fbpx
„Четвърти“ триместър

Допирът на бебешката в майчината кожа

7 март 2022

Първите часове на майчинството са най-вълнуващи и нямат нищо общо с никакво друго човешко преживяване. Посредством ранният физически допир кожа в кожа се изгражда неповторимата връзка между майката и бебето. Обичта на родителите към техните деца се развива още от първите дни, като по-късно се задълбочава истински.

Но раждането е тежка и отговорна работа, след която трябва да си починете. Бебето е на корема ви. Сега е моментът да си представите как се казва и да му го кажете. Произнесете името, ако сте наясно с него, или помечтайте какво би му подхождало.

Каквото и да сте си представяли, външният му вид ще ви изненада. То е неоформено и зависимо, а човекът, от когото ще зависи най-силно през следващите няколко години, сте вие. Поставете главата му върху гърдите ви, така както е със свити крачета и сложете дланите на ръката си върху гръбчето му. Това е първият ви контакт – кожа в кожа. Ако таткото е около вас нека също сложи ръка. Погалете детето леко, да усети топлината на дланта ви.

По спомени от бабите ни преди само са преброявали пръстите - по колко са на ръцете и на краката. И огледът се е изчерпвал. Сега обаче времената са други - всичко е важно и всичко има значение. С напредване на изследванията се придобиват все повече знания за сетивността и чувствителността на плода до неговото раждане. А и също така както се случва с бебчетата след появяването им на бял свят.

Първият поглед и първото докосване

За всеки страничен наблюдател новородените са подобни. За майката обаче първият поглед стига, за да запомни нейното. Някои бебета са гологлави, други са с коса. Кожата на бебето е жълтеникава, заради жълтеницата, която ще отзвучи от самосебе си. Обикновено са необходими няколко дни кожата да порозовее. Белият лепкав слой, с който е покрита кожата, предпазва новороденото – с негова помощ бебето е хванато и изтеглено по-лесно. Очаква го първата баня, която само ще наблюдавате.

Може да забележите родилен белег – спокойно - той ще изчезне. И не бива да ви притеснява, дори да остане година. В следващите дни помолете акушерката да участвате в къпането. Докосването на голото телце е невероятно преживяване, бебето също усеща човешката ръка и грижа. Използвайте всеки миг, когато можете да го галите. В началото майката е несигурна, но с времето ще знае как да го хваща и придържа. Честото поставяне на бузката му върху вашата гърда ще е стъпка към кърменето. То чува ударите на сърцето и свиква с миризмата ви. Сгушва се във вас и ще чува гласа ви, когато му заговорите.

Бебето може да се държи като бозайник с няколко основни нужди, но от друга страна то е оформено и сложно същество, като с помощта на съня си, гласа си, апетита, цвета на кожата ще ни дава информация за това как се развива и правилно ли го отглеждаме. Нуждите му се разглеждат от раждането през връзката с майката.

Бебето се появява на света и вече ги няма предишните ориентири. Измъкнато от уюта на утробата, то е поставено под ярка светлина, хващат ръце, които го местят и претеглят, голата му кожа е в стрес от новите докосвания, няма я обвивката му. Става му студено, тъй като температурата вътре в мама е много по-висока от стайната температура. Още в първите му мигове започват и прегледите, и други твърде неприятни за него действия, без които не може. Редува се усещане за вода и въздух, а бърсането на тялото го стресира. Сетивните възприятия са нови за мъника и основното, което усеща е тревожно чувство, стрес. Първият му познат ориентир е мама – тя ще го стопли с кожата си, с прегръдката и ръката на гръбчето ще се почувства отново загърнато и може да разпознае нейния тембър.

Мирисът на мама

Учените смятат, че бебето е способно да участва в собственото си развитие, да показва активен разсъдък, който още с раждането се вклюва дълбоко и избирателно в различни видове социално общуване. Плодът в утробата запомня известен брой възприятия, които идват от тялото на майка му, като топлината, миризмата, говора. Когато бебето напусне света на утробата, поддържането на тези дородови възприятия му вдъхва сигурност. То не познава нищо друго.

Всеки път когато е поставяно върху корема на майката, бебето ще плаче по-малко, защото ще познава тембъра и мириса ѝ, дори може самичко да се насочи към гърдата ѝ. Установено е, че майката има най-силно излъчваща миризма около и малко над ключицата. Всеки човек има уникален негов аромат, който децата му долавят най-силно. Това не е случайно. Затова прегръщаме бебето така, че личицето му да се доближи до тези зони и то да „вдиша“ мама и да се успокои. Вкусът на млякото вече му е познат и това го успокоява, а чрез очите вече отличава чертите на мама.

Когато майката говори на бебето тя го „милва“. То възприема честотата освен с ушите и с телесните си тъкани и чрез костите. Така ги е въприемало и преди да се роди и сега са му много познати. Според изследвания новороденото долавя най-силно ниските честоти. Освен към звука, то е чувствително и към изречените думи. Един малък жив радар вече ще улавя всички ваши вибрации – и позитивните, и негативните. Гушкайте го и го оставете да изрази вълнението си от новия свят, в който е попаднало. Мама вече е чула неговите вокални възможности, с всеки следващ плач тя няма да свиква, а ще е нащрек и ще трябва да гадае защо плаче.

„Кожа в кожа“

И двамата сте преживяли „буря“, докато бебето е излизало (ако си мислите, че има перфектно раждане - този текст е за вас). И двамата имате нужда от успокояващият допир на голото бебе върху гръдта. Бебето се нуждае от време да се пренастрои и мястото, в което това ще се случи най-плавно, сте вие с вашата нежна топла гръд. „Кожа в кожа“ е вашето „здравей, аз съм тук и всичко ще е наред“. При допирът започва да се синтезира хормона окситоцин, който е необходим за връзката. Бебето ще плаче по-малко, ако е поставяно често в тази поза и ще се адаптира по-лесно към непознатия за него свят. Повече време на „кожа в кожа“ ще дава спокоен сърдечен ритъм на бебето и ще регулира неговата дихателна честота. Този контакт означава по-малко стрес и за двамата и по-силно и бързо привързване.

Казват, че кърменето може да започне часове след първия кожен допир. Здравните ползи от близкия контакт са и физически, и психически - всяко усещане праща сигнали до мозъка и той си върши спокойно преработката им. От тук нататък всяко гушване ще ви прави силни и спокойни. Вече сте семейство, което ще се справи с всичко, защото всеки от двойката мама-бебе черпи сили от другия и от любовта си. След раждането имате възможност за пряко влияние върху психическия живот на детето си, който е започнал по време на развитието на плода. Вече можете да наблюдавате и да контролирате нещата. Отговорно е, но и приятно.

Времето на ласките

Магията на майчинството не е напълно разгадана и с напредване на технологиите излизат нови и нови непознати връзки. Силата ѝ е огромна и най-хубавото е, че всичко е във ваши ръце. Вземайте си бебето всеки път, когато почувствате импулс да го държите, гушкайте го, милвайте го, допирайте се буза в буза. Неговото същество е чувствително и ще усети вашите нежност и грижа. С тези кодове, които му подавате, то ще се оформя, а най-добре оформените личности са тези, които са гушкани и галени. Не пестете ласки. На петнайсет години девойката или младежа много вероятно няма да ви позволяват подобни „лигавщини“. Сега е вашият момент на нежност и пълнокръвна връзка.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross