айде, Георги, долази си сам в купата и почвай да ближеш тия пържени тиквички!“

Но не, те държат ужасната тиквичка да бъде направена на лигава емулсия, която после ни поднасят с лъжичка и очакват ние да танцуваме от радост. АМИ НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Който варена тиквичка поднася, с варена тиквичка се облива, ако можем да перифразираме известната поговорка, преди да ви върнем варената тиквичка в лицето. 

Подобно на предстоящия в ревюто пащърнак и тук е необходимо някакво подобрение в ястието. Дали ще е „Солета върху канапе от тиквичка с редукция от родопско ГХИ“ или ще е „Дъхава коричка с квас върху фотьойл от тиквички и капка зехтин от остров Крит“ – вие си изберете. Но ако е просто една гола варена тиквичка, по-добре да си доядем кашона, дето го почнахме преди картофа.

Казано накратко – НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ, НО ОТ ЗОР ЗАМАН – ПРЕГЛЪЩА СЕ. 2 ЗВЕЗДИ.

ПЮРЕ ОТ ПАЩЪРНАК

Повечето възрастни не знаят какво е пащърнак, докато не се появим ние на бял свят, и те изведнъж започнат да търчат из целия град и да издирват ОРГАНИЧНИ ПАЩЪРНАЦИ. Ако за първи път сте на ресторант в хола и ви предстои да опитате нещо различно от мляко, НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ с пащърнак. Не е толкова зле, колкото е картофът, но не е и самата Вечерница в бебешкото меню, каквато е тиквата. Пащърнакът е нещо като бял морков, който ви сервират в купичка, разбъркан с масло (ако имате късмет) и ви поднасят в устата, все едно ви дават черен хайвер (това че сме на 7 месеца, не означава, че не разбираме от храна). 

Съветът ни е да го преглътнете, да му дадете време да се разгърне в устата ви и ако до две минути не усетите нищо приятно, върнете го обратно и го оставете да се разгърне по лигавника. Пащърнакът има потенциал, но сам по себе си не става. И все пак, по-добре е от скапания картоф! 

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ОТ СЪРЦЕ, НО И НЕ ОТРИЧАМЕ КАТЕГОРИЧНО. 3 ЗВЕЗДИ (и нито една от тях не е Вечерницата!)

ПЮРЕ ОТ МОРКОВ

Любимото на всички майки. Нещо като шопската салата в ресторантите. Няма да минете без пюре от морков, това е ясно, но бъдете спокойни – първо, той е сладък, и второ – не е глетав като картофа. Яде се, дори е малко вкусен, особено ако има и масло. Поискайте от сервитьора да ви обере с лъжичка хубаво около устата, че много цапа, а ако той не успее, избършете се сами с краката си. Единственият минус на пюрето от морков е, че става малко по-течно, отколкото ни иска, и докато го преглътнем, към нас вече лети следващата лъжица. Тогава се налага да върнете цялата поръчка. Постарайте се да облеете персонала от глава до пети, защото е много весело. Майките започват да плачат, а бащите – да боядисват стените, или обратното, зависи кой колко е спал последните дни!!! (зловещ смях)

С две думи – ПРЕПОРЪЧВАМЕ, ЧЕТИРИ ЗВЕЗДИ.

ПЮРЕ ОТ ТИКВА

Йей, йей, ЕТО Я И НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА В МЕНЮТО! Всички ние знаем, че домът е там, където ти сервират пюре от тиква, затова и тези домове получават осемнайсет звезди Мишлен и абсолютния ни възторг от това изтънчено ястие. Пюрето от тиква е уханно, сладко и изключително засищащо. Изпълнено е с вкус, консистенцията му е повече от задоволителна – хем не трябва да дъвчеш, хем не ти тече по устата. Освен това тиквата може да бъде поднасяна самостоятелно, но и със сирене, тоест получавате и десерт, но и основно! Въобще най-добре е сами да пробвате от тази амброзия, която земята ражда, и да се убедите сами, че няма картоф или пащърнак, който да замести тиквата. 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ С ДВЕ РЪЦЕ, ДВА КРАКА И ПЪЛНА УСТА! ПЕТ ЗВЕЗДИ, ВСЪЩНОСТ ДАЖЕ ШЕСТ! НЕ, ЦЯЛО НЕБЕ СЪС ЗВЕЗДИ!

Ето, скъпи родители, сами видяхте и се убедихте с очите си, че бебетата не са някакви безсловесни същества, които можем да тъпчем от сутрин до вечер с пащърнак и копър и да си въобразяваме, че това много им харесва. Не, не им харесва! Най им харесва да ядат тиква, следвано от кашон и накрая собствения им палец на десния крак. А когато са в настроение, обичат сами да си топят палците на краката в сос от тиква и да си ядат бавно и славно, защото човек трябва да се наслаждава на храната си, а не да бърза като нас да се натъпче като гъска! Затова – повече бавно хранене с палците на краката, по-малко бързане и ядене на крак (с крак – може). Бебетата знаят най-добре!


*От съвсем скоро Kaufland предлага на родителите или по-скоро на техните деца био бебешки храни от собствения бранд K-Bio. Пюретата са произведени в Германия, от органични съставки са, не съдържат оцветители и добавени аромати и са със строго контролирано биокачество. K-Bio са разработени така, че да отговорят на нуждите на децата от най-ранна възраст и по тази причина са напълно подходящи за бебета от 5, 6, 8 и 12-месечна възраст. Асортиментът им е разнообразен и включва 24 разновидности – плодови и зеленчукови пюрета, бебешки зърнени храни и вечерни каши, ястия с макаронени изделия и ориз с източници на протеини като пилешко или пуешко месо. Бебешките пюрета на марката K-Bio имат одобрението и на Българската педиатрична асоциация.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross